Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб.раб. 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
708.61 Кб
Скачать

1 Мета роботи

Метою роботи є ознайомлення з конструкцією пароперегрівача, визначення температури газів перед ним та коефіцієнта теплопередачі від газів до пари.

2 Теоретичні положення

Пароперегрівачі призначені для перегріву насиченої пари, яка надходить з випарювальної системи парового котла, а також для додаткового вторинного перегріву пари, яка частково відпрацювала в циліндрі високого тиску турбіни.

На рисунку 2.1 показані схеми , які найбільш часто зустрічаються, конструкції й компонування пароперегрівників.

Пароперегрівник (ПП) - один з основних тепловикористовуючих елементів котла, що працює в найбільш важких теплових умовах. З підвищенням параметрів пари частка теплоти, яка сприймається ПП, зростає. Метал ПП має найбільшу в порівнянні з іншими поверхнями нагрівання котла температуру, що обумовлено високими температурами пари й одночасно великими питомими тепловими навантаженнями поверхонь нагрівання.

Залежно від способу передачі теплоти газів до поверхні нагрівання ПП розділяють на радіаційні, напіврадіаційні й конвективні. Радіаційний ПП, звичайно, встановлюють на стелі топки, а також на її стінах по всій їхній висоті, частіше на фронтовій стінці. Температура металу радіаційного ПП перевищує температуру пари на 100…150 0С, тому необхідно надійне охолодження труб, що досягається високою швидкістю пари (напіврадіаційні (ширмові) ПП можуть сприймати до 50 % всієї теплоти, необхідної для перегріву пари. Їх доцільно застосовувати в зоні температур газів 1200…1050 0С, при цьому температура газів за ширмами знижується на 100…150 0С.

а3,9 МПа, 440° С; б — 9,8 МПа, 510° С; в — 13,8 МПа, 570/570 0С; г25 МПа, 565/570 0С; 1 – конвективний первинний пароперегрівач (КПП); 2 - ширмовий первинний пароперегрівач (ШПП); 3 - стельовий пароперегрівач (ППП); 4 - проміжний конвективний пароперегрівач; 5 - проміжний ширмовий пароперегрівач; 6 - екрани.

Рисунок 2.1 – Схеми пароперегрівників

Ширмові ПП являють собою систему трубок, які утворюють плоскі щільні пакети із вхідними й вихідними колекторами. Розміщаються вони вертикально або горизонтально у верхній частині топки або в горизонтальному газоході з відстанню між пакетами 700...1000 мм. Припустима масова швидкість пари в ширмах кг/(м2·с).

Конвективні ПП виконують у вигляді пакетів труб шахового або коридорного розташування. Труби зігнуті у вигляді змійовиків, які приварені до круглих колекторів. Пакети труб розташовують у горизонтальному або вертикальному опускному газоходах вертикально або горизонтально. Температура газів у зоні КПП – 700…1100 0С. Температура стінки перевищує приблизно на 50 0С температуру пари, тому для надійної роботи металу КПП необхідні високі швидкості пари; масова швидкість пари в трубах КПП кг/(м2·с).

Основні закономірності, які використовуються при тепловому розрахунку: для радіаційних поверхонь - закон Стефана-Больцмана й окремі положення теорії подібності; для конвективних поверхонь - закон Ньютона-Ріхмана й окремі положення теорії подібності; для радіаційно-конвективних поверхонь - ті ж закономірності, що й при розрахунку конвективних поверхонь, при цьому частка променистого теплообміну враховується через коефіцієнт .

Для розрахунку процесів теплообміну в конвективних пароперегрівниках використаються наступні рівняння: теплового балансу по газах, кДж/кг

;

теплосприйняття пакетів КПП, кДж/кг

;

теплопередачі від газів до робочого середовища, кДж/кг

,

де - ентальпія газів перед та за КПП;

- присос холодного повітря в районі КПП;

- ентальпія холодного повітря;

- ентальпія пари на вході та виході з КПП.

У перевірочному розрахунку ентальпії пари й газу відомі лише на одному кінці поверхні (Н'г, h'пп або Н"г, h"пп). Задаючись одним значенням невідомої температури або ентальпії пари (h'пп або h"пп), знаходять значення Н'г або Н"г. Потім визначається температурний напір Δt. Для чистого прямотокового й протитокового руху Δt визначають як середньологарифмічну різницю, 0С

,

де і - найбільша і найменша різниця температур обох середовищ; при ( можливо визначити з виразу, 0С ).

Середній температурний напір у поверхнях нагріву з послідовним, паралельно-змішаним та перехресним рухом середовищ може бути визначений з урахуванням номограм, які наведені в [3].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]