Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byudzhetna_sistema.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
62.46 Кб
Скачать

2.Види міжбюджетних відносин.

Між окремими рівнями бюджетної системи виникають вертикальні міжбюджетні взаем о від носи н и. Чинним бюджетним законодавством передбачено такі форми міжбюджетних відносин:

  1. Прямі бюджетні трансферти, або субсидіювання, - виділення коштів з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня:

    1. Субсидія - не пов'язується з фінансовим станом бюджету, який її отримує. Буває цільовою і знеособленою.

    2. Субвенція - різновид цільової субсидії, що передбачає участь у фінансуванні певних заходів і програм бюджету, що її видає, та бюджету, що її отримує.

    3. Дотація вирівнювання - фінансова допомога на покриття дефіциту відповідного місцевого бюджету.

  2. Вилучення коштів - передача коштів з бюджету-донора нижчого рівня до державного бюджету.

  3. Взаємні розрахунки - передача коштів з одного бюджету до іншого у зв'язку з перерозподілом між ними доходів чи видатків після затвердження бюджету.

  4. Бюджетні позички - запозичення для фінансування тимчасових касових розривів при виконанні бюджету (незбігання в часі фінансування видатків і джерел надходження коштів).

З метою нейтралізації дії непередбачуваних факторів в бюджеті створюються бюджетні резерви:

  1. Резервний фонд. 1 Іризначений для фінансування непередбачуваних обставин, які неможливо врахувати при затвердженні бюджету - стихійні, екологічні лиха тощо. Розмір резервного фонду не може перевищувати 1 % обсягу видатків бюджету.

  2. Оборотна касова готівка. Призначена для фінансування тимчасових касових розривів між доходною га видатковою частинами бюджету. Окремо в бюджеті не планується, а встановлюється в розмірі не більше 2% видаткової частини бюджету при формуванні розпису надходження доходів і здійснення видатків.

З .Мета регулювання міжбюджетних відносин.

Міжбюджетні відносини - це відносини між державою, Автономною Республікою Крим та місцевим самоврядуванням щодо забезпечення відповідних бюджетів фінансовими ресурсами, необхідними для виконання функцій, передбачених Конституцією України та законами України. Метою регулювання міжбюджетних відносин є забезпечення відповідності між повноваженнями на здійснення видатків, закріплених законодавчими актами України за бюджетами, та бюджетними ресурсами, які повинні забезпечувати виконання цих повноважень. Концептуальні основи реформування міжбюджетних відносин закладені у Бюджетному кодексі. Це:

затвердження чіткої логічної процедури послідовного ухвалення рішень у бюджетному процесі з чітко окресленими межами для посадових осіб, які відповідальні за формування та використання бюджетних коштів;

  1. встановлення чітких правил формування місцевих бюджетів (прозорість бюджетного процесу, самостійність формування власних бюджетів, заборона створення позабюджетних фондів органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування та бюджетними установами);

  2. розмежування видатків між рівнями бюджетної системи, зміцнення власної доходної бази територіальних громад, запровадження нової системи фінансового вирівнювання, формульний підхід до обрахунку міжбюджетних трансфертів, що враховуватиме як потребу у видатках певного бюджету, так і спроможність цього бюджету залучати ті чи інші доходи;

  3. стимули до збільшення надходжень та ефективного використання бюджетних коштів (визначення доходів та видатків місцевих бюджетів, що враховуються та не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів;

  4. формування бюджету розвитку;

  5. створення ефективного механізму державних та місцевих запозичень, обслуговування державного боргу з метою зміцнення доходноі бази державного та місцевих бюджетів, а також мінімізації їхніх втрат, організація ефективного фінансового контролю затвердження та виконання державного та місцевих бюджетів, використання коштів цих бюджетів. Розмежування компетенції органів державного фінансового контролю та організація їх ефективної взаємодії, шляхи забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів.

  6. створення умов для підвищення відповідальності (публічність рішень, залучення громадськості до бюджетного процесу).

2. Вили міжбюджетних трансфертів.

Міжбюджетні трансферти поділяються на:

      1. дотацію вирівнювання;

      2. субвенцію;

      3. кошти, що передаються до Державного бюджету України та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів;

      4. інші дотації.

Трансферти, які надаються з Державною бюджету України місцевим бюджетам

        1. У Державному бюджеті України можуть передбачатися такі міжбюджетні трансферти місцевим бюджетам:

          1. дотація вирівнювання бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва та Севастополя, районним бюджетам та бюджетам міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення;

          2. субвенція на здійснення програм соціального захисту;

          3. субвенція на компенсацію втрат доходів бюджетів місцевого самоврядування на виконання власних повноважень внаслідок надання пільг, встановлених державою;

          4. субвенція на виконання інвестиційних проектів;

          5. інші субвенції.

        2. У Державному бюджеті України затверджується обсяг дотації вирівнювання та субвенцій окремо для бюджету Автономної Республіки Крим, кожного з обласних бюджетів, бюджетів міст Києва та Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим, міст обласного значення та районних бюджетів, а також коштів, що передаються до Державного бюджету України з місцевих бюджетів, якщо є підстави для надання та отримання відповідних міжбюджетних трансфертів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]