Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
41.99 Кб
Скачать

4 Захист прав на товарний знак.

За неправомірне використання товарного знака або схожого з товарнимзнаком позначення стягується мито. Дії, що завдають або здатнізавдати шкоди власникові товарного знаку, тягнуть за собою цивільно -правову та (або) кримінальну відповідальність.

Згідно з п.2 ст.4 Закону РФ про товарні знаки, порушенням праввласника товарного знака визнається несанкціоноване виготовлення,застосування, пропозиція до продажу, продаж або інше введення вгосподарський оборот або зберігання з цією метою товарного знака чи товару,позначеного цим знаком, або позначення, схоже з ним настільки, щозмішання, у відношенні однорідних товарів.

Захист прав на товарний знак здійснюється в основному в юрисдикційнійформі в рамках адміністративної, цивільної та кримінально-правової процедур.  Поняття «Юрисдикційна форма» означає, що особа, права якоїпорушені, звертається за захистом до державних чи іншим компетентниморганам, які уповноважені вжити необхідних заходів для відновленняпорушеного права та припинення правопорушення.

Адміністративно-правовий захист порушених або оспорюваних правзводиться:

1) до можливості подання заперечення проти реєстрації товарного знака в  Апеляційної палати Патентного відомства РФ з правом подальшогооскарження прийнятого за заперечення рішення у Вищій патентної палаті РФ ів суді;

2) до обігу із заявою про порушення правил добросовісноїконкуренції у федеральний антимонопольний орган (територіальний орган);  3) до подачі скарги у вищестоящий орган організації-порушника, якщо такий в останнього є.

Федеральний антимонопольний орган (територіальний орган), встановившифакт порушення, видає порушнику припис про його припинення, усуненняїї наслідків і відновлення початкового стану. Зазначенеприпис є обов'язковим для виконання у визначений у ньомутермін. У разі невиконання припису що видав його орган має правозвернутися до арбітражного суду з заявою про отримання відповідногорішення суду. Крім того, він може накласти на порушника штраф, якийстягується в безакцептному порядку в 30-денний термін з дня винесеннярішення про його стягнення. До відповідної адміністративної відповідальностіу вигляді штрафу може бути притягнутий і керівник організації, що уникаєвід виконання розпорядження. Захист права на товарний знак в адміністративномупорядку є спеціальним порядком захисту.

Загальним порядком захисту порушених прав на товарний знак вважається їхцивільно-правовий захист, що реалізується в рамках спільного, тобто судовогопорядку. У настощее час всі суперечки, пов'язані з порушенням розглянутихправ відносяться до компетенції арбітражних судів, що вирішують всі спори,пов'язані з підприємницькою діяльністю. За згодою сторінможлива передача спору на розгляд третейського судді.

Способи захисту порушених або оспорюваних прав на товарний знак.  1. Власник права на товарний знак, права якого оспорюються або не визнаються третіми особами, має право вимагати офіційного визнання цих прав. Спори такого роду виникають на базі реорганізації юридичних осіб, якщо в ході її нечітко визначені права та обов'язки знову виниклих юридичних утворень. Крім того, позов про визнання права на товарний знак може бути заявлено також особою. Претендують на надання охорони його знаку чинності загальновідомості останнього на території РФ.  2. Найбільш поширеним способом захисту, що випливають з порушення прав на товарний знак, є вимога про припинення їх подальшого використання. Ця вимога може бути заявлено і метою запобігання що готується порушення. Наприклад, коли маркований чужим товарним знаком товар лише готується до реалізації або ввезення на територію охорони.  3. До вищесказаного способу захисту близько примикає вимога про видалення з товару або його упаковки незаконно використовуваного товарного знака або позначення, схожого з ним до ступеня змішування, або знищення виготовлених зображень товарного знака або позначення, схожого з ним до ступеня змішування. Іноді це зробити неможливо без заподіяння істотної шкоди самому товару. Видається, що за змістом закону в цьому випадку підлягає знищенню (переробки) сам товар.  4. В якості особливого способу захисту прав на товарний знак (ст.46 Закону РФ про товарні знаки) виділяється опублікування судового рішення з метою відновлення ділової репутації потерпілого. Такого роду публікація, текст, місце і час оприлюднення якої, щоб уникнути подальших суперечок повинні бути визначені самим судом, підлягає оплаті порушника.

У тих випадках, коли внаслідок незаконного використання товарногознака у їхніх власників виникли збитки, останні підлягають відшкодуваннюпорушником у повному обсязі. В якості потерпілого виступає перш за всевласник торгового знака. Особи, які користуються торговельними знаками на підставіліцензійних договорів, також розглядаються як потерпілі і мають правона відшкодування шкоди.

Доходи, отримані особою, незаконно використав що належитьпотерпілому товарний знак, можуть розглядатися як упущеноївигоди і повинні бути передані потерпілому. Обсяг завданої шкоди крімупущеної вигоди включає в себе й інші збитки, які також повинні бутивідшкодовані за рахунок порушника.

Використання чужого товарного знака може розглядатися і яккримінальне діяння (ч.1 ст.180 КК РФ). Для кваліфікації даногодіяння як злочину необхідні такі ознаки, як неодноразовість абозаподіяння великого збитку. Суб'єктивна сторона злочинухарактеризується прямим умислом. В якості можливого покаранняпередбачається:  1) штраф у розмірі від 200 до 400 мінімальних розмірів оплати праці або врозмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період від 2 до 4місяців;  2) обов'язкові роботи на строк від 2 до 4 місяців;  3) виправні ра?? оти на строк до 2-х років.

Таким чином, захист прав на товарний знак здійснюється в основному вюрисдикційної формі. У рамках юрисдикційної захисту виділяють загальний іспеціальний порядки захисту порушеного права. Загальний порядок захисту - цезахист прав у суді (в даному випадку - в арбітражному). Спеціальний порядокзахисту - це адміністративно-правовий захист, тобто звернення до  Апеляційної палати Патентного відомства, або звернення до федерального аботериторіальний антимонопольний орган, або звернення до вищого органуорганізації-порушника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]