Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л_Тема 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
315.39 Кб
Скачать

3. Облік інших коштів.

До інших коштів бюджетної установи відносяться активи установи у формі еквівалентів грошових коштів, тобто коштів, що містяться в акредитивах, у чекових книжках, в оплачених талонах на бензин (смарт-картках), харчування та ін., оплачених путівках у будинки відпочинку, санаторії, турбази, пансіонати, в оплачених проїзних документах тощо. Також на рахунках цієї групи обліковуються кошти в дорозі.

1. Акредитиви можуть застосовуватися установами як за коштами загального, так і спеціального фондів бюджету. Порядок оформлення акредитивів і строки їх дії для установ, що здійснюють казначейське обслуговування кошторисів, установлюється Державним казначейством України, для установ, рахунки яких згідно з чинним законодавством залишені в установах банків, – НБУ. Умови та порядок проведення акредитивної форми розрахунків передбачаються договором. Строк дії акредитива встановлюється відповідно до чинного законодавства.

2. Чекові книжки. Для скорочення термінів розрахунків готівкою за отримані товари (виконані роботи та надані послуги) застосовують розрахункові чеки (чекові книжки), які використовуються тільки для перерахувань з рахунку чекодавця на рахунок отримувача коштів і не підлягають сплаті готівкою. Форми розрахункових чеків затверджуються НБУ. Порядок заповнення розрахункових чеків (чекових книжок) та механізм розрахунку ними визначаються нормативними документами НБУ.

3. Смарт-карти. При отриманні горючих і мастильних матеріалів деякі установи застосовують смарт-картки. Порядок відображення в обліку придбання горючих і мастильних матеріалів з застосуванням смарт-карти відрізняється від відображення операцій з придбання цих матеріалів за талонами лише тим, що вартість самої смарт-картки потрібно обліковувати як малоцінні і швидкозношувані предмети.

Грошові документи зберігаються в касі установи у сейфах, металевих шафах, спеціально облаштованих приміщеннях. На керівника установи та матеріально відповідальних осіб поширюються всі вимоги щодо збереження грошових документів, так само, як і щодо грошових коштів у касі установи.

Для обліку коштів, інших, ніж ті, що обліковуються на рахунках 30, 31, 32, передбачено рахунок 33 «Інші кошти», який розподіляється на субрахунки:

  • 331 «Грошові документи в національній валюті»;

  • 332 «Грошові документи в іноземній валюті»;

  • 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті»;

  • 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті».

На субрахунку 331 ведеться облік грошових документів установи, що отримані за вартістю в національній валюті.

На субрахунку 332 ведеться облік грошових документів установи, що отримані за вартістю в іноземній валюті.

За дебетом субрахунків 331 та 332 відображається сума виставлених акредитивів, отриманих талонів (смарт-карт), путівок та інших грошових документів у національній або іноземній валюті, при цьому кредитуються субрахунки рахунків 30, 31, 32, 36, 51, 60, 62, 63, 67. За кредитом відображаються використані акредитиви або суми повернутих коштів за невикористаними акредитивами, видані талони, путівки та інші грошові документи, при цьому дебетуються субрахунки рахунків 30, 31, 32, 36, 51, 60, 62, 63, 67, 80, 81.

На субрахунку 333 обліковуються кошти, які перераховані в останні дні місяця на реєстраційні/поточні рахунки, але будуть зараховані в наступному місяці.

На субрахунку 334 обліковуються кошти в іноземній валюті, які перераховані в останні дні місяця на реєстраційні/поточні рахунки, а будуть зараховані в наступному місяці.

За дебетом субрахунків 333 та 334 відображаються грошові кошти в дорозі, при цьому кредитуються субрахунки рахунків 68, 70, 71. За кредитом, після зарахування грошових сум на відповідні рахунки на підставі виправдних документів, відображається списання грошових коштів в дорозі, при цьому дебетуються субрахунки рахунків 31, 32.

Грошові документи та інші бланки – атестатів, дипломів, путівок, трудових книжок в обов’язковому порядку підлягають позабалансовому обліку на рахунку 08 «Бланки суворого обліку».

Підставою для зарахування вказаних бланків є рахунки-фактур виготовлювача бланків, накладні, акти. Їх облік здійснюється за назвами документів, по кількості та вартості. Як облікова оцінка виступає їх вартість придбання, але для обліку довіреностей встановлено вартість по 1,5 грн. за один бланк. Списуються бланки по мірі їх використання на підставі видаткових документів та актів на списання.

Аналітичний облік операцій з іншими коштами ведеться у довільній формі за кожним грошовим документом і кожною сумою в дорозі. Записи проводяться в міру здійснення операції, але не пізніше наступного дня. Записи здійснюються в розрізі видів коштів та кодів бюджетної класифікації.

У кінці місяця записи за операціями з грошовими документами та грошовими коштами в дорозі групуються у меморіальному ордері форми № 274 (бюджет). Записи здійснюються на підставі виписок органів Державного казначейства (установ банків), звітів матеріально відповідальних осіб, регістрів аналітичного обліку, інших документів.

Дані меморіальних ордерів переносяться до книги «Журнал-головна».

Типові кореспонденції рахунків з обліку інших коштів наведено в таблиці 3.4.

Таблиця 3.4 – Облік інших коштів

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Оприбуткування бланків суворої звітності (акредитиви, чекові книжки, талони на бензин, мазут, харчування, путівки в будинки відпочинку, санаторії, турбази, повідомлення на поштові перекази, митні марки, бланки трудових книжок та вкладиші до них тощо), вартість бланків (без ПДВ)

331, 332

311, 313, 321, 323, 364, 675

Водночас проводиться запис на позабалансовому рахунку 08

08

-

2

Видача в підзвіт бланків суворої звітності (талони на бензин, бланки трудових книжок тощо)

362

331, 332

3

Оплачено акредитив постачальнику на основі пред’явлених документів

364

331, 332

4

Списання витрачених бланків суворої звітності на підставі акта

801, 802, 811

331, 332, 362

Водночас проводиться списання з позабалансового рахунку

-

08

5

Отримані кошти фінансування, як кошти в дорозі

333

701, 702

6

Зараховані кошти на рахунки установи в наступному місяці

311, 321

333