Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підсумкова контрольна робота2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Курсова робота

Мета роботи. Систематизувати знання, отримані при вивчанні дисципліни „Основи програмування та алгоритмічні мови”, розробити алгоритм і скласти програму, використавши технологію об’єктно-орієнтованого програмування Turbo C++ або Microsoft Visual C++.

  1. Теоретичні відомості

    1. Аналіз задачі

Аналіз задачі передбачає визначити, чи має задача єдине рішення, чи є багато рішень, чи рішення відсутнє. Необхідно з’ясувати, які дані є вихідними для задачі, які результати мають бути отримані. Визначити головні співвідношення між ви­хідними даними та результатами, сформулювати цілі.

    1. Розробка алгоритму

Перед розробкою програми необхідно визначити основні математичні співвідношення та розробити математичній ал­горитм рішення задачі. Необхідно представити собі сценарій роботи програми: що треба вводити в програму, що і як виводи­ти на екран, які перетворення даних здійснюються тощо. Для розробки алгоритму використовувати технологію низхідного проектування: спочатку визначити загальний підхід до вирішення задачі, потім виділити окремі блоки, які виконують закінчений процес обробки даних, далі конкретизувати блоки, які були виділені раніше. Цей процес продовжувати до тих пір, поки не визначаться прості операції.

    1. Розробка програмного продукту

Розробка програмної продукту  багатоступеневий про­цес, що повторюється. Основний цикл цього процесу: намітити загальний проект; знайти стандартні компоненти; створити нові компоненти; створити проект. Для проектування компонент необхідно виконати такі дії:

  • знайти основні поняття та об'єктні типи і їх основні взаємозв'язки в ієрархії успадкування;

  • уточнити об'єктні типи, задавши множину операцій над ними. Для цього розбити операції на групи, проаналізувати потребу в конструкторах, деструкторах, інших операціях. Проаналізувати операції в залежності від того, як вони змінюють внутрішній стан об'єктів і визначити базисні операції - конструктори, деструктори, ініціалі затори копій. Взяти де уваги повноту, мінімальність, зручність;

  • уточнити об'єктні типи, визначивши, як вони залежать від інших об'єктних типів. Для цього визначити об'єктні типи, які успадковують властивості інших об'єктних типів. Визначити об'єктні типи, які підпорядковуються іншим об'єктним типам;

  • визначити модулі програми. Якщо код більший за 500 операторів, то є сенс поділити його на 2 модулі не більших за 300 операторів.

    1. Виконання схем алгоритмів та ієрархії класів

Схеми повинні дати наочну уяву послідовності дій, що запрограмовані. Розробляються такі схеми: схема алгоритму, яка відображає процес знаходження рішення задачі, схема ієрархії об'єктів, яка показує взаємозв'язок і успадкованість класів, структурна схема програми або схема взаємозв'язку функцій і процедур програми, яка відображає послідовність викликів про­цедур і функцій. Обов'язково додається специфікація функцій і процедур, де наводиться формат оголошення функцій і проце­дур з поясненням змісту параметрів. Приклади схем алгоритмів і ієрархії класів наведені на мал. 1.

Принцип роботы програми:

Функції sort(), сортування бази даних

ios

streambuf

istream

iostream

fstreambase

filebuf

ostream

fstream

Мал. 1. Схема алгоритму програми та схема ієрархії класів.

Зміст пояснювальної записки

Титульний лист

Лист завдання

Календарний план

1. Постановки задачі.

У цьому підрозділі слід розмістити такі відомості:

  • умова задачі;

  • вхідні дані;

  • вихідні результати.

У підрозділі «Умова задачі» слід подати формулювання задачі, умови, за яких програма припиняє свою роботу.

2. Аналіз задачі на можливість розв'язання.

У цьому підрозділі слід описати результати аналізу задачі на наявність одного чи декількох розв'язків, відсутність розв'язку задачі, додаткових обмежень, що їх слід врахувати для зменшення складності задачі.

3. Схема алгоритму.

Підрозділ містить блок-схему алгоритму розв'язання задачі. Подають блок-схеми управляючої (головної) програми та її окремих процедур і функцій. Можлива текстова форма подання алгоритму.

5. Специфікація процедур і функцій.

У цьому розділі подають опис процедур і функцій, що їх розробляє програміст. Опис процедур і функцій містить назви процедур і функцій, їх призначення, перелік вхідних параметрів, їх семантичне значення, перелік вихідних результатів і їх використання в інших процедурах і функціях.