Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
41.99 Кб
Скачать

1 Поняття та ознаки товарних знаків.

Чинне законодавство визначає товарний знак як позначення,здатне відрізняти товари одних юридичних або фізичних осіб відоднорідних товарів інших юридичних або фізичних осіб (ст.1 Закону РФ «Протоварні знаки, знаки обслуговування і найменування місць походженнятовару ». Щоб бути визнаним в якості товарного знака позначенняповинно відповідати ряду умов. Перш за все, товарним знаком визнаєтьсялегко запам'ятовується умовне позначення, що міститься напродукції, що випускається, її упаковці або супровідної документації. Чи неможе вважатися товарним знаком приміщення на виробі повних відомостей,що стосуються виробника товару.

Необхідною умовою правової охорони товарного знака є йогоновизна. З точки зору чинного законодавства новими будутьвважатися лише такі умовні позначення, які за своїм змістом неє тотожними або схожими до ступеня змішування:а) з товарними знаками, раніше зареєстрованими чи заявленими нареєстрацію в РФ на ім'я іншої особи щодо однорідних товарів.б) з товарними знаками інших осіб, що охороняються без реєстрації в силуміжнародних договорів РФ, зокрема так званими загальновідомимитоварними знаками;в) з фірмовими найменуваннями (або їх частиною), що належать іншимособам;г) з найменуваннями місць походження товарів, що охороняються в РФ. Крім тихвипадків, коли вони включені як не охороняється елемент в товарний знак,реєструється на ім'я особи, яка має право на користування такимнайменуванням.

Новизна товарного знака визначається на дату пріоритету. Дата пріоритетувизначається за загальним правилом з дня надходження правильно оформленоїзаявки на реєстрацію товарного знака в Патентне відомство РФ. Поряд зцим пріоритет товарного знаку може встановлюватися за датою подання першоїзаявки на товарний знак в іншій країні-учасниці Паризької конвенціїз охорони промислової власності (конвенційний пріоритет), якщо в  Патентне відомство заявка надійшла протягом 6 місяців від зазначеної дати.

Пріоритет товарного знака, розміщеного на експонатах офіційних абоофіційно визнаних міжнародних виставках, організованих на територіїоднієї з країн-учасниць Паризької конвенції з охорони промисловоївласності (виставковий пріоритет), може встановлюватися за дату початкувідкритого показу експонату на виставці, якщо в Патентне відомство РФзаявка на товарний знак надійшла протягом 6 місяців від зазначеної дати.

Нарешті, пріоритет товарного знаку може встановлюватися за датоюміжнародної реєстрації товарного знака відповідно до міжнароднихдоговорами РФ.

Тотожним визнається позначення, що у всіх своїх елементахзбігається з уже відомим товарним знаком і при цьому ставиться до одного ітого ж класу товарів незалежно від відмінності в їх переліку. Зазвичайвстановлення тотожності позначень не викликає великих труднощів.  Так, Держкомвинаходів СРСР свого часу відмовив західнонімецькій фірмі  «Шнейдер унд Корн» у реєстрації в якості товарного знака словесногопозначення «Chelios» для товарів з 14 класу. Причиною відмови послужилоте, що заявлене позначення було тотожне раніше зареєстрованоготоварному знаку на ім'я швейцарської фірми «ХЕЛІОС Дорложері» для товарівтого ж класу.

Набагато складніше вирішується питання про східних позначення. У чинномузаконодавстві вказується в загальних рисах на неприпустимий рівеньблизькості позначення, що заявляється вже відомого - наявність між нимиподібності до ступеня їх можна сплутати. Збіг окремих елементів не можеслужити причиною відмови в реєстрації товарного знака. Оскільки товарнийзнак орієнтований насамперед на потенційного покупця товару, оцінкасхожість позначень повинна проводитися не з професійних позицій,наприклад. з позицій дизайнера, художника, графіка і т.д., які здатнівідзначити дрібні відмінності, а з позиції простого споживача.

У словесних знаків рекомендується звертати увагу на початок та закінченняскладів, число складів; у образотворчих знаків - на образотворчі мотиви;у комбінованих позначень - на сприйняття образотворчих і словеснихелементів як у сукупності, так і окремо.

Зокрема, букви і склади, додані до тотожним словеснимтоварних знаків, не усувають можливість їх змішування. Так, під час експертизисловесного товарного знака «Cirisol», заявленого в СРСР західнонімецькійфірмою для фармацевтичних препаратів, було виявлено подібність цього знаказ товарним знаком «Ceritol», зареєстрованого раніше на ім'я американськоїфірми.

Позначення може вважатися товарним знаком лише тоді, коли воно ввстановленому порядку зареєстровано. Опис порядку реєстрації можназнайти в підручнику А. П. Сергєєва «Право інтелектуальної власності в  Російської Федерації ». Але необхідно відзначити, що Російськезаконодавство не охороняє не зареєстровані в російському Патентномувідомстві позначення за винятком так званих загальновідомих товарнихзнаків, які охороняються в силу прийнятих Росією міжнароднихзобов'язань.

Підіб'ємо підсумок вищесказаного. Товарний знак - це позначення, потрібнедля того, щоб споживач міг розрізняти однорідні товари різнихвиробників. За своїм змістом він не повинен бути тотожним абоподібним до ступеня змішання з товарними знаками та іншими об'єктамиінтелектуальної власності інших фірм. Тому важливою якістютоварного знака є його новизна. Вона визначається на дату пріоритету,яка встановлюється за загальним правилом з дня надходження правильнооформленої заявки на реєстрацію товарного знака в Патентне відомство РФ.  Крім того, існує конвенційний і виставковий пріоритети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]