Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP2007_Vinn.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.44 Mб
Скачать
    1. Аналіз найважливіших проблем:

а) проблеми, що вимагають рішення на міжнародному рівні:

На території с.Цекинівка Ямпільського району Вінницької області розташовані очисні споруди каналізації м.Сорока (Республіка Молдова).

У 80-90 роки чисельні пориви напірного каналізаційного колектора спричиняли забруднення навколишнього середовища на території с.Цекинівка. В продовж останніх 6-ти років очисні споруди не діють. Стічні води м.Сорока скидаються безпосередньо в р.Дністер, що призводить до її забруднення та створення небезпечної санітарно-епідемічної ситуації на території України.

З ініціативи Вінницької обласної ради проведено роботи з оцінки впливу очисних споруд каналізації м.Сорока на навколишнє середовище на території с.Цекинівка. Молдовською стороною виконано роботи з заміни аварійного колектора на новий. В результаті досягнуто згоди про відновлення роботи очисних споруд до вирішення питання про будівництво нових очисних споруд на Молдовській території.

Однак, україно-молдовські домовленості з цього питання не виконуються. Стан очисних споруд, через відсутність належного догляду, постійно погіршується. Будівлі руйнуються, устаткування псується. Скид неочищених стічних вод з каналізаційної мережі м.Сорока в р.Дністер, з території Молдови, продовжується. На Українській стороні залишаються накопичені за кілька десятиліть відходи очищення стічних вод м.Сорока.

Необхідно на державному рівні ставити питання про виконання молдовською стороною взятих на себе зобов’язань щодо відновлення роботи очисних споруд м.Сорока. В іншому випадку слід вимагати виконання робіт з ліквідації цього об’єкту, включаючи рекультивацію земель і вивезення з території України накопичених на очисних спорудах відходів.

б) проблеми загальнодержавного значення:

На території області розташована Ладижинська теплова електростанція ВАТ „Західенерго”, основним технологічним паливом якої є кам’яне вугілля.

У зв’язку зі зменшенням лімітів споживання природного газу Ладижинську ТЕС фактично переведено на спалювання тільки кам’яного вугілля, якість якого постійно знижується. Тому, протягом останніх років спостерігається постійне зростання обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

З метою з докорінного зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, особливо діоксиду сірки, покращення екологічної ситуації в регіоні та уникнення можливого загострення соціальної ситуації необхідно ставити питання перед Міністерством палива та енергетики України про впровадження на Ладижинській ТЕС ВАТ „Західенерго” сучасних екологічно безпечних способів спалювання вугілля, або оснащення ТЕС сучасним пило-газоочисним, і зокрема сіркоочисним устаткуванням.

Побудований в 1978 році поблизу с.Джурин Шаргородського району отрутомогильник є регіональною екологічною проблемою. На площі 4,2 га завезено та захоронено понад 1 тисячу тон невизначених, непридатних та невідомих пестицидів з 8-ми областей. Для утримання цього об’єкту в безпечному стані необхідно визначити конкретну юридичну особу – власника. Держуправління охорони навколишнього природного середовища, обласна державна адміністрація зверталися з цього питання в різні інстанції, включно до Президента України. Дорученням Президента України від 18 червня 2002 р. вирішення цього питання покладено на фонд Державного майна України. Однак, до цього часу, питання залишається відкритим.

На території збанкрутілого державного підприємства ВО "Хімпром" зберігається понад 700 тис.тон відходів хімічного виробництва – фосфогіпсу та фосфатних шламів. Відходи хімічного виробництва розташовані на території міста Вінниці безпосередньо на березі р.Тяжилівка, що призводить до забруднення поверхневих і підземних вод в межах міста.

Питання утилізації накопичених відходів не вирішується через банкрутство державного підприємства.

Необхідно вирішити питання про вивезення відходів для їх утилізації або захоронення на облаштованому належним чином полігоні.

в) проблеми місцевого значення:

В області налічується 725 полігонів твердих побутових відходів та паспортизованих сміттєзвалищ загальною площею 700,26 га. На жаль, більшість сміттєзвалищ обладнано без проектів, не в повній мірі відповідають санітарним і природоохоронним вимогам. Регіональною програмою охорони навколишнього природного середовища передбачається розбудова сучасної інфраструктури поводження з відходами: будівництво 10 полігонів та розвиток інфраструктури з обробки і видалення відходів. Виконання цієї програми загальною вартістю близько 130 млн. грн. здійснюється вкрай повільно через обмежене фінансування.

В обласному центрі продовжує залишатись невирішеною проблема утилізації побутових відходів. Полігон побутових відходів м.Вінниці вичерпав свої можливості ще понад 10 років, і з того часу експлуатується з перенавантаженням, забруднюючи підземні води, що підтверджується проведеними гідрогеологічними дослідженнями. За 20 років експлуатації на полігоні захоронено біля 7 млн.м3 сміття. В 2007 році, незважаючи на конструктивні пропозиції Держуправління, керівництвом міста та області питання вибору земельної ділянки під новий полігон ТПВ не вирішено. Хоча з 2005 року в м.Вінниці розпочато впровадження системи роздільного збору і сортування сміття з наступним пресуванням залишку і його захороненням. Для реалізації цієї програми з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в 2005 році виділено 2,9 млн.грн.. на які закуплено необхідну кількість контейнерів та більш потужні сучасні сміттєвози. Міською владою у 2006 році отримано лінію для сортування побутових відходів, проте поки не вирішено питання її розміщенння, оскільки жодна з прилеглих територіальних громад Вінницького району не дає на це згоди.

Найвагомішим фактором забруднення водойм є робота очисних споруд каналізації (ОСК). В комунальній власності перебуває 21 одиниця каналізаційних очисних споруд загальною потужністю 215,4 тис.м3. Найбільші з них ОСК м. Вінниці перебувають у задовільному стані, хоча роботи з їх реконструкції ведуться вкрай повільно через нестачу коштів. Більшість наявних очисних споруд потребують суттєвої модернізації, ремонту і реконструкції, в першу чергу, для м. Могилева-Подільського, селищ Липовець, Турбів, Крижопіль. Найнагальніша потреба в коштах для завершення будівництва очисних споруд існує у м. Немирів та селищі Чернівці. Так, аварійна ситуація колектора ОСК м.Могилів-Подільський в районі Бронницького моста створює напружену екологічну ситуацію протягом вже 1,5 року.

Цілий ряд населених пунктів, в першу чергу райцентрів області, до цього часу взагалі не має власних очисних споруд каналізації (м. Немирів, смт. Літин, Теплик, Чернівці). У 2007р. реконструкція очисних споруд у райцентрах Тиврів, Погребище виконана на 90%.

Вода річок Вінницької області забруднена органічними сполуками, причому таке забруднення спостерігаеться протягом року. Це свідчить про забруднення вод саме побутовими стоками.

г) проблеми, вирішення яких не вимагає залучення значних матеріальних (фінансових) ресурсів:

Вкрай недосконалим є механізм плати за скиди стічних вод у водні об’єкти, а за скиди на рельєф місцевості (в тому числі на накопичувачі, відстійники і поля фільтрації які експлуатуються з грубими порушеннями технології) такий механізм взагалі відсутній.

На даний час займатися очищенням стоків суб’єктам господарювання не вигідно. Штрафні санкції є значно меншими ніж витрати на очистку. Так, наприклад, згідно чинної методики збитки за скид у водний об’єкт неочищених побутових стоків нараховуються в розмірі 1,5 – 2 коп./м3. тоді як собівартість їх очистки становить не менше 1,5 – 2 грн./м3. Плата за скид стічних вод на рельєф місцевості, в тому числі на накопичувачі, відстійники і поля фільтрації які експлуатуються з грубими порушеннями технології, взагалі не передбачена.

При цьому, якщо для врегулювання плати за скиди у водні об’єкти необхідне внесення певних змін в законодавство, то для впровадження належної плати за скиди стічних вод на рельєф місцевості, в тому числі на накопичувачі, відстійники і поля фільтрації які експлуатуються з грубими порушеннями технології, потрібно тільки застосувати чинні законодавчі акти та нормативні акти.

  1. СХЕМА РОЗПОДІЛУ РОЗДІЛІВ МІЖ ВИКОНАВЦЯМИ

Назва розділу

Відділ

Виконавець

0. Карта-схема регіону

Фото 1 до титульної сторінки

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Фінклер В.В.

1. Загальна характеристика

Таблиця 0

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Горбенко Л.С.

  1. Чисельність населення

Таблиця 1

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Горбенко Л.С.

  1. Фізико-географічна характеристика

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Горбенко Л.С.

  1. Виробничий комплекс

Таблиця 2 *

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

(*за участю упр. статистики)

5. Перелік екологічно небезпечних об’єктів

Таблиця 3

Відділ комплексного управління природоохоронною діяльністю, т.(0432) 51-32-05

Чаплінський І.В.

5. Перелік екологічно небезпечних об’єктів

Фото 2, 3 то таб.3

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Фінклер В.В.

6. Атмосферне повітря

Таблиця 4

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

6. Атмосферне повітря

Таблиця 5

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Горбенко Л.С.

6. Атмосферне повітря

Таблиця 6 *

Таблиця 7

Таблиця 8 *

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

(*за участю упр. статистики)

6. Атмосферне повітря

Фото 4, 5 до таб.7

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Фінклер В.В.

7. Водні ресурси

Таблиця 9 *

Відділ комплексного управління природоохоронною діяльністю, т.(0432) 51-32-05

Чаплінський І.В. (за участю Облводгосп)

7. Водні ресурси

Таблиця 10

Таблиця 11

Таблиця 12 *

Таблиця 13

Таблиця 14

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

(*за участю упр. статистики)

7. Водні ресурси

Фото 5, 6 до таб. 13

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Фінклер В.В.

7. Водні ресурси

Таблиця 15

Таблиця 16

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, т.(0432) 51-31-49

8. Земельні ресурси

Таблиця 17 *

Таблиця 18 *

Таблиця 19 *

Відділ охорони земель, надр, заповідної справи та екомережі, т.(0432) 51-32-05

Ворона Є.І.

(*за участю упр. земельних ресурсів)

9. Лісові ресурси

Таблиця 20 *

Таблиця 21 *

Таблиця 22 *

Таблиця 23 *

Таблиця 24 *

Таблиця 25 *

Таблиця 26 *

Відділ охорони земель, надр, заповідної справи та екомережі, т.(0432) 51-32-05

Ворона Є.І.

(*за участю упр. лісового господарства)

10. Надра

Таблиця 27

Таблиця 28

Відділ охорони земель, надр, заповідної справи та екомережі, т.(0432) 51-32-05

Ворона Є.І.

10. Надра

Таблиця 29

Перший заступник начальника Держуправління, т.(0432) 51-32-05

Українець І.І.

11. Тваринний і рослинний світ

Відділ охорони земель, надр, заповідної справи та екомережі, т.(0432) 51-32-05

Ворона Є.І.

Таблиця 30

Таблиця 31

Таблиця 32

Таблиця 33

Таблиця 34

Таблиця 35

Таблиця 36

Таблиця 37

Відділ охорони земель, надр, заповідної справи та екомережі, т.(0432) 51-32-05

Ворона Є.І.

11. Тваринний і рослинний світ

Таблиця 38

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, т.(0432) 51-31-49

Ворона Є.І.

12. Природно-заповідний фонд

Таблиця 39

Таблиця 40

Таблиця 41

Таблиця 42

Таблиця 43

Відділ охорони земель, надр, заповідної справи та екомережі, т.(0432) 51-32-05

(*за участю упр. земельних ресурсів)

12. Природно-заповідний фонд

Фото 7, 8 до таб.39

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Фінклер В.В.

13. Формування екологічної мережі

Таблиця 44

Відділ охорони земель, надр, заповідної справи та екомережі, т.(0432) 51-32-05

Ворона Є.І.

14. Поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами

14.1. Поводження з відходами І-ІІІ класів небезпеки

Таблиця 45 *

Таблиця 46

Таблиця 47 *

Таблиця 48 *

Таблиця 49 *

Таблиця 50 *

Таблиця 51

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

(*за участю упр. статистики)

14.2. Поводження з отруйними речовинами

Текст

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

14.3. Тверді побутові відходи

Таблиця 52

Таблиця 53

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

14.3. Тверді побутові відходи

Фото 9, 10,11,12 до таб. 52

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Фінклер В.В.

14.4. Поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами та отрутохімікатами

Таблиця 53

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

14.4. Поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами та отрутохімікатами

Фото 13,14 до таб. 53

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Фінклер В.В.

15. Радіаційна безпека

Таблиця 54

Таблиця 55

Таблиця 56

Відділ комплексного управління природоохоронною діяльністю, т.(0432) 51-32-05

Чаплінський І.В. (*за участю ДАЯР)

16. Моніторинг довкілля

Таблиця 57

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Горбенко Л.С.

17. Державний контроль за додержанням вимог природоохоронного законодавства

Таблиця 58

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, т.(0432) 51-31-49

18. Структура Держуправління

Таблиця А

Відділ фінансово - господарської та адміністративної роботи

Гаврилко Л.С.

18. Структура Держекоінспекції

Таблиця Б

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, т.(0432) 51-31-49

19. Міжнародне співробітництво

Таблиця 59

Начальник Держуправління, т.(0432) 51-32-05

Яворська О.Г.

20. Планування природоохоронної діяльності

Таблиця 60

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

Взаємодія із ЗМІ та зв'язки з громадськістю

Таблиця 61

Таблиця 62

Відділ моніторингу, комунікації та документального забезпечення, т.(0432) 51-32-05

Лотоцька Т.В.

20. Планування природоохоронної діяльності

Таблиця 63

Таблиця 64

Відділ дозволів та природоохоронних програм, т.(0432) 51-32-05

Іщенко А.С.

21. Найважливіші екологічні проблеми області

21.1. Основні чинники та критерії для визначення пріоритетів

21.2. Визначення найважливіших екологічних проблем

21.3. Аналіз найважливіших екологічних проблем

Текст

Перший заступник начальника Держуправління, т.(0432) 51-32-05

Українець І.І.

Довідкове видання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]