Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л_Тема 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
315.39 Кб
Скачать

4. Облік розрахунків з різними дебіторами і кредиторами.

У практичній діяльності бюджетних установ не завжди розрахунки з іншими підприємствами чи фізичними особами здійснюються одночасно з передачею майна, виконанням робіт, наданням послуг тощо. У зв’язку з цим у бюджетній установі виникає дебіторська чи кредиторська заборгованість.

Дебіторська заборгованість – це сума заборгованостей дебіторів перед установою на визначену дату. Дебіторами можуть бути як юридичні, так і фізичні особи, які заборгували бюджетній установі грошові засоби, їх еквіваленти чи інші активи.

Кредиторська заборгованість – це вагома частина зобов’язань бюджетних установ, у т. ч. поточних і довгострокових, які найчастіше виникають через невиконання установами своїх обов’язків.

Облік дебіторської заборгованості в бюджетних ведеться на рахунку 36 «Розрахунки з іншими дебіторами» з розподілом на субрахунки:

  • 361 «Розрахунки в порядку планових платежів»;

  • 362 «Розрахунки з підзвітними особами»;

  • 363 «Розрахунки з відшкодування матеріальних збитків»;

  • 364 «Розрахунки з іншими дебіторами».

На субрахунку 361 обліковуються розрахунки з постачальниками в порядку планових платежів, коли умовами угоди передбачена сплата не за окремими операціями, а шляхом періодичного перерахування в певні строки і в установлених розмірах.

Аналітичний облік розрахунків за продукти харчування, медикаменти, перев’язувальні матеріали, що здійснюють у порядку планових платежів, ведеться за кожним постачальником у розрізі кодів економічної класифікації в меморіальному ордері № 7.

Розрахунки з постачальниками в порядку планових платежів у бюджетних установах застосовуються за наявності постійних господарських зв’язків із різними установами за поставку матеріальних цінностей та надання послуг при розрахунках із продовольчими базами, за продукти харчування, аптеками – за медикаменти, за автомобільні послуги – з автопідприємствами. Ці розрахунки здійснюються не за кожною окремою угодою, а шляхом періодичного перерахування постачальникам коштів із поточних та реєстраційних рахунків.

Суми авансових платежів і строки перерахування встановлюються сторонами за місяць або квартал, виходячи з періодичності платежів, обсягів поставок, закупок за договорами або фактичної поставки за минулий місяць.

Надходження матеріальних цінностей у порядку планових платежів оформляється таким бухгалтерським записом – дебет субрахунків 232, 233, 331, 801, 802 та кредит субрахунка 361.

Поділ установ, організацій та підприємств на дебіторів і кредиторів переважно умовний і визначається бюджетною установою самостійно, виходячи зі змісту першої операції або переважно дебетового чи кредитового сальдо.

Якщо першою подією є попередня оплата за товар (роботи, послуги), то такі розрахунки обліковують як дебіторську заборгованість на активному субрахунку 364 «Розрахунки з іншими дебіторами». Якщо першою операцією є отримання цінностей (робіт, послуг) з їх подальшою оплатою, то такі розрахунки обліковують на субрахунку 675 «Розрахунки з іншими кредиторами». Крім того, на субрахунку 364 обліковують розрахунки за претензіями і боргами, переданими на розгляд судових органів, розрахунки зі студентами та учнями навчальних закладів за користування гуртожитком і постільними речами, з орендарями за передані в оренду приміщення, квартиронаймачами за квартирну плату, за виконані роботи і послуги на сторону (в т. ч. й розрахунки з оплати за навчання у вищих навчальних закладах) та ін.

За дебетом субрахунка 364 відображається виникнення та збільшення дебіторської заборгованості, а за кредитом – її погашення. Відповідно за кредитом субрахунка 675 відображається виникнення та збільшення кредиторської заборгованості, а за дебетом – її погашення (табл. 3.5).

Типові кореспонденції рахунків з обліку розрахунків з різними дебіторами і кредиторами наведено в таблиці 3.5.

Таблиця 3.5 – Облік розрахунків з різними дебіторами і кредиторами

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Відображається сума виручки від реалізації необоротних активів, придбаних за рахунок коштів спеціального фонду:

– на реалізаційну вартість

– на суму податкового зобов’язання з ПДВ

364, 675

364, 675

713

641

2

Перераховано постачальникам за матеріальні цінності і послуги:

– попередня оплата

– після одержання матеріальних цінностей

364

675

311, 313, 321, 323

311, 313, 321, 323

3

Одержані від постачальників матеріали і продукти харчування:

а) вартість без ПДВ:

– оплачених раніше;

– оплачених після одержання

б) на суму ПДВ з вартості матеріалів:

– придбаних за рахунок коштів загального фонду (з відображенням податкового кредиту з ПДВ);

– придбаних за рахунок коштів спеціального фонду (з відображенням податкового кредиту з ПДВ)

231-239

231-239

801, 802

641

811-813

641

364

675

364, 675

364, 675

4

Нарахована плата за надані послуги з оренди приміщень, квартирної плати, за транспортні послуги та інші платні послуги

364

711, 714, 741, 318

ів з різними дебіторами і кредиторами0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

5

Надійшли кошти за оренду приміщень, за транспортні послуги та інші платні послуги

313, 318, 323

364

Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з різними дебіторами ведеться в меморіальному ордері № 4, а з різними кредиторами – в меморіальному ордері № 6. Облік розрахунків ведеться позиційним способом, сальдо виводиться з кожного випадку отримання товарів (послуг) та їх оплати.

Аналітичний облік розрахунків зі студентами та учнями за користування гуртожитком, квартиронаймачами; а квартирну плату і комунальні послуги ведуть у спеціальних оборотних відомостях, підсумки яких, переносять до меморіального ордера № 4. Загальне сальдо розрахунків з дебіторами і кредиторами може бути розгорнутим (дебетово-кредитовим). У такому вигляді загальне сальдо переноситься до книги «Журнал-Головна книга» і до Балансу.

Одним із видів поточних зобов’язань бюджетних установ є кредиторська заборгованість постачальникам і підрядчикам за матеріальні цінності, виконані роботи та отримані послуги.

Постачальники – це юридичні або фізичні особи, які здійснюють постачання товарно-матеріальних цінностей (сировини, матеріалів, палива, будівельних матеріалів, МШП), що надають послуги (подачу електроенергії, газу, води), виконують роботи (поточний і капітальний ремонт тощо).

Підрядники – це спеціалізовані підприємства або фізичні особи, які виконують будівельно-монтажні роботи при спорудженні об’єктів на підставі договорів підряду на капітальне будівництво.

Розрахунки з постачальниками і підрядниками за виконані роботи та надані послуги проводяться на підставі документів постачальників: накладних; рахунків-фактур; актів прийнятих робіт, послуг; товарно-транспортних накладних.

Облік розрахунків з постачальниками, підрядниками і замовниками за виконані роботи з капітального будівництва і надання послуг у наукових бюджетних установах, виробничих (навчальних) майстернях та підсобних (навчальних) сільських господарствах здійснюється на рахунку 63 «Розрахунки за виконані роботи» в розрізі субрахунків:

  • 631 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»;

  • 632 «Розрахунки з часткової оплати замовлень на дослідно-конструкторські розробки, що виконуються за рахунок бюджетних коштів»;

  • 633 «Розрахунки із замовниками за виконані роботи і надані послуги з власних надходжень»;

  • 634 «Розрахунки із замовниками за науково-дослідні роботи, що підлягають оплаті»;

  • 635 «Розрахунки із залученими співвиконавцями для виконання робіт за господарськими договорами».

На субрахунку 631 обліковуються розрахунки з постачальниками за будівельні матеріали, конструкції та деталі, обладнання для устаткування та розрахунки з підрядниками за конструкції і деталі, передані їм для будівництва та монтажу, та за виконані будівельно-монтажні роботи. Аналітичний облік ведеться в розрізі кожної підрядної організації.

На субрахунку 632 обліковуються розрахунки з підприємствами та організаціями з виконання ними замовлень на дослідно-конструкторські розробки для науково-дослідних установ. В обліку перераховані суми авансу та розрахунки за виконану роботу відображаються за дебетом субрахунка 632, при цьому кредитуються субрахунки 311, 321 тощо. За кредитом субрахунка 632 відображаються прийняті розробки, при цьому дебетуються субрахунки класів 1 «Необоротні активи» і 2 «Запаси». Аналітичний облік ведеться в розрізі кожного замовлення.

На субрахунку 633 обліковуються розрахунки із замовниками за виконані роботи або надані послуги та за реалізовані готові вироби, а також розрахунки з підприємствами і організаціями за роботи, виконані учнями в процесі виробничого навчання в навчальних закладах професійно-технічної освіти. Вартість наданих послуг, реалізованих готових виробів, виготовлених у навчально-виробничих майстернях, а також суми винагород, які підлягають виплаті учням навчальних закладів за виконані ними роботи на підприємствах і в організаціях, і суми, направлені на розширення навчальної бази, поліпшення культурно-побутового обслуговування учнів тощо відображаються за дебетом субрахунка 633 і кредитом одного із рахунків 721, 713. Отримана виручка від реалізації чи наданих послуг записується за кредитом субрахунка 633 і дебетом 316 або 326. Аналітичний облік ведеться в розрізі кожного замовника.

Субрахунок 634 передбачений для обліку розрахунків із замовниками за виконані, згідно з договорами, науково-дослідні роботи. За дебетом субрахунка 634 відображаються надані рахунки за науково-дослідні роботи із кореспонденцією за кредитом субрахунку 723. У кредит субрахунку 634 записуються отримані кошти від замовників, при цьому дебетується субрахунок 313, 323, 351. Аналітичний облік ведеться в розрізі кожного виду науково-дослідних робіт.

Типові кореспонденції рахунків з обліку розрахунків за виконані науково-дослідні роботи і дослідно-конструкторські розробки наведено в таблиці 3.6.

Таблиця 3.6 – Облік розрахунків за виконані науково-дослідні роботи і дослідно-конструкторські розробки

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Надійшли аванси від замовників за договорами на виконання науково-дослідних робіт

313, 323

351

2

Обліковано аванси, одержані від замовників за науково-дослідні роботи за договорами

351

634

3

Здано замовникам частково виконані науково-дослідні роботи за вартістю, що передбачена в договорі

634

723

4

Перераховано з поточного рахунка установі за виконані нею замовлення на дослідно-конструкторські розробки, що виконуються за рахунок бюджетних коштів

632

311

5

Прийнято, згідно з актом, виготовлені дослідно-конструкторські розробки

104

632

6

Одночасно зроблено запис на збільшення власного капіталу

801, 802

401

7

Оплачено видатки при виконанні науково-дослідних робіт за

договорами

821- 823

301, 313

323, 362, 635

На субрахунку 635 обліковуються розрахунки з виконавцями, які залучені для виконання окремих науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт за господарськими договорами науково-дослідної установи. Аналітичний облік ведеться в розрізі кожного співвиконавця.