Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BZhD_1-58_pitannya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
478.21 Кб
Скачать

31.Електричний струм :види дії електричного струму на організм людини .Електричні травми

Електричний струм, протікаючи через тіло людини, виробляє термічне, електролітичне, біологічне, механічне та світлове вплив. Термічний вплив характеризується нагріванням шкіри, тканин аж до опіків. Електролітичне вплив полягає в електролітичному розкладанні рідин, у тому числі і крові. Біологічна дія електричного струму проявляється в порушенні біологічних процесів, що протікають в організмі людини, і супроводжується руйнуванням і порушенням тканин і судорожним скороченням м'язів. Механічна дія призводить до розриву тканини, а світлове - до ураження очей. Розрізняють два види ураження організму електричним струмом: електричні травми та електричні удари. Електричні травми - це місцеві ураження тканин і органів. До них відносяться електричні опіки, електричні знаки і електрометаллізація шкіри, механічні пошкодження у результаті мимовільних судомних скорочень м'язів при протіканні струму (розриву шкіри, кровоносних судин і нервів, вивихи суглобів, переломи кісток), а також електроофтальмія - запалення очей внаслідок впливу ультрафіолетових променів електричної дуги. Електричний удар є порушення живих тканин організму проходить через нього електричним струмом, що супроводжується мимовільним скороченням м'язів. Розрізняють чотири ступені електричних ударів: Й - судорожне скорочення м'язів без втрати свідомості; II - судорожне скорочення м'язів з втратою свідомості, але зі збереженням дихання та роботи серця; III - Втрата свідомості і порушення серцевої діяльності або подиху (або того й іншого разом); IV - клінічна смерть, тобто відсутність дихання і кровообігу. електротравм, котрі умовно поділяються на два види:— місцеві електротравми, котрі означають місцеве ушкодженні організму; — загальні електротравми (електричні удари), коли уражається (абовиникає загроза ураження) весь організм внаслідок порушеннянормальної діяльності життєво важливих органів та систем.

32.Електричний струм :фактори ,що впливають на ступінь ураження людини електричним струмом,їх характеристика .Технічні засоби захисту від дії електричного струму

Способи захисту людей від ураження струмом. Технічні засоби електробезпеки зводяться до захисту від дотику до струмоведучих частин і захисту в разі переходу напруги на неструмоведучі частини електроустаткування. Захист від дотику передбачає недоступність струмоведучих частин, що досягається: їх надійною ізоляцією, розташуванням їх в оболонках (корпусах) з ізоляційних матеріалів, розміщення їх на недоступній висоті, використанням загороджувальних конструкцій, запобіжної сигналізації, блокування, знаків безпеки, та інших засобів захисту. Захист від переходу на неструмоведучі металеві частини електроустаткування вимагає: захисне заземлення, замулення, захисне вимикання, малу напругу. Захисне заземлення – навмисне електричне з’єднання металевих неструмоведучих частин електроустановки, які можуть опинитися під напругою в разі пошкодження ізоляції, з заземляючим пристроєм (опір заземлення 10Ом). Занулення– навмисне електричне з’єднання металевих неструмоведучих частин електроустановки, які можуть випадково опинитись під напругою, з нульовим захисним проводом. Захисне заземлення застосовують в мережах з ізольованою нейтраллю (нульовий провід відсутній), а занулення – в мережах з глухозаземленою нейтраллю. Захисне вимикання швидкодіючий захист, який забезпечує автоматичне вимикання електроустаткування при виникненні в ньому небезпеки враження струмом Причини та умови ураження людини струмом. (Приклади електротравм).Основні причини ураження електричним струмом: безпосереднє дотикання до частин установки, до якої підведено струм; дотикання до металевих елементів обладнання. Які випадково опинилися під напругою внаслідок пошкодження ізоляції; наближення до обірваного дроту, який впав на землю (крокова напруга).На ймовірність ураження електричним струмом і тяжкість наслідків впливає навколишнє середовище: висока температура, підвищена вологість, струмопровідна підлога, наявність агресивних газів або пари, що зменшують опір ізоляції і тіла людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]