Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSI.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
336.38 Кб
Скачать

Примітка

До основних засобів (основного капіталу) відносяться засоби праці. До оборотних засобів (оборотного капіталу) – предмет праці.

3. Розподіл вартості ВВП може здійснюватись за різними моделями. Побудова моделі залежить від того, яку роль виконує держава у суспільстві.

Моделі класифікують за двома ознаками:

а) за послідовністю розподілу ВВП;

б) за рівнем державної централізації ВВП.

За послідовністю розподілу ВВП розрізняють дві моделі – ринкову та адміністративну.

Ринкова модель є основною, бо вона домінує в світі. Її суть полягає в тому, що спочатку вартість ВВП розподіляється між тими, хто зайнятий у його створенні. Це підприємці, які отримують прибуток, і працівники, які отримують зарплату. Після цього держава вилучає з них певні кошти шляхом перерозподілу ВВП (податків).

Адміністративна модель, яка існувала у соціалістичних країнах, базувалася на тому, що переважна частина ВВП відразу вилучалась державою без перерозподілу.

Дохід держави (податок з обороту), прибуток підприємств і заробітна плата визначався насамперед на основі планового ціноутворення.

Різниця між моделями полягає в тому, що у ринковій моделі переважає участь держави в перерозподілі ВВП, а у адміністративній моделі – участь у розподілі.

За рівнем державної централізації ВВП розрізняють американську, європейську та скандинавську моделі.

Американська модель характеризується малим рівнем централізації ВВП (у бюджеті ~25%). У соціальній сфері забезпечуються лише ті люди, які не здатні обійтись без державної допомоги.

Європейська модель характеризується поміркованим рівнем централізації ВВП (у бюджеті ~35%). За рахунок вищого рівня централізації ВВП соціальна сфера держави є більш розгалуженою.

Скандинавська модель характеризується високим рівнем централізації ВВП (у бюджеті ~50%). Розгалуженою є соціальна сфера. Така модель можлива за умови, коли виробники відповідально ставляться до праці.

4. Головним призначенням фінансів є забезпечення кожного господарюючого суб’єкта достатнім для здійснення його господарської діяльності грошовими коштами. Таке забезпечення здійснюється через розподіл і перерозподіл ВВП. Тому фінанси виконують дві функції: розподільну і контрольну.

Розподільна функція полягає у цільовому забезпеченні господарюючих суб’єктів грошовими коштами.

Примітка

Цю функцію можуть виконувати ціни. Перерозподіл ВВП через ціни відбувається внаслідок перекосу цін, коли на одні товари ціни вищі від вартості, а на інші товари нижчі.

Крім того, розподіл і перерозподіл ВВП може відбуватись у вигляді крадіжок, зловживань службовим становищем, уникненням від сплати податків і т. ін. Але це не є предметом фінансової науки.

Цільове забезпечення господарюючих суб’єктів грошовими коштами складається із двох стадій: первинного розподілу та перерозподілу.

Первинний розподіл – це розподіл доданої вартості формування первинних доходів суб’єктів, зайнятих у створенні ВВП.

Первинними доходами на цій стадії є:

  • у фізичних осіб – заробітна плата;

  • у юридичних осіб – прибуток;

  • у держави – непрямі податки, частина прибутку підприємств державного сектора, надходження від користування державним майном та його продажу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]