Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по макроэкономике [на украинском языке] / Сукупний попит _ сукупна пропозиц_я.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
125.95 Кб
Скачать
  1. Рівновага сукупного попиту і сукупної пропозиції. Ефект храповика

В точці перетину кривих сукупного попиту й сукупної пропозиції досягається рівноважний рівень цін та рівноважний обсяг національного продукту.

Рис. 1. Рівноважний рівень цін і рівноважний обсяг виробництва

На рисунку 1 показано, що в короткостроковому періоді рівновага досягається в точці Е з рівноважним рівнем цін Ре і рівноважним обсягом виробництва . Припустимо, що рівень цін становить не Ре, а Р1. Крива сукупної пропозиції показує, що за рівня цін Р1 підприємства вироблятимуть обсяг національного продукту Y1. За рівня цін Р1 покупці хочуть придбати обсяг продукції Y2 , що показує крива сукупного попиту.

Конкуренція між покупцями за наявний реальний обсяг продукції Y1 підвищить рівень цін до Ре, зростання рівня цін з Р1 до Ре стимулюватиме виробників збільшити обсяг продукції з Y1 до і водночас змушує покупців зменшити свої закупівлі з Y2 до . Коли вироблений реальний продукт дорівнює купленому обсягові продукції, як це має місце за рівня цін Ре, національна економіка досягла рівноваги.

На положення кривих сукупного попиту і сукупної пропозиції, як нам уже відомо, впливає низка нецінових чинників. На кейнсіанському відрізку, де крива сукупної пропозиції положиста, зміна сукупного попиту, головним чином, впливає на обсяг національного виробництва, а рівень цін – відносно сталий. На класичному відрізку AS стає крутою, і зміна сукупного попиту, наприклад його розширення, сприятиме зростанню цін, а реальний ВВП майже не змінюватиметься. З коливанням цін на проміжному відрізку змінюватимуться і реальний обсяг виробництва, і рівень цін.

У реальній економіці діє ще один надзвичайно важливий чинник, який ускладнює ситуацію на класичному і проміжному відрізках. Річ у тім, що багато цін на товари й ресурси є негнучкими щодо зниження. Деякі економісти вбачають у такій властивості ефект храповика (храповик – механізм, який дає змогу крутити колесо тільки вперед). Дію ефекту такого механізму показано на рисунку 2.

Рис. 2. Ефект храповика

Коли сукупний попит розширюється з AD1 до AD2 , то рівновага переміщується з точки E1 до E2. Проте ціни не знижуються з такою легкістю, як підвищуються. Тому якщо сукупний попит зменшиться з AD2 до AD1, то економіка не повернеться до свого первинного рівноважного стану в точці E1. Скоріше збережеться новий, вищий рівень цін Р2 , і скорочення сукупного попиту перемістить економіку до стану рівноваги в точці Е3. Вищий рівень цін найімовірніше збережеться – ціни “заклинило” на рівні Р2 , а реальний обсяг національного продукту зменшиться до Y3 (крива AS переміститься вліво).

У довгостроковому періоді рівновага сукупних попиту й пропозиції досягається в точці перетину вертикальної кривої AS і спадної кривої AD (рисунок 3).

Рис. 3. Рівновага сукупного попиту й сукупної пропозиції

в довгостроковому періоді

На проміжному відрізку модель передбачає, що реальний обсяг національного виробництва і рівень цін зменшиться. При зменшені сукупного попиту складність полягає в тому, що ціни як на товари, так і на ресурси стають “не рішучими”, або “не гнучкими” і не проявляють тенденцію до зниження. Деякі економісти вбачають у такій тенденції ефект храповика (храповик – це механізм, який дозволяє крутити колесо вперед, але не назад).

Більшість економістів це пояснюють так:

по-перше, заробітна плата, яка, як правило, складає до 75% і більше загальних витрат фірми, не має тенденції до пониження по крайній мірі на протязі якогось періоду. Нееластичність заробітної плати пов’язана з діяльністю профспілок з тим, що і підприємці не завжди прагнуть до зниження заробітної плати працівників (погіршення морального стану працівників).

по-друге, багато промислових фірм володіють достатньою монопольною владою, щоб протистояти зниженню цін в період зниження попиту (в якості альтернатив вибирають більше скорочення виробництва і зайнятості).

На кейнсіанському відрізку рівень цін не зміниться, а реальний обсяг національного

виробництва зростає.

На класичному - при

зростанні сукупного попиту

реальний обсяг національного

виробництва залишається

незмінним, а рівень цін зростає.

При зростанні сукупного попиту відбувається зростання рівня цін і реального обсягу національного виробництва

19