Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
natsionalna_ekonomika_MODUL_1_1_peredelka.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
201.22 Кб
Скачать

11. Позитивні і негативні наслідки від трансплантації нових інститутів

Проблеми імпорту інститутів:

  1. Розбіжності поглядів що до реальної ефективності інститутів.

  2. Суперечності як виникають між новими інститутами та існуючим середовищем

  3. Наслідкі впровадження інститутів різні для соціальних груп високі трансформаційні витрати

  4. Не розроблена теорія та практика впровадження інститутів

Негативні наслідкі імпортування інститутів:

  1. Паризькі передачі – виграє країна експортер (експорт товарів)

  2. Імпорт і занадто передових інститутів які не приживаються (система аудиторського контролю)

  3. Позаплановий імпорт неефективних інститутів (інститут кореляції тіньової схеми).

  4. Ефект бумеранга для країни експортера при частковій або повній втраті контролюю.

Негативні: наслідки від імпортування нових інститутів

1.виграє країна експортер-парадокс передачі

2.імпорт «занадто» передових інститутів, які не приживаються(система аудит. контролю)

3. «позаплановий» імпорт неефективних інститутів(тіньові сфери)

4.ефект бумерангу для країни експортера при частковій чи повній втраті контролю.

12. Інституційна пастка – це неефективна стійка норма, що має самопідтримний характер. Це одне з явищ, що виникає при створенні інституціонального середовища в період ринкових трансформацій.

Форми прояву:-захист державою неефективних підприємств,а ефективні захищають від держави,-бартери, неплатежі, списання боргу-тіньова економіка, корупція.

Тінізація – невний неявний суспільний договір, за яким недостатня ефективність, а інколи- шкідливість формальних інститутів, компенсується послабленням вимог щодо їхнього виконання.

Корупція – це угода між організаціями і фізичними особами, що зменшує трансакційні витрати клієнта.

Наслідки для національної економіки:

13.Чим пояснюються надмірні трансакційні видатки (тв) в економіці України.

Рональд Коуз визначив і запровадив у науковий обіг таку категорію, як трансакційні витрати - витрати на пошук інформації про ціни, попит, пошук партнерів, укладання контрактів тощо.

Трансакційні витрати – це витрати функціонування ринку. ТВ (у вузькому знач.) – це витрати,я кі виникають на на передконтрактній стадії та післяконтрактній стадії. ТВ (у широк. знач.) – це ціна,яку сплачує будь-яка економічна система за інституційнк недосконалість власних ринків.

До трансакційних витрат найчастіше відносять: витрати пов'язані з пошуком постачальників, споживачів, нових партнерів по бізнесу; витрати пов'язані з подальшою договірною діяльністю між суб'єктами ринку, захистом прав власності тощо.

Ефективність впливу інституційного середовища на розвиток національної економіки проявляється через наявність та величину трансакційних витрат. Тому надмірні трансакційні витрати пояснюються нестабільним інституційним середовищем на різних ринках (праці, капіталу,фондового, цінних паперів та ін.).

Наприклад, ситуація на українському ринку праці характеризується як інституційно неврівноважена, що виявляється у відсутності ефективних інститутів, які могли б забезпечити умови для забезпечення ринкової рівноваги. Зміни в системі трудових відносин, зокрема - зростання безробіття, поглиблення диференціації та зниження реальних доходів населення характеризуються складністю та неоднозначністю оцінок.

Надмірні трансакційні витрати в Україні пояснюються не стільки відсутністю у економічних агентів досвіду з функціонування в ринкових умовах, скільки значними регулятивними бар'єрами та принциповою позицією бюрократії, що зацікавлена лише у збереженні власної ренти, а не у «прозорому» і стабільному інституційному середовищі.

У мінімізації трансакційних витрат державі теж надається певна роль: прийняття відповідних законів і забезпечення їх дотримання, виробництво суспільних благ, оборона, державний апарат, інфраструктура, соціальні потреби тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]