Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEORIYa_-_kopia.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
57.43 Кб
Скачать

11.Облік номіналу депозиту.

За договором банківського вкладу одна сторона (банк), яка прийняла від іншої сторони (вкладника), зобов’язується виплачувати вкладникові суму, що прийнята та відсотки за неї згідно договору.

Одностороння зміна умов договору не допускається, якщо інша не встановлена законом. Грошові кошти на депозитні рахунки перераховані юридичними особами з поточних рахунків повертаються банками у безготівковій формі на поточні рахунки юридичних осіб.

Нарахування – всі відсотки за депозитами юридичних осіб можуть бути перераховані на поточний рахунок або за рахунок поповнення вкладу. Проведення розрахункових операцій за вкладеними рахунками забороняється.

Нехай Р — сума номіналу депозиту. Тоді

,

де ln — сума майбутнього платежу наприкінці періоду n, здійснення платежу; i — річна процентна ставка (в сотих частках), п — період, за який здійснюється платіж, у річному обчисленні.

Не виключено, що депозитна операція відображатиметься лише двома потоками, а саме:

• залучення депозиту;

• сплата номіналу депозиту та процентів.

У цьому разі фактична річна процентна ставка обчислюється за формулою:

,

де S — нарощена сума депозиту наприкінці періоду n, тобто номінал депозиту разом із процентами;  — сума номіналу депозиту; n — термін останнього.

Отже, у разі застосування фактичної річної процентної ставки сума нарахованих процентів за депозитом за поточний період обчислюється за формулою

,

де S — нарощена сума депозиту наприкінці попереднього періоду (номінал депозиту та проценти); і — річна фактична процентна ставка; n — кількість періодів за депозитом, за яким нараховуються проценти.

На дату залучення вкладу в обліку здійснюється проведення:

- Дт – рахунки для обліку грошових коштів або рахунки клієнтів;

- Кт – рахунки для обліку залучених вкладів;

- Сума вкладу обліковується на депозитному рахунку до часу його повернення.

Приклад:

15.02.11 в банку «А» здійснюються такі операції:

- Мале підприємство (МП) «МИР» відкрито вклад на 6 місяців в∑10 000 грн., під 15% річних.

Дт – 2600 Кт – 2610 ∑10 000грн.

- Малько И.М. відкрито ощадний вклад на ∑5 000грн.,під 17% річних.

Дт – 2620 Кт – 2635 ∑5 000грн.

12.Облік операцій з формування статутного фонду.

Сформування капіталу банку починається з формування статутного капіталу. Незалежно від форми новоствореного банку в РУ НБУ відкривається тимчасовий накопичувальний рахунок, на якому акумулюються кошти учасників та акціонерів для формування статутного капіталу банку, до дати реєстрації банку учасники повинні сплатити кошти в розмірі підписного капіталу, визначений установчим договором, але не нижче від мінімально встановлених нормативів.

До моменту реєстрації жодних бухгалтерських записів не виконається. Тільки після реєстрації в РУ НБУ за місцем знаходженням. Додатковий випуск акцій можливо лише тоді, коли всі раніше випущені акції повністю сплачені. Забороняється випуск акцій для покриття збитків, пов’язаних з господарською діяльністю акціонерного товариства.

Для формування статутного капіталу банку за місцем його створення в РУ НБУ відкривається тимчасовий рахунок для внесків засновників. Внески акціонерів незареєстрованого статутного капіталу обліковується на рахунки 3630 «Внески за незареєстрованим статутним капіталом». Після перерахування акумульованих коштів і з тимчасового рахунку на коррахунках, отримані внески за статутним капіталом обліковується так:

Дт – 1200 або 2600 Кт - 3630

Забороняється розміщення акцій серед засновників за вартістю менших за їх номінальну. У випадках реалізації за вищою ціною ніж їх номінальна вартість, виникає емісійний дохід, який обліковується на пасивному рахунку 5010 «Емісійні різниці». Його використання регламентується установчими документами банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]