Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пит для екзамену 2курс 3 сем2012-2013.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Київський технікум готельного господарства Екзаменаційні матеріали

для студентів 2 курсу 2012 – 2013 н.р.

Освітньо-кваліфікаційний рівень молодший спеціаліст

Галузь знань 0517 «Харчова промисловість та переробка сільсько господарської продукції»

Спеціальність 5.05170101 «Виробництво харчової продукції» Семестр 3

Навчальна дисципліна «Хімія»

Укладач Л.І.Моісєєва викладач КТГГ

Затверджено на засіданні циклової комісії

природничо-наукової підготовки.

Протокол №1 від 31 серпня 2012р.

Голова комісії ______________ Л.І.Моісєєва

Київ 2012

Вступ

Готуючись до іспиту,студент повинен приділити увагу основним теоретичним положенням хімії – однієї з найважливіших природничих наук , що становлять основу наукового розуміння природи. Студент повинен уміти застосовувати вивчені теоретичні положення при розгляді класів речовин і конкретних сполук., розкриваючи залежність властивостей речовин від їх будови; розв’язувати задачі, вивчення яких передбачене Навчальною програмою з хімії для вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації ; здійснювати перетворення, що відображають генетичний зв’язок сполук в неорганічній та органічній хімії; складати повні та скорочені йонні рівняння хімічних реакцій; складати хімічні рівняння окисно-відновних реакцій методом електронного балансу; складати та називати формули ізомерів органічних сполук; знати властивості речовин, що широко застосовуються у народному господарстві та побуті; розуміти наукові принципи найважливіших хімічних виробництв(не заглиблюючись у деталі будови різної хімічної апаратури).

Під час екзамену студенту дозволяється користуватися таблицями: «Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва» , «Розчинність основ, кислот та солей у воді», «Відносна електронегативність елементів», «Електрохімічний ряд напруг металів». Під час розв’язування розрахункових задач дозволяється користуватися калькулятором.

Програма підготовки студентів до екзамену з хімії

  1. Предмет і задачі хімії. Місце хімії серед природничих наук. Явища фізичні та хімічні.Роль хімії в охороні навколишнього середовища.

  2. Атомно-молекулярне вчення. Молекули. Атоми. Молекулярна і не молекулярна будова речовини. Сталість складу речовини. Відносна атомна та відносна молекулярна маси. Закон збереження маси, його значення в хімії. Кількість речовини. Моль. Молярна маса. Закон Авогадро та молярний об’єм газу . Об’ємні відношення газів у реакціях. Відносна густина газів.

  3. Хімічний елемент, прості й складні речовини. Хімічні сполуки та механічні суміші. Символи хімічних елементів та хімічні формули. Індекси та коефіцієнти. Валентність. Розрахунки масової частки хімічного елемента в речовині за формулою. Встановлення хімічної формули за її сладом. Хімічні рівняння. Розрахунки за хімічними рівняннями.

  4. Склад атомних ядер. Ізотопи(стабільні й радіоактивні). Будова електронних оболонок атомів хімічних елементів малих періодів. Особливості будови атомів хімічних елементів великих періодів(на прикладі IV періоду).

  5. Відкриття Д І Менделєєвим періодичного закону та створення періодичної системи хімічних елементів. Сучасне формулювання періодичного закону. Великі та малі періоди , групи та підгрупи. Залежність властивостей елементів від положення в періодичній системі. Поняття про радіус атома, електронегативність. Періодичність зміни властивостей простих речовин та сполук елементів . Значення періодичного закону.

  6. Електронегативність хімічних елементів і хімічний зв’язок. Ковалентний зв’язок (полярний та неполярний). Енергія зв’язку. Йонний зв’язок, його відмінність від ковалентного зв’язку. Валентність і ступінь окиснення. Водневий зв’язок. Металічний зв’язок. Кристалічні гратки .

  7. Класифікація хімічних реакцій. Реакції сполучення, розкладу, заміщення, обміну. Необоротні та оборотні хімічні реакції. Тепловий ефект хімічних реакцій, термохімічні рівняння реакцій. Окисно-відновні реакції. Процеси окиснення та відновлення. Метод електронного балансу.

  8. Швидкість хімічних реакцій, залежність швидкості від природи реагуючих речовин, концентрації, площі поверхні зіткнення реагуючих речовин, тиску, температури. Каталіз та каталізатори. Каталітичні та некаталітичні реакції, значення каталітичних процесів. Хімічна рівновага. Поняття про константу рівноваги . Чинник, що впливають на стан хімічної рівноваги. Принцип Ле Шательє.

  9. Розчини. Розчинність речовин. Залежність розчинності речовин від їх природи, температури і тиску. Теплові ефекти при розчиненні. Способи кількісного вираження складу розчинів:масова частка розчиненої речовини, об’ємна частка розчиненої речовини,молярна концентрація. Густина розчинів. Поняття про кристалогідрати.

  10. Електролітична дисоціація. Електроліти і неелектроліти. Дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах . Ступінчата дисоціація. Ступінь дисоціації. Сильні й слабкі електроліти. Умови перебігу реакцій обміну між електролітами у водних розчинах. Йонні рівняння хімічних реакцій. Властивості основ, кислот, та солей з погляду електролітичної дисоціації.

  11. Оксиди, їх склад, назви, визначення. Оксиди у природі. Класифікація оксидів(основні, амфотерні та кислотні), способи добування та властивості. Найважливіші оксиди та їх застосування в народному господарстві та побуті.

  12. Основи, їх склад, назви, класифікація. Добування лугів та нерозчинних у воді основ. Хімічні властивості лугів та нерозчинних у воді основ. Амфотерні гідроксиди, їх властивості. Найважливіші основи та їх застосування в народному господарстві та побуті

  13. Кислоти, їх склад, класифікація і назви. Загальні способи добування та властивості. Реакція нейтралізації. Найважливіші кислоти та їх застосування в народному господарстві та побуті.

  14. Солі, їх склад,назви, визначення. хімічні властивості солей. Добування солей. Поняття про кислі солі , основні солі та комплексні сполуки. Найважливіші солі та їх застосування в народному господарстві та побуті. Генетичний зв’язок між оксидами , основами, кислотами та солями.

  15. Гідроген. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і

будовою атома. Сполуки Гідрогену . Водень як проста речовина. Добування в лабораторії та промисловості. Фізичні властивості водню. Хімічні властивості водню:взаємодія з неметалами(киснем, хлором, азотом, сіркою), оксидами металів, органічними сполуками. Застосування як екологічно чистого палива та сировини для хімічної промисловості.

  1. Оксиген. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і будовою атома. Сполуки Оксигену . Поняття про алотропію. Озон, його властивості, застосування. Роль озонового шару для організмів на Землі.. Кисень як проста речовина. Фізіологічна дія на організм. Добування в лабораторії та промисловості. Фізичні властивості кисню. Хімічні властивості кисню:взаємодія з вугіллям, сіркою, фосфором, залізом і складними сполуками неорганічними та органічними. Повітря та його склад. Охорона повітря від забруднення. Горіння і повільне окиснення . Умови виникнення і припинення горіння. Застосування кисню. Кругообіг Оксигену у природі. Вода. Значення води у природі, народному господарстві та побуті. Фізичні властивості води. Кругообіг води у природі. Охорона природних водойм від забруднення. Очищення води. Хімічні властивості води:Взаємодія з металами, неметалами, оксидами металів, оксидами неметалів, органічними сполуками, розкладання води під дією електричного струму.

  2. Хлор,взаємодія з неорганічними (воднем та водою) та органічними(реакції заміщення та приєднання) сполуками. Хлороводень, його добування, властивості та застосування. Хлоридна кислота ,властивості ,добування та застосування. Якісна реакція на хлорид-іон.

  3. Сульфур. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і будовою атома. Проста речовина сірка її фізичні та хімічні властивості застосування. Оксиди Сульфуру(IV) і Сульфуру (VI), їх добування, фізичні властивості, хімічні властивості, фізіологічна дія на організм, застосування. Сульфатна кислота . Хімічні реакції , що лежать в основі виробництва сульфатної кислоти контактним способом та закономірності їх перебігу. Фізичні властивості сульфатної кислоти. Хімічні властивості кислоти: взаємодія(розчину і концентрованої) з металами, оксидами металів, основами,солями. Якісна реакція на сульфат-іон.

  4. Нітроген. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і будовою атома. Проста речовина азот її фізичні властивості та хімічні властивості: взаємодія з металами(магній, літій), воднем, киснем, воднем. Застосування. Амоніак, його промисловий синтез, добування в лабораторії. Фізичні і хімічні властивості: взаємодія з киснем, водою, кислотами. Застосування. Солі амонію. Фізичні властивості, хімічні властивості: взаємодія з лугами, солями, розкладання під час нагрівання. Якісна реакція на йон амонію. Оксиди Нітрогену(II) і нітрогену (IV) . Їх фізичні і хімічні властивості:взаємодія з водою та киснем. Нітратна кислота. Її властивості фізичні та хімічні: взаємодія з металами(особливість на відміну від інших кислот), основними оксидами, основами, солями, органічними сполуками. Нітрати. Фізичні та хімічні властивості:взаємодія з сульфатною концентрованою кислотою, розкладання при нагрівання. Проблема вмісту нітратів у продуктах харчування. Нітратні добрива.

  5. Фосфор. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і будовою атома. Проста речовина фосфор . Поняття про алотропію фосфору. Фізичні та хімічні властивості фосфору:взаємодія з металами(магній, літій), киснем. Застосування. Оксид фосфору(V). Його властивості. Ортофосфатна кислота. Властивості фізичні та хімічні: взаємодія з металами, оксидами металів, основами, солями. Якісна реакція на ортофосфат-іон. Фосфатні добрива.

  6. Карбон. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і будовою атома. Алотропія Карбону Проста речовина вуглець її фізичні та хімічні властивості: взаємодія з киснем, воднем, відновні властивості. Оксиди Карбону(II) і Карбону(IV). Добування, властивості та застосування Поняття про парниковий ефект. Карбонатна кислота та її солі. Перетворення карбонатів у природі. Карбонатна і некарбонатна твердість води, способи її усунення. Якісна реакція на карбонат-іон.

  7. Силіцій. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і будовою атома. Проста речовина кремній її фізичні та хімічні властивості: взаємодія з киснем, металами (натрієм,магній0 відновні властивості. Оксид Силіцію (IV) Фізичні та хімічні властивості. Застосування. Силікатна кислота та ії солі . Поняття про будівельні матеріали: скло, цемент, бетон.

  8. Місце металічних елементів- у періодичній системі хімічних елементів Д.І.Менделєєва та особливості будови їх атомів. Металічний хімічний зв’язок. Загальні фізичні властивості металів. Електрохімічний ряд напруг металів. Характерні хімічні властивості:взаємодія з киснем, хлором, сіркою; відношення до води, кислот(хлоридна , сульфатна, нітратна), солей. Корозія металів і способи захисту від корозії.

  9. Натрій і Калій як представники лужних металів. Характеристика елементів за положенням у періодичній системі і будовою атома. Прості речовини їх фізичні та хімічні властивості: взаємодія з киснем, хлором, сіркою, водою, кислотами. Найважливіші сполуки натрію і калію: натрій гідроксид, калій гідроксид, їх властивості. Застосування натрій карбонату і натрій гідроген карбонату. Калійні добрива.

  10. Кальцій. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і будовою атома. Проста речовина кальцій її фізичні та хімічні властивості: взаємодія з киснем, хлором, сіркою, водою, кислотами. Оксид та гідроксид кальцію, їх фізичні та хімічні властивості, добування і застосування.

  11. Алюміній. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і будовою атома. Проста речовина алюміній її фізичні та хімічні властивості: взаємодія з киснем, хлором,сіркою, водою , кислотами, відновні властивості. Застосування. Амфотерність оксиду і гідроксиду алюмінію. Сполуки Алюмінію в природі, його роль у техніці.

  12. Ферум. Характеристика елемента за положенням у періодичній системі і будовою атома. Проста речовина залізо її фізичні та хімічні властивості: взаємодія з киснем, хлором,сіркою, водою , кислотами, водними розчинами солей. Оксиди феруму(II) і феруму (III) їх добування та властивості. Гідроксиди феруму(II) і феруму (III) їх добування та властивості. Хімічні реакції на яких базується виробництво чавуну і сталі. Роль заліза та його сплавів у техніці.

  13. Метали у сучасній техніці. Основні способи промислового добування металів: Відновлення вугіллям, Оксидом Карбону(II) , воднем, Алюмотермія, електрохімічні способи вилучення металів із їх сполук.

  14. Теорія хімічної будови органічних сполук О.М.Бутлерова. Залежність властивостей органічних сполук від хімічної будови. Ізомерія. Електронна природа хімічних зв’язків у молекулах органічних сполук. Способи розриву зв’язків, поняття про вільні радикали.

  15. Гомологічний ряд насичених вуглеводнів, їх електронна будова і просторова, sp3-гібридизація атомних орбіталей . Номенклатура алканів, фізичні та хімічні властивості. Метан. Насичені вуглеводи у природі, застосування.

  16. Гомологічний ряд етиленових вуглеводнів(алкени), їх електронна будова, sp2-гібридизація, σ- і π-зв’язки, подвійний зв’язок. Ізомерія. Номенклатура і хімічні властивості алкенів , правило Марковникова. Етилен, добування і застосування .

  17. Загальні поняття хімії високомолекулярних сполук: мономер, полімер, елементарний ланцюг, ступінь полімеризації. Реакція полімеризації. Поліетилен і поліпропілен, їх будова, властивості, застосування. Природній каучук, його будова і властивості. Синтетичний каучук.

  18. Гомологічний ряд ацетиленових вуглеводнів(алкінів), особливості їх будови, sp-гібридизація, потрійний зв’язок. Ізомерія. Номенклатура, хімічні властивості алкінів. Добування ацетилену карбідним способом та з метану, застосування.ацетилену.

  19. Бензен , його електронна будова, хімічні властивості, добування, застосування. Гомологи ароматичного ряду(арени). Взаємний вплив атомів в молекулі на прикладі метилбензену(толуолу).

  20. Природні джерела вуглеводнів: нафта, природний і супутній нафтові гази вугілля. Перегонка нафти. Крекінг нафтових продуктів.

  21. Спирти, їх будова, ізомерія, номенклатура. Водневий зв’язок та його вплив на фізичні властивості спиртів. Хімічні властивості насичених одноатомних спиртів. Промисловий синтез і застосування метанолу , етанолу. Поняття про багатоатомні спирти, властивості й застосування гліцерину.

  22. Фенол, його будова, взаємний вплив атомів у молекулі. Хімічні властивості фенолу в порівнянні з властивостями одноатомних спиртів та бензолу. Добування і застосування.

  23. Альдегіди, їх електронна будова. Номенклатура . Фізичні та хімічні властивості. Добування та застосування мурашиного та оцтового альдегідів.

  24. Карбонові кислоти: електронна будова карбоксильної групи, гомологічний ряд, . Насичені одноосновні карбонові кислоти: будова, номенклатура, добування, фізичні та хімічні властивості. Головні представники одноосновні карбонові кислоти: оцтова, стеаринова, пальмітинова, олеїнова кислоти та їх солі. Мило та його мийна дія.

  25. Складні ефіри(естери), їх будова, добування за реакцією естерифікаціії, фізичні та хімічні властивості. Жири як представники естерів, їх роль у природі, хімічна переробка.

  26. Вуглеводи. Глюкоза, її будова, фізичні та хімічні властивості, роль у природі, добування , застосування. Сахароза, її гідроліз, загальна схема виробництва цукру, застосування.

  27. Крохмаль та целюлоза, їх будова, фізичні та хімічні властивості, роль у природі та технічне застосування. Хімізм фотосинтезу. Поняття про штучні волокна.

  28. Аміни як органічні основи, їх реакції з водою та кислотами. Добування. Анілін, його добування, фізичні та хімічні властивості (взаємний вплив атомів у молекулі). Застосування.

  29. Амінокислоти, їх будова, хімічні властивості. Реакція поліконденсації. Синтетичне волокно капрон. Пептидний зв’язок. Будова та біологічна роль білків. Структури білкових молекул. Хімічні властивості білків. Кольорові реакції білків. Проблеми синтезу білків.