Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТР_тема9.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
258.56 Кб
Скачать

9.5. Біржові товари

Біржовий товар — це товар, який є об'єктом біржової торгівлі та відповідає вимогам до біржового товару:

  • стандартизованість — відповідність установленим вимогам якості та іншим параметрам, передбаченим чинним законодавством, що робить товари взаємозамінними у межах певних груп і видів товарів;

  • масовий — випускається у великому обсязі численними виробниками і призначається для широкого кола споживачів;

  • вільне котирування на ринку — ціни на товар вільно встановлюються у відповідності до попиту та пропозиції з урахуванням конкуренції, яка має місце на ринку.

Біржовим товаром., яким здійснюють торгівлю на товарних біржах, є не вилучений з обігу товар певного виду та якості, а також стандартний контракт на зазначений товар, допущений до торгів біржею за правилами біржової торгівлі.

Характерними рисами біржового товару є:

  • масовий характер виробництва та споживання;

  • стандартизованість;

  • схоронність;

  • транспортабельність;

  • незалежність якісних характеристик товару від конкретного виробника;

  • вільне встановлення ціни.

Стандартні біржові контракти за правилами біржової торгівлі містять встановлену біржею кількість товару певного ґатунку, типу, марки (біржова одиниця, партія, лот, які відповідають або місткості транспортних засобів, або є традиційними за обсягом та вагою) і регламентують терміни поставки товару.

У міжнародному біржовому обігу товари в матеріально-речовій формі представлені двома великими групами, що займають у ньому приблизно однакову частку, та відповідно п'ятьма підгрупами, які своєю чергою складаються з відповідного товарного асортименту (рис. 9.8).

Рис. 9.8. Класифікація біржових товарів на міжнародних товарних біржах

Особливістю біржової торгівлі можна назвати відсутність самого біржового товару на біржі під час торгів. Оскільки кількісні та якісні характеристики біржового товару стандартизовані, немає потреби в його пред'явленні. Тим важливішим є встановлення вимог до якості біржового товару і контроль за дотриманням їх.

Якість — сукупність властивостей і характеристик продукції, що дають їй можливість задовольнити необхідні та передбачені потреби.

Якість товару залежить від фізичних, хімічних і біологічних властивостей, а також від відповідності товару функціональним, ергономічним, економічних та іншим вимогам. Товар може мати корисні властивості, але не мати високої якості. У зв'язку з цим біржова торгівля ставить суворі вимоги до інформації про якість товару.

Вимогами до якості біржового товару є:

  • повнота інформації про товар;

  • імовірність інформації про товар;

  • єдність в оцінці якості товару всіх учасників біржової торгівлі.

Найбільш повну і достовірну інформацію про якість продукції містять стандарти, більшість з яких (близько 80 %) регламентують вимоги до продукції, які ще називають стандарти, або технічні умови.

З усіх джерел інформації про якість продукції найкращими є стандарти, побудовані у формі технічних умов.

Для зниження ризику та підвищення впевненості бірж у якості товару проводиться експертиза біржових товарів. Однією з форм є сертифікація продукції систем якості на підприємствах, які виробляють товар.

За біржових операцій із реальним біржовим товаром, для усунення ризиків втрати ним якості в процесі виконання, вантажно-розвантажувальних та транспортно-складських робіт повинен здійснюватися обов'язковий вхідний контроль якості продукції під час надходження її на біржовий склад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]