Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
законність тдп.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
44.1 Кб
Скачать

4. Поняття гарантій законності.

Гарантії законності – це комплекс взаємопов’язаних об’єктивних умов та суб’єктивних факторів і спеціальних засобів, що забезпечують режим законності. Структурно гарантії законності класифікують на загальні та спеціальні.

Загальними є об’єктивні умови суспільного співжиття, в межах яких здійснюється правове регулювання та функціонує правова система. Вони визначають атмосферу функціонування та реалізації права, його ефективність і, як наслідок, визначають рівень законності. Вони ж створюють необхідні умови для розвитку і вдосконалення права, а отже, і для підвищення рівня законності.

Об’єктивний характер загальних гарантій та їх взаємозв’язок із функціонуванням суспільства надають можливість класифікувати гарантії за основними сферами його життєдіяльності. Саме вони і забезпечують різноманітні умови функціонування законності.

Економічні гарантії формуються в процесі функціонування економічної системи суспільства шляхом створення матеріальних умов реалізації правових приписів. Умовами, що забезпечують законність, є рівень розвинутості економічних відносин, стабільність діяльності суб’єктів господарювання, підвищення рівня економічного достатку населення, підвищення продуктивності праці, зріст обсягу виробництва, ефективна грошова система та економічна політика держави.

Політичні гарантії засновуються на сильній легітимній державній владі, що здатна ефективно здійснювати управлінські функції, у тому числі і правоохоронні. Це влада, що спирається на демократичні інститути, користується підтримкою населення та здатна забезпечити і гарантувати реалізацію прийнятих нею рішень. Легітимна демократична влада є запорукою стабільності суспільства, забезпечення суспільної злагоди і безпеки та ефективної боротьби з порушеннями закону.

Важливе значення серед політичних умов гарантування законності належить іншим суб’єктам політичних відносин, що є складовими політичної системи суспільства. Адже саме їх діяльність складає перешкоду авторитарного тиску недемократичної держави на суспільство, сприяє відображенню та врахуванню різноманітних інтересів суспільства, забезпечуючи їх компроміс, гарантує участь населення як у прийнятті, так і реалізації державно-владних рішень. А це, у свою чергу, гарантує усвідомлене відношення до права та добровільне виконання його положень.

Ідеологічні умови формуються в процесі духовного розвитку суспільства. Правова ідеологія є важливим елементом суспільної і тому знаходиться під впливом політичної, правової та загальної культури населення. Особливого значення має правова культура, що формує повагу до права та переконання в необхідності усвідомленого виконання його положень. Політична культура забезпечує переконання у демократичності державної влади, у її суспільному та соціальному значенні, у можливості забезпечити та гарантувати суб’єктивні права. Формування необхідного рівня культури населення забезпечується шляхом правового виховання, прийняття зрозумілих та реальних для виконання правових приписів, правової пропаганди, патріотичної роботи, формування поваги до прав людини та відчуття відповідальності.

Соціальні гарантії передбачають наявність стабільного суспільства з високим рівнем життя та соціальної захищеності населення. Вони відображають суспільне значення людини, реальні можливості її усвідомленого функціонування як суб’єкта суспільних відносин. Звичайно ж незахищеність населення, падіння життєвого рівня, ріст безробіття та вартості соціальних послуг свідчить про політичний авторитаризм держави і перешкоджає сприйняттю прийнятих нею рішень. Особливо значення цих гарантій підвищується у перехідний період розвитку держави, коли становлення нових державно-владних інститутів не забезпечує у повній мірі реалізацію загальносоціальних функцій держави. І тут важливо пам’ятати, що стабільна законність можлива лише за умови соціальної стабільності і впевненості населення не лише у завтрашньому дні, а і в гарантованості наданих прав і свобод.

Загальноправові гарантії виокремлюються не всіма авторами. Однак, вони мають право на існування, оскільки визнають вплив на законність загального стану права та законодавства. Розвинута система законодавства, що засновується на єдиних принципах, правилах законодавчої техніки, підтверджена дієвим механізмом реалізації, відповідає об’єктивним умовам розвитку суспільства і його потребам, обумовлює стан та дієвість законності.

Спеціальні умови забезпечення законності визначаються як сукупність юридичних та організаційних засобів, що створені спеціально для забезпечення законності.

Більшість авторів виділяють серед спеціальних гарантій законності юридичні та організаційні.

Юридичні гарантії являють собою обумовлену рівнем розвитку суспільства систему засобів, що закріплені в діючому законодавстві, мають юридичний характер і націлені безпосередньо на забезпечення законності.

Вони включають:

-конституційне закріплення принципу законності та засобів його забезпечення;

-вдосконалення діючого законодавства;

-засоби вияву порушень законності;

-засоби попередження правопорушень;

-ефективні засоби юридичної відповідальності та захисту прав і свобод суб’єктів;

-якісну роботу правоохоронних органів, а також органів судового захисту;

-засоби контролю та нагляду за реалізацією нормативно-правових актів;

-засоби профілактики порушення законності;

-розвинуту правосвідомість та правову культуру населення та суспільства цілому.

Особливістю цих гарантій є те, що вони спеціально створюються для забезпечення і охорони законності та завжди отримують правове закріплення. Вони розробляються, охороняються і гарантуються державою.

Організаційні гарантії базуються на створенні оптимальної структури державного апарату, реалізації принципу розподілу влади та організації роботи спеціальних органів. Система організаційних гарантій теж отримує нормативне закріплення, однак її своєрідність виявляється у поширеності на діяльність спеціальних державних структур. До цих гарантій належать:

чітка визначеність та нормативна фіксація повноважень державних органів;

функціональне розмежування діяльності владних структур;

конституційне закріплення принципів організації державного апарату;

незалежність юрисдикційних органів та підкореність їх закону;

створення необхідних умов для роботи правоохоронних органів;

підбір та розстановка державних кадрів;

наявність органів, що здійснюють контроль та нагляд за законністю;

наявність системи стримань і противаг у діяльності державних органів владного характеру.

  1. Форми гарантій законності (загальносоціальні та юридичні).

Гарантії законності - система загально-соціальних і спеціально-соціальних (юридичних) умов, засобів, способів, що закріплені в чинному законодавстві та спрямовані на забезпечення режиму законності.

Загально-соціальні гарантії - умови, що визначають зміцнення режиму законності:

  • 1) економічні - стан економічного розвитку суспільства, ритмічності роботи господарського механізму країни, підвищення продуктивності праці і зростання обсягу виробництва; різноманіття і рівність усіх форм власності, рівність економічних можливостей суб'єктів суспільних відносин. Наявність економічної незалежності суб'єктів права створює об'єктивні умови для їх зацікавленості у законності;

  • 2) політичні - рівень демократизму конституційного ладу, тобто розвиненості системи народовладдя, демократичних форм та інститутів його здійснення; політичного плюралізму, який дає змогу особі вільно самовизначатися, об'єднуватися в організації за різними інтересами; додержання принципу поділу влади;

  • 3) соціальні - життєвий рівень населення, необхідна забезпеченість громадян найважливішими житлово-комунальними, соціально-культурними та іншими послугами; надання державної соціальної допомоги незаможним сім'ям або самотнім громадянам - субсидій, компенсацій, життєво необхідних товарів; соціальне страхування, ефективна соціальна служба; відсутність безробіття або низький його рівень;

  • 4) ідеологічні (духовні) - ступінь розвиненості правосвідомості, комплекс моральних і правових уявлень про необхідність законослухняної поведінки, недопустимість вчинення аморальних проступків, які одночасно є протиправними; ідеологічний плюралізм, не нав'язування державою ідеології, а турбота про правову освіту, виховання, правову культуру; недопущення культивування насильства, націоналізму, расової ворожнечі, цинізму, байдужості до соціальних цінностей, зокрема й до права. Істотне значення має широка поінформованість населення, свобода преси, думок, що дає змогу вести публічну боротьбу з правопорушеннями у будь-якій сфері державного і суспільного життя.

Спеціально-соціальні (юридичні) гарантії законності - сукупність юридичних умов, правових способів та організаційно-правових засобів, що закріплені в чинних законах та інших джерелах (формах) права й безпосередньо спрямовані на забезпечення режиму законності і правового порядку:

  • 1) юридичні умови - якісний стан чинних джерел (форм) права: нормативно-правових актів, нормативно-правових договорів, судових прецедентів, правових звичаїв тощо, а також актів тлумачення норм права і правозастосовних актів;

  • 2) правові способи - досконале законодавство і його відповідність нормам конституції; нагляд і контроль за станом законності, включаючи конституційний судовий контроль; попередження і припинення правопорушень; захист, відновлення порушених прав; реалізація юридичної відповідальності; наявність надійних і загальнодоступних юридичних процедур і процесів; розвинена правосвідомість і правова культура населення тощо;

  • 3) організаційно-правові засоби - реалізація принципу поділу влади; ретельний підбір кадрів; організація умов для нормального функціонування юрисдикційних та правоохоронних органів, їх структурних підрозділів з метою ефективної протидії випадкам організованої злочинності, наркобізнесу, тероризму, корупції тощо. Юридичні гарантії законності забезпечуються ефективною діяльністю законодавчих, виконавчих, правоохоронних і судових органів влади (в Україні - парламентом, урядом, Конституційним Судом, судами загальної юрисдикції, зокрема спеціалізованими судами - господарськими й адміністративними, прокуратурою, органами державної безпеки, міліцією та ін.); залежать не лише від об'єктивних, а й від суб'єктивних факторів - діяльності різноманітних службових і посадових осіб.

Поряд із національними гарантіями законності важливу роль відіграють міжнародні гарантії законності, що виражаються у діяльності міжнародних організацій: 1) з проведення контролю за дотриманням прав і свобод людини в різних країнах (забезпечення права громадян звертатися до міжнародних організацій з метою захисту своїх прав; з інспекційних перевірок в регіонах стану дотримання прав людини; з міжнародних спостережень за проведенням виборів тощо); 2) зі здійснення заохочувальних заходів політичного й економічного характеру, спрямованих на додержання прав і свобод людини в різних державах; 3) із застосування санкцій (політичних, економічних, військових) щодо держав, які порушують права і свободи людини.

Юридичні гарантії законності за найближчими цілями:

  • 1) охоронні (превентивні, запобіжні) - виявлення, попередження і припинення правопорушень, їх негативних наслідків (митний контроль);

  • 2) захисні (відбудовні) - відновлення порушених прав; компенсація збитків; покарання особи, винної у вчиненні правопорушення, з метою захисту потерпілої особи і суспільства від будь-яких протиправних діянь (примусове стягнення аліментів).

Юридичні гарантії законності за суб'єктами застосування: парламентські, президентські, урядові (адміністративно-управлінські), судові, прокурорські, контрольно-наглядові, муніципальні (комунальні) тощо.

Усі зазначені гарантії законності є зовнішніми, формальними; їх фундамент - гарантії внутрішні, духовні, що досягаються моральним примусом особи, котра самовдосконалюється.

  1. Поняття, ознаки та особливості правопорядку.

Правопорядок – це правовий стан суспільних відносин, що забезпечує їх стабільність, упорядкованість та охорону шляхом фактичної реалізації правових норм і вимог законності.

Природа правопорядку та його сутнісна характеристика пов’язується з визначенням основних ознак цієї категорії:

-Це результат свідомої, раціональної, вольової діяльності як окремих соціальних суб’єктів, так і держави.

-Засіб забезпечення і результат правової самоорганізації суспільства.

-Правопорядок підтримується і забезпечується державою.

-Він існує у режимі законності.

-Підставою правопорядку є правові норми, вміщені у правові тексти.

-Змістом правопорядку є правомірна поведінка суб’єктів, що використовують надані права та виконують покладені обов’язки.

-Є результатом реалізації правових норм.

-Забезпечує необхідні умови щодо здійснення суб’єктами наданих прав.

-Засновується на своєчасному та усвідомленому виконанні обов’язків.

-Пов’язаний з невідворотністю відповідальності за правопорушення.

Особливості правопорядку: 1) правопорядок – стан впорядкування, організованості суспільного життя; 2) це порядок, передбачений нормами права; 3) правопорядок виникає в результаті фактичної реалізації правових норм, є результатом правового регулювання; 4) правопорядок забезпечується державою.

Пропонується розрізняти правопорядок, що реально існує в результаті правового регулювання, і правопорядок, до досягнення якого прагне законодавець (як мету правового регулювання). Проте правопорядок – це не можливий, а фактичний стан врегульованих правом відносин.

Принципи правопорядку: 1) визначеність – правопорядок базується на формально визначених правових приписах, реалізація яких і забезпечує визначеність суспільних відносин; 2) системність – система відносин у суспільстві заснована на єдиній сутності права; 3) організованість – правопорядок виникає на підставі організаційної діяльності держави, її органів; 4) державна гарантованість – держава охороняє правопорядок, що існує; 5) стабільність правопорядку – він виникає на підставі права і забезпечується державою; 6) єдність – правопорядок єдиний на території всієї країни.

Держава – важливий елемент і необхідна умова правопорядку. З одного боку, конституйована правом держава, яка функціонує у певних межах, складає важливу ланку правопорядку. З іншого боку, держава – владний суб'єкт, який забезпечує і охороняє правопорядок. Тому правопорядок – це єдність права і влади.

Правопорядок відрізняється від суспільного порядку. Суспільний порядок складається під впливом не тільки правових, але й інших соціальних норм. Правопорядок є важливою частиною суспільного порядку. Стан суспільного порядку обумовлений станом правопорядку.

5