Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BZhD_1-58_pitannya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
478.21 Кб
Скачать

33.Характеристика іонізуючих випромінювань ,одиниці вимірювання.Біологічна дія іонізуючих випромінювань

Види іонізуючих випромінювань можна розділити на дві групи: електромагнітні випромінювання, до яких відносяться рентгенівські і гамма-промені, і потоки різного роду ядерних частинок. Рентгенівські і гамма-промені належать до широкого спектру електромагнітних хвиль і займають у ньому крайнє місце слідом за радіохвилями, інфрачервоними променями, видимим світлом і ультрафіолетовим випромінюванням. Усі ці види випромінювань розрізняються між собою по довжині хвилі. Найбільш коротку довжину хвилі і найбільшу частоту електромагнітних коливань у цьому спектрі мають рентгенівські і гамма-промені. Так, довжина хвилі рентгенівських променів, що випромінюється діагностичним рентгенівським апаратом, у 10 тис. разів коротша, а гамма-променів, що випромінюються радіоактивним кобальтом (60Со), майже у 450 тис. разів коротша довжини хвилі променів фіолетового світла . Під впливом іонізаційного випромінювання атоми і молекули живих клітин іонізуються, в результаті чого відбуваються складні фізико-хімічні процеси, які впливають на характер подальшої життєдіяльності людини.Згідно з одними поглядами, іонізація атомів і молекул, що виникає під дією випромінювання, веде до розірвання зв'язків у білкових молекулах, що призводить до загибелі клітин і поразки всього організму. Також необхідно відзначити деякі особливості дії іонізуючого випромінювання на організм людини:органи чуття не реагують на випромінювання;малі дози випромінювання можуть підсумовуватися і накопичуватися в організмі (кумулятивний ефект);випромінювання діє не тільки на даний живий організм, але і на його, спадкоємців (генетичний ефект);різні організми мають різну чутливість до випромінювання.Більш віддаленими наслідками променевого ураження можуть бути променеві катаракти, * злоякісні пухлини та інше.

34.Біологічні фактори небезпеки .Біологічна зброя

Біологічна зброя Цей дуже небезпечний вид зброї призначений для масового ураження живих організмів (людей, тварин, рослин), а також для пошкодження військових об'єктів. Основу такого виду зброї становлять патогенні організми (бактерії, віруси, грибки, рикетсії) та токсини, що виробляють бактерії, Біологічна (або бактеріологічна) зброя — це спеціальний вид зброї, зарядженої біологічними засобами.

Одним з видів небезпеки є біологічні речовини, до яких відносять макроорганізми (рослини та тварини) і патогенні мікроорганізми, збудники інфекцій­них захворювань (бактерії, віруси, грибки, рикетсії, спірохети, най­простіші). Біологічні фактори небезпеки можуть бути як на робочих місцях, так і в домашніх умовах. Характерними властивостями цих речовин є:– висока ефективність зараження людей;– здатність викликати захворювання у результаті контакту здорової людини із хворою або з певними зараженими предметами;– наявність певного інкубаційного періоду, тобто з моменту зараження до прояву певного захворювання (від декількох годин до десятків днів);– певні труднощі з визначенням окремих видів збудників;– здатність проникати в негерметизовані приміщення, інженерні споруди і заражати в них людей тощо.В організм людини збудники інфекцій можуть потрапляти багатьма шляхами:– через верхні дихальні шляхи (повітрям);– через шлунково-кишковий тракт (повітряно-капельним);– через проникнення у кров (в основному передаються кровоносними паразитами);– через шкіру;– через слизові оболонки.Основними інфекційними захворюваннями в наш час вважають: чуму, сибірську язву, сап, холеру, лихоманку, віспу, ботулізм, грип тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]