Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anton.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
93.25 Кб
Скачать

2.4. Організація експлуатації техніки продовольчої служби.

Повсякденна і бойова діяльність військ нерозривно пов'язана з постійним використанням техніки продовольчої служби.

Від стану техніки продовольчої служби, а також від підготовленості особового складу в значній мірі залежить успішне виконання завдань, що стоять перед службою, по забезпеченню військ продовольством, хлібом, водою і гарячіше, їжею.

Одним із завдань продовольчої служби є організація і здійснення правильної експлуатації (технічного обслуговування, транспортування і зберігання), а також ремонту техніки продовольчої служби.

Залежно від призначення техніка продовольчої служби підрозділяється на:

- польові технічні засоби;

- польові ремонтні засоби;

- устаткування стаціонарних військових їдалень і хлібозаводів (хлібопекарень);

- ваговимірювальні прилади.

До польових технічних засобів відносяться:

- технічні засоби для приготування і транспортування пищи в польових умовах (кухні автомобільні, причіпні, переносні і газові, кухні-їдальні пересувні; плити причіпні і переносні, їдальні автомобільні і причіпні, кип'ятильники переносні, термоси, термоси-ящики і ін.);

- технічні засоби польового хлібопечення (хлібопекарські блоки автомобільні і причіпні, хлібопекарські печі причіпні і переносні, агрегати тістозамішувальні причіпні, машини просіювач, тісторозподілювач і тістоформувальні переносні і ін.);

- технічні засоби підвезення продовольства і води (авторефріжератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані; причепи-контейнери, причепи-склади, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води і ін.);

- технічні засоби переробки продовольства і худоби в польових умовах (млина, крупорушки і м’ясопункти причіпні, установки макаронні переносні і ін.);

- польові холодильні засоби (причіпні холодильні установки, розбірні холодильні камери і ін.).

До польових ремонтних засобів відносяться:

-ремонтні майстрерні техніки продовольчої служби;

- майстерні по ремонту холодильного і технологічного устаткування військових їдалень.

До устаткування стаціонарних військових їдалень відносяться:

- технологічне устаткування (універсальні машини, м'ясорубки, машини для формування і панірування котлет, картоплечистки, овочерізки, шинкувальні машини, хліборізки, маслоделители, рибочистки, машини збивачок; казани харчоварочні, сковороди, плити, машини посудомийні, кип'ятильники, кавоварки, електрошафи і ін.);

- холодильне устаткування (електрохолодильники побутові, холодильні шафи і камери, холодильні агрегати і ін.).

До устаткування стаціонарних військових хлібозаводів (хлібопекарень) відносяться: хлібопекарські печі; тістозамішувачі, тестоделительні і тестоокруглительні машини; просіювачі, солерозчинники, цукрожиророзчинники, автомукоміри і ін.

До ваговимірювальних приладів відносяться: ваги настільні і товарні, гирі і ін.

У продовольчій службі, крім того, використовується техніка народногосподарського призначення і інших служб Міністерства оборони України (засоби механізації навантажувально-розвантажувальних робіт на продовольчих складах, устаткування стаціонарних заводів і майстерень, устаткування військових холодильників, пересувні електростанції і ін.).

Технічна готовність польових технічних засобів продовольчої служби визначається їх справністю, наявністю встановленого запасу ходу (ресурсу роботи) до чергового ремонту, підготовленістю розрахунку (водія, кухаря, пекаря), експлуатаційних матеріалів, укомплектованістю індивідуальним комплектом запасних частин, інструментом і приладдям, експлуатаційною документацією.

До експлуатації техніки продовольчої служби допускаються військовослужбовці (робочі), що знають її пристрій, правила експлуатації і заходу безпеки.

Спеціальна підготовка особового складу продовольчої служби включає вивчення пристрою техніки, правив її експлуатації, а також придбання практичних навиків в її використанні і усуненні несправностей.

Спеціальна підготовка проводиться на планових заняттях, польових виходах, тактичних ученнях і на спеціальних учбових зборах відповідно до програм і планів бойової підготовки.

Спеціальну підготовку особового складу служби організовує безпосередньо начальник продовольчої служби військової частини .

По технічному (якісному) стану техніка продовольчої служби ділиться на категорії .

Переклад техніки продовольчої служби з однієї категорії в іншу проводиться по актах технічного стану, затверджуваним командиром части. З першої категорії в другу техніка продовольчої служби переводиться після відробітку встановленого терміну служби (пробігу), про що указується у формулярі (паспорті) при технічному огляді (акт технічного стану при цьому не складається).

У тих випадках, коли техніка переводиться в нижчу категорію із-за неправильного зберігання або використання, провадиться розслідування.

Визначення видів ремонту проводиться по переліку робіт при ремонті техніки продовольчої служби.

Некомплектність техніки продовольчої служби не є підставою для зниження її категорії.

Експлуатація і ремонт техніки продовольчої служби визначаються технічними описами, інструкціями або керівництвом по експлуатації, технічному обслуговуванню і ремонту, заводами-виробниками, що додаються, а також інструкціями з окремого питання експлуатації, зберігання і ремонту затвердженими Центральним продовольчим управлінням Міністерства оборони України.

Експлуатація техніки продовольчої служби включає комплекс заходів, направлених на підтримку її в справному стані, і полягає в підготовці і правильному її використанні, технічному обслуговуванні, транспортуванні і зберіганні.

Правильне використання техніки полягає в застосуванні її за призначенням з дотриманням технічних норм, режимів і правив, встановлених інструкціями з експлуатації.

Основними умовами, що забезпечують правильну експлуатацію техніки продовольчої служби, є:

- тверде знання і виконання особовим складом продовольчої служби вимог заводських експлуатаційних документів і інших керівних документів по експлуатації техніки;

- своєчасне і правильне планування, чітка організація і якісне виконання заходів по експлуатації;

- закріплення техніки за підрозділами і відповідальною особами;

- тверде знання особовим складом пристрою і принципів роботи техніки, правив її експлуатації і заходів безпеки;

- здійснення посадовцями систематичного контролю за правильною експлуатацією техніки і своєчасним виявленням несправностей;

- своєчасне витребування і отримання запасних частин, інструменту, приладдя і матеріалів.

Техніка продовольчої служби допускається до використання тільки в справному стані.

Справною вважається техніка, придатна до використання за призначенням, повністю укомплектована відрегульованими і нормально працюючими агрегатами, вузлами і приладами, а також запасними частинами, інструментом і приладдям згідно встановленої комплектності.

Розукомплектування (вилучення окремих агрегатів, вузлів, деталей, приладів і ЗІП) техніки продовольчої служби забороняється.

Експлуатація техніки здійснюється за планом експлуатації і ремонту техніки продовольчої служби, який розробляється на основі плану бойової підготовки, річного господарського плану, завдань командування, річних норм експлуатації, міжремонтних періодів і ресурсів роботи.

У діючій армії порядок експлуатації техніки продовольчої служби визначається командиром з'єднання (части) відповідно до виконуваного бойового завдання, умов обстановки і вказівок старшого начальника.

Ваговимірювальні прилади і манометри, встановлені на техніці продовольчої служби, допускаються до експлуатації тільки після огляду їх інженерно-технічними лабораторіями оперативних командувань і за наявності клейм на них з вказівкою місяця і року огляду.

Експлуатація автомобілів і причепів, на яких змонтовані польові технічні засоби продовольчої служби, а також пересувних електричних станцій, що входять в комплекти польових технічних засобів продовольчої служби, здійснюється згідно повчанням по автотракторній і інженерній службах.

Одиницями вимірювання і обліку роботи техніки продовольчої служби є:

- кілометр пробігу - для технічних засобів підвезення продовольства і води;

- кілометр пробігу і година роботи - для технічних засобів приготування і транспортування пищи, технічних засобів польового хлібопечення, технічних засобів переробки продовольства і худоби і польових холодильних засобів, змонтованих на шасі автомобілів і причепів;

- годину роботи - для переносних технічних засобів і устаткування стаціонарних військових їдалень і хлібозаводів (хлібопекарень).

Основними показниками правильності використання техніки продовольчої служби є її технічний стан, своєчасність і якість технічного обслуговування.

Стан техніки продовольчої служби визначається її справністю і запасом ходу (ресурсом роботи) до чергового середнього або капітального ремонту.

Основним показником технічного стану техніки продовольчої служби частини є коефіцієнт технічної готовності (KTГ), який визначається відношенням кількості справної техніки части до облікової кількості техніки. Коефіцієнт технічної готовності виводиться роздільно по польових технічних засобах і устаткуванні стаціонарних військових їдалень і хлібозаводів (хлібопекарень).

Під запасом ходу (ресурсом роботи) техніки продовольчої служби розуміється можливий мінімальний пробіг (напрацювання) її в кілометрах (годиннику) до чергового середнього або капітального ремонту.

Запас ходу (ресурс роботи) техніки визначається як різниця між встановленою нормою міжремонтного пробігу (ресурсу роботи) і довершеним пробігом (напрацьованим ресурсом). При цьому враховується фактичний стан техніки.

Міжремонтний період визначає мінімальну роботу техніки в кілометрах (годиннику) до виходу її в черговий середній або капітальний ремонт. Міжремонтні періоди техніки продовольчої служби встановлюються Центральним продовольчим управлінням Міністерства оборони України.

Особовий склад повинен добиватися збільшення роботи техніки понад міжремонтний період шляхом точного виконання встановлених технічних норм і правив її експлуатації.

Для визначення технічного стану техніки, відпрацьованої міжремонтні періоди і амортизаційні терміни, наказом командира військової частини щорічно призначається комісія, яка на кожну машину у міру відробітку міжремонтного періоду складає акт технічного стану. Акт, затверджений командиром части, є підставою для витребування наряду на відправку машини в ремонт або на продовження її експлуатації до відробітку додаткового терміну, визначеного комісією.

Для нової і капітально відремонтованої техніки встановлюється гарантійний термін, протягом якого завод-виробник або ремонтне підприємство гарантує безвідмовну роботу при дотриманні правив її експлуатації.

Дрібні несправності, які можуть бути усунені за допомогою того, що додається машині індивідуального комплекту запасних частин, що возиться, інструменту і приладдя (ЗІП), не вважаються порушенням гарантійного терміну.

Гарантійний термін указується у формулярі (паспорті) машини або в інструкції з експлуатації.

Формуляр (паспорт) є основним документом, що відображає технічний стан, експлуатацію і ремонт машини, а також що засвідчує приналежність її військовій частині.

Формуляри (паспорта) на техніку продовольчої служби є документами строгої звітності і зберігаються:

- на польові технічні засоби в мирний і військовий час - на машинах;

- на устаткування стаціонарних військових їдалень- в їдальні;

- на устаткування стаціонарних військових хлібозаводів (хлібопекарень) - на хлібозаводі (у хлібопекарні).

Відповідальність за організацію експлуатації техніки продовольчої служби і забезпечення постійної її готовності до використання за призначенням несуть командири частин, їх заступники по тилу і начальники продовольчої служби.

Начальник продовольчої служби частини (з'єднання) зобов'язаний:

- знать пристрій і правила експлуатації техніки, наявної в частині (з'єднанні);

- здійснювати систематичний контроль за її станом і правильністю використання;

- забезпечувати планомірне технічне обслуговування, консервацію, переконсервацію і ремонт техніки;

- контролювати правильність ведення формулярів (паспортів);

- вживати заходів до негайного усунення виявлених несправностей;

- своєчасно і правильно витребувати грошові кошти, експлуатаційні матеріали і запасні частини для забезпечення правильної експлуатації, технічного обслуговування і ремонту техніки;

- організувати навчання особового складу служби правилам її експлуатації і технічного обслуговування;

- систематично перевіряти знання особовим складом пристрою і правив експлуатації техніки продовольчої служби, а також знання і дотримання їм правив техніки безпеки;

- вивчати, узагальнювати і упроваджувати передові методи експлуатації техніки;

- докладати пропозиції по поліпшенню конструкції техніки і методів її технічного обслуговування у вищестоящі органи служби.

Водій, кухар, пекар і ін. відповідають за правильне використання і технічний стан закріпленої за ними техніки.

Вони зобов'язані:

- знать пристрій закріпленої за ними техніки продовольчої служби, правила її експлуатації і технічного обслуговування;

- правильно експлуатувати увірену ним техніку в будь-яких умовах, точно виконувати вимоги інструкції з експлуатації;

- містити техніку в постійній готовності до роботи і в чистоті;

- не передавати закріплену техніку без розпорядження начальника;

- не залишати техніку без нагляду; кухарям і пекарям забороняється відлучатися від обслуговуваних кухонь і хлібопекарських печей під час їх роботи;

- не допускати втрат продуктів, пального, фреону і інших матеріалів при експлуатації техніки;

- знать терміни і об'єм робіт по технічному обслуговуванню, своєчасно і якісно проводити технічне обслуговування закріпленої за ними техніки;

- не допускати поломок, аварій і передчасного зносу техніки, вживати заходів до максимального збільшення міжремонтних періодів і термінів служби;

- слідкувати за правильністю укладання і збереженням комплекту інструменту, що возиться, запасних частин і приладдя;

- негайно усувати всі виявлені несправності і своєчасно докладати начальнику про техніку, що вимагає ремонту;

- правильно і своєчасно звістці облік роботи техніки, своєчасно докладати відомості, що підлягають обліку у формулярі (паспорті);

- знать і строго дотримувати правила техніки безпеки і пожежної безпеки;

- постійно підвищувати свої знання по пристрою і експлуатації закріпленої техніки.

Докладні відомості про правила експлуатації техніки продовольчої служби висловлюються у відповідних інструкціях, що додаються заводами-виробниками до кожної машини.

Використання техніки.

Техніка продовольчої служби використовується тільки за призначенням.

Для забезпечення планів бойової підготовки і виконання господарських робіт в першу чергу використовуються польові технічні засоби учбового фонду і більш раннього випуску (виготовлення).

Техніка, використання якої не планується на період більше за один місяць, повинна бути поставлена на консервацію.

Право на експлуатацію техніки продовольчої служби мають військові частини, яким вона покладена по штатах (табелям) і нормах. Експлуатація понадштатної (надтабельної) техніки забороняється. Допускається експлуатація однієї марки замість іншої, якщо це не суперечить їх штатному призначенню.

Укомплектування і доукомплектування військових частин технікою продовольчої служби, а також забезпечення їх запасними частинами, інструментом, приладдям і експлуатаційними матеріалами здійснюється постачаючими органами продовольчої служби, на постачанні яких вони перебувають.

Введення техніки в експлуатацію.

Техніка продовольчої служби, прибула в частину на штатне укомплектування вводиться в експлуатацію наказом командира части. У наказі указуються найменування, тип і марка, в який підрозділ зараховується машина, запас ходу (ресурс роботи) до чергового середнього або капітального ремонту на день введення її в експлуатацію, прізвище водія (кухаря або пекаря); за яким закріплюється машина.

Номер наказу про введення машини в експлуатацію і прізвище фахівця, за яким вона закріплена, заносяться у формуляр (паспорт) машини. Водій (кухар або пекар) розписується у формулярі (паспорті) про ухвалення машини. З цієї миті він несе повну відповідальність за машину. Не дозволяється використовувати машину до введення в експлуатацію.

Нова, а також що пройшла середній або капітальний ремонт техніка піддається обкатці відповідно до вимог технічних умов заводів-виробників (ремонтних підприємств) в найкоротші терміни, але не пізніше одного місяця, а техніка, призначена, для тривалого зберігання, - не пізніше трьох місяців з дня отримання частиною.

Водій (кухар або пекар), за яким закріплена машина, що вимагає обкатки, повинен заздалегідь вивчити особливості конструкції машини і правила обкатки.

Нові, а також що пройшли капітальний або середній ремонт автомобілі і причепи, на яких змонтовані польові технічні засоби, піддаються обов'язковій обкатці відповідно до вимог повчань по автотракторній службі.

Обкатка проводиться в тій військовій частині, в яку техніка продовольчої служби передана для експлуатації або на постійне зберігання. Результати обкатки заносяться у формуляр (паспорт).

Прийом, передача і перевезення техніки.

Передача техніки продовольчої служби усередині військової частини (з'єднання) проводиться на підставі розпорядження командира військової частини (з'єднання), а з одного з'єднання (окремій частині) в інше - по нарядам (розпорядженням) продовольчої служби Оперативного командування

Техніка продовольчої служби, що підлягає передачі, повинна бити приведена здаючою частиною в справний стан і повністю укомплектована інструментом, запасними частинами і приладдям, а також мати покладену експлуатаційну документацію (формуляр або паспорт, технічний опис, інструкцію з експлуатації і ін.). Формуляр (паспорт) заповнюється до останнього дня роботи машини.

Передача несправної або неукомплектованої техніки, а також підміни деталей, вузлів, агрегатів і приладів забороняється. Що прийшли в непридатність в результаті природного зносу приналежності і інструмент, а також витрачені матеріали і запасні частини списуються і замінюються новими (справними). При неможливості своєчасного укомплектовування інструментом, запасними частинами і приладдям до формуляру (паспорту) додається копія акту на їх списання. Передача техніки продовольчої служби в цьому випадку може бути дозволена тільки вищестоящим начальником з обов'язковим її доукомплектованням.

Прийом техніки продовольчої служби проводиться комісією, військовій частині, що призначається командиром, а у військовий час - особою (приймальником), командиром військової частини, що призначається.

При прийомі техніки комісія (приймальник) перевіряє:

- наявність експлуатаційних документів і правильність їх заповнення;

- технічний стан;

- наявність, стан і комплектність покладеного приладдя, інструменту і запасних частин.

Все виявлені комісією (приймальником) недоліки в технічному стані і укомплектовуванні техніки усуваються силами части, що здає техніку.

Передача техніки оформляється приймально-здавальними документами. Прийнята військовою частиною техніка продовольчої служби закріплюється наказом командира части за особами, виділеними для її експлуатації (водіями, кухарями, пекарями). Номер наказу про введення в експлуатацію і прізвище особи заносяться у формуляр (паспорт).

Техніка, що підлягає зберіганню, передається начальнику складу (комірнику) під розписку.

Експлуатаційні документи на техніку продовольчої служби включають: технічний опис і інструкцію з експлуатації, формуляр (паспорт), відомість запасних частин, інструменту, приладдя (відомість ЗІП), відомість експлуатаційних документів.

Експлуатаційні документи спочатку оформляються підприємством -виготівником. У подальшому при експлуатації, консервації, зберіганні і ремонті техніки продовольчої служби всі відомості у формуляр (паспорт) вносяться особами, відповідальними за її експлуатацію.

В процесі експлуатації техніки продовольчої служби у формулярі (паспорті) повинні відображатися:

- зведення про її надходження, закріплення і подальший рух;

- облік годин роботи (км пробігу). Облік ведеться щомісячний з підсумовуванням даних за рік. При передачі техніки продовольчої служби в іншу частину, відправці в ремонт, уявленні до списання сумарне напрацювання годинника (км пробігу) завіряється підписом заступника командира військової частини по тилу і скріпляється друком;

- облік поломок і несправностей;

- облік періодичних технічних обслуговуванні;

- зведення про ремонт з вказівкою виду ремонту (середній або капітальний), місця і часу його проведення;

- зведення об консервації, зберіганні, категорируванні, випробуванні, перевірках і інші дані.

Всі записи у формулярі (паспорті) повинні бути зроблені чорнилом розбірливо, без стирань і помарок.

При втраті (псуванню) формуляру (паспорта) заводиться його дублікат з дозволу постачаючого органу.

Стан техніки продовольчої служби визначається зовнішнім оглядом, розтином при необхідності труднодоступних для огляду місць, випробуванням на холостому ході, а при необхідності і під навантаженням.

Зовнішній огляд при визначенні технічного стану проводиться в такій послідовності: база монтажу, силове устаткування по кінематичному ланцюгу, технологічне устаткування по технологічному процесу, укомплектованість ЗІП і матеріалами.

За наявності на техніці двигунів внутрішнього згорання їх перевіряють на легкість запуску, стійкість роботи на малих оборотах і при різкій зміні режиму роботи.

Перед випробуванням техніки з електроприводом у електричних двигунів і в електричних ланцюгах обов'язково перевіряється опір ізоляції щодо корпусу, яке не повинно бути нижче 0,5 Мом. При необхідності ізоляція просушується шляхом обдування її потоком теплого повітря.

Комплектність техніки продовольчої служби перевіряється шляхом звірення наявних запасних частин, інструменту і приладдя із записами в експлуатаційних документах (формулярі, відомості ЗІП).

Для перевезення залізничним або водним транспортом вантаження техніки здійснюється засобами заводу - виготівника або части, що здає техніку.

При перевезенні тривалістю більше 30 діб двигуни внутрішнього згорання на польових технічних засобах консервуються заводом - виготівником або здаючою частиною. До перевезення морським транспортом техніка продовольчої служби, готується по особливих вказівках.

Техніка вантажиться на залізничні платформи (у вагони) і судна відповідно до керівництва по перевезенню військ залізничним і водним транспортом.

Машини міцно закріплюються і ставляться на гальма з включеною нижчою передачею, паливні крани перекриваються, споживачі електроенергії вимикаються.

При температурі нижче -20°С і тривалості перевезення більше 15 діб з машин і електростанцій знімаються акумуляторні батареї, які зберігаються у вагонах-теплушках або приміщеннях судна, що обігріваються.

При відправці в ремонт холодильні агрегати, електрохолодильники, побутові, хліборізки механічні, автомати котлетні, універсальні машини та інші повинні бути упаковані в жорсткі дерев'яні суцільні або гратчасті ящики. На кожному ящику повинні бути нанесені написи: «Обережно», «Верх», «Не кантувати».

Допускається відправка холодильного і технологічного устаткування військових їдалень без упаковки в тих випадках, коли воно перевозиться автотранспортом з дотриманням правив укладання, що забезпечують його збереження.

Техніка продовольчої служби може перевозитися залізничним або водним транспортом в порядку, встановленому для перевезення народногосподарських вантажів.

При прийомі техніки продовольчої служби, прибулої залізничним або водним транспортом, представник частини повинен перевірити збереження пломб відправника і комплектність техніки. У разі порушення пломб і при виявленні недоліків в комплектності техніки складається комерційний акт, на підставі якого пред'являються претензії залізниці (пароплавству) або відправнику.

Порядок пред'явлення рекламації.

Військові частини пред'являють рекламації, якщо в межах гарантійного терміну на техніці продовольчої служби виявлені дефекти, що відбулися з вини заводу - виготівника або ремонтного підприємства, за умови дотримання правив експлуатації.

Під гарантійним терміном експлуатації і зберігання розуміється час, протягом якого завод - виготівник або ремонтне підприємство гарантує відповідність техніки продовольчої служби стандартам або умовам договору на неї. Протягом гарантійного терміну завод - виготівник здійснює безкоштовний ремонт за умови виконання вимог по експлуатації і зберіганню, вказаних в експлуатаційних документах.

Якщо технічними умовами, стандартами або договорами встановлений гарантійний термін експлуатації або зберігання техніки продовольчої служби, але не передбачений порядок числення його, то гарантійний термін обчислюється з моменту надходження техніки на склад вантажоодержувача від заводу - виготівника або ремонтного підприємства.

Рекламації пред'являються безпосередньо заводу - виготівнику або ремонтному підприємству.

Відповідальність за своєчасне і правильне пред'явлення рекламацій несуть заступник командира части по тилу і начальник продовольчої служби

части.

При виявленні дефекту після закінчення гарантійного терміну і можливості усунення несправностей силами військової частини за рахунок комплекту ЗІП рекламація не пред'являється. У подальшому вживаються заходів до поповнення використаних запасних частин, інструменту, приладдя і матеріалів за рахунок придбання в торговій мережі або централізованих постачань постачаючого Органу.

Акт-рекламація складається комісією, що призначається командиром части, за участю представника заводу-виготівника (ремонтного підприємства).

Виклик представника заводу-виготівника (ремонтного підприємства) для визначення причин дефекту і участі в складанні акту-рекламації здійснюється не, пізніше трьох днів з моменту виявлення дефекту письмовим сповіщенням . Копія сповіщення прямує представнику замовника: Одночасно про передчасний вихід з ладу техніки продовольчої служби і про виклик представника заводу-виготівника (ремонтного підприємства) для складання акту-рекламації повідомляється начальнику продовольчого відділу округу.

Завод-виготівник (ремонтне підприємство) зобов'язаний забезпечити виїзд свого представника у військову частину для визначення причин дефекту і складання двостороннього акту-рекламації.

Акт-рекламація складається по встановленій формі з обов'язковим заповненням всіх граф.

У акті-рекламації окрім переліку деталей, вузлів, агрегатів, приладів, що вимагають заміни або ремонту, повинно бути вказано: з чиєї вини виникли несправності, міри по їх усуненню, місце виконання ремонту, за чий рахунок відносити витрати по відновленню (ремонту).

Акт-рекламація повинен бути підписаний членами комісії і представником заводу-виготівника. Особа, не згідна з актом, зобов'язане підписати акт, виклавши в ньому свою особливу думку.

Акт-рекламація затверджується командиром части, і його підпис скріпляється друком.

У разі згоди заводу-виготівника (ремонтного підприємства) на складання одностороннього акту-рекламації або неприбуття представника заводу-виготівника (ремонтного підприємства) до зазначеного в сповіщенні терміну комісія складає односторонній акт- рекламацію. Односторонній акт-рекламація в цих випадках має силу документа, обов'язкового для обох сторін.

У односторонньому акті-рекламації повинні бути вказані причини його складання.

Якщо представник заводу-виготівника (ремонтного підприємства) викликався сповіщенням, але не прибув у встановлений термін, то до одностороннього акту-рекламації додається копія сповіщення про виклик представника заводу-виготівника (ремонтного підприємства), а у разі відмови вислати свого представника - копія сповіщення про відмову, завірені частиною.

Односторонні і двосторонні акти-рекламації складаються в чотирьох екземплярах і протягом доби з дня твердження висилаються керівнику заводу-виготівника (ремонтного підприємства), представнику замовника на цьому підприємстві і вищестоящому постачаючому органу. Один екземпляр акту-рекламації залишається в частині.

При виявленні на машині дефекту, визнаного представниками заводу-виготівника і части конструктивним, замість акту-рекламації складається акт технічного стану, який є підставою для ухвалення рішення про усунення конструктивного недоліку машини.

Про складання акту-рекламації або акту технічного стану робиться відмітка у формулярі (паспорті) машини.

Після усунення несправностей рекламаційної машини начальник продовольчої служби частини складає акт про відновлення машини, який висилається в ті ж адреси, що і акт-рекламація. Якщо машина відремонтована присутності представника заводу-виготівника (ремонтного підприємства) в частині, акт про відновлення машини не складається, а робиться відмітка про відновлення в акті-рекламації.

У військовий час порядок пред'явлення рекламацій на техніку продовольчої служби частинами Діючої армії визначається особливою інструкцією. Одночасно з оформленням актів-рекламацій повинні вживатися заходів до якнайшвидшого ремонту техніки, що вийшла з ладу.

Списання техніки.

Амортизаційні терміни (терміни служби) на польові технічні засоби продовольчої служби, окрім термосів, не встановлюються. На устаткування стаціонарних військових їдалень і хлібозаводів (хлібопекарень) і ваговимірювальні прилади терміни служби встановлюються наказами заступника Міністра оборони-начальника Тилу Збройних Сил України.

Амортизаційний термін (термін служби) визначає мінімальний час, протягом якого техніка продовольчої служби повинна знаходитися в експлуатації, з урахуванням проведення всіх видів ремонту.

Закінчення амортизаційного терміну (терміну служби) не може бути підставою для. списання техніки продовольчої служби, якщо вона по фактичному стану придатна для подальшої експлуатації.

Техніка продовольчої служби, непридатна до експлуатації, списується в порядку, передбаченому Положенням про списання тих, що прийшли в непридатний стан або втрачених матеріальних цінностей і грошових коштів в ЗСУ. При цьому техніка продовольчої служби, що виробила амортизаційні терміни (терміни служби), а також техніка, що прийшла в непридатність в результаті правильної експлуатації, для якої амортизаційні терміни (терміни служби) не встановлені, списується по актах, затверджених відповідними посадовцями, в межах, встановлених для них Положенням номенклатури і вартості списаного майна.

Техніка продовольчої служби, що не виробила встановлених амортизаційних термінів (термінів служби), списується за інспекторським свідченням, що видається після адміністративного розслідування причин передчасного псування техніки і ухвалення рішення про відшкодування матеріального збитку винними особами.

Технічне обслуговування.

Технічне обслуговування проводиться в цілях підтримки техніки продовольчої служби в постійному справному стані.

Воно полягає у виконанні робіт, що забезпечують:

- постійну технічну готовність;

- безпека використання;

- максимальне збільшення міжремонтного періоду і амортизаційних термінів;

- своєчасне виявлення і усунення причин зносу і несправностей вузлів, агрегатів, деталей і приладів;

- мінімальна витрата пального інших експлуатаційних матеріалів.

У продовольчій службі встановлена планово-запобіжна система технічного обслуговування, заснована на обов'язковому проведенні певного об'єму робіт як в процесі експлуатації техніки, так і при її зберіганні і транспортуванні.

У комплекс робіт по технічному обслуговуванню входять:

- чищення і миття техніки;

- перевірка стану агрегатів, механізмів і приладів і усунення виявлених несправностей;

- кріпильні і регулювальні роботи;

- відновлення пошкоджених антикорозійних покриттів;

- промивка, чищення і заправка (дозаправка) паливних систем;

- контроль за правильністю підключення споживачів струму до електричних мереж;

- змащувальні роботи;

- перевірка укомплектованості;

- перевірка наявності експлуатаційної документації і правильності її ведення.

При проведенні технічного обслуговування техніки продовольчої служби прибирально-мийні, змащувальні, контрольно-перевірочні і кріпильні роботи виконуються у обов'язковому порядку, а заправні, регулювальні і роботи по усуненню несправностей виконуються по потреби.

Всі недоліки, виявлені в процесі експлуатації техніки, усуваються при всіх видах технічного обслуговування.

Для техніки продовольчої служби встановлені наступні види технічного обслуговування:

- контрольний огляд (КО);

- щоденне технічне обслуговування (ЩTO);

- технічне обслуговування № 1 (ТО-1);

- технічне обслуговування № 2 (ТО-2);

- технічне обслуговування при зберіганні;

- технічне обслуговування при транспортуванні.

Контрольний огляд (КО) проводиться перед початком роботи, перед виходом техніки з парку, на марші (на привалах).

Щоденне технічне обслуговування (ЩTO) проводиться в кінці робочого дня (після повернення в парк, на марші після здійснення добового переходу).

Технічне обслуговування № 1 (ТО-1) і 2 (ТО-2) проводиться після певного пробігу (напрацювання ресурсів), вказаного в експлуатаційних документах але не рідше чим визначено термінами проведення технічного обслуговування техніки продовольчої служби.

Технічне обслуговування при зберіганні проводиться в процесі зберігання техніки, а також при підготовці її до зберігання і використання після зберігання.

Технічне обслуговування при транспортуванні проводиться в процесі транспортування техніки, а також при підготовці її до транспортування і використання після транспортування.

При підготовці техніки до сезонної експлуатації проводиться технічне обслуговування № 1 (ТО-1) або 2 (ТО-2) незалежно від попереднього пробігу (напрацювання ресурсів).

Періодичність, об'єм і послідовність виконання робіт по кожному виду технічного обслуговування визначаються інструкціями з експлуатації (технічному обслуговуванню, зберіганню).

Забороняється скорочувати об'єм робіт, а також час, що відводиться на технічне обслуговування, в збиток якості обслуговування.

Періодичність проведення технічного обслуговування може скорочуватися розпорядженням заступника командира військової частини по тилу.

Для польових технічних засобів, експлуатованих в особливих умовах місцевості і клімату, зміни періодичності і об'єму робіт по технічному обслуговуванню визначаються інструкціями.

Технічне обслуговування польових технічних засобів, змонтованих на автомобілях і причепах, проводиться одночасно з обслуговуванням автомобілів і причепів.

Командири частин і підрозділів несуть відповідальність за своєчасне і якісне технічне обслуговування техніки. Вони зобов'язані забезпечити проведення технічного обслуговування техніки у встановлені терміни, надаючи для цього особовому складу необхідні матеріали і час.

Забороняється відривати особовий склад (водіїв, кухарів, пекарів) під час проведення технічного обслуговування техніки для виконання інших робіт.

Час для проведення технічного обслуговування техніки в мирний час повинен передбачатися в розкладі занять.

Контрольні огляди (КО) і щоденне технічне обслуговування (ЩTO) техніки проводяться обслуговуючим персоналом (водіями, машиністами, кухарями, пекарями).

Номерне технічне обслуговування (№ 1 і № 2) польових і технічних засобів, змонтованих на шасі автомобілів і причепів, і додаткові роботи з підготовки машин до зимового і літнього періодів експлуатації, пов'язані з ремонтними і перевірочний-регулювальними роботами, проводяться обслуговуючим персоналом із залученням особового складу підрозділів обслуговування і ремонту части.

Номерне технічне обслуговування холодильного і технологічного устаткування військових їдалень проводиться механіками виїзних бригад продовольчих складів і ремонтних підприємств продовольчої служби, штатними механіками по ремонту холодильного устаткування частин. Якість технічного обслуговування перевіряється начальником продовольчої служби військової частини, командиром підрозділу.

Зберігання техніки.

Постановці на консервацію підлягає техніка, яку не планується використовувати більш за місяць.

Зберігання техніки продовольчої служби може бути короткочасним і тривалим.

Об'єм підготовки, а також види і методи зберігання встановлюються залежно від тривалості перерв у використанні техніки продовольчої служби.

Види і методи зберігання техніки продовольчої служби визначаються Керівництвом по зберіганню продовольства і майна служби продовольчого постачання.

Технічні обслуговування при зберіганні техніки визначається технічними описами і інструкціями з експлуатації.

Роботи з підготовки техніки продовольчої служби до зберігання виконуються особовим складом (водієм, кухарем, пекарем), за яким закріплені машини, із залученням фахівців підрозділів обслуговування і ремонту.

Керівництво, відповідальність і контроль за підготовкою техніки до зберігання покладаються на начальника продовольчої служби військової частини і командирів підрозділів.

Про постановку польових технічних засобів продовольчої служби на зберігання віддається наказ по частини.

Вид проведеного технічного обслуговування, дата і номер наказу про постановку техніки на зберігання записуються у формуляр (паспорт).

При постановці техніки продовольчої служби на тривале зберігання на кожну машину заповнюється картка зберігання, яка зберігається разом с. формуляром (паспортом) машини.

.

Технічне обслуговування і контроль за станом техніки, поставленої на зберігання, організовують командири підрозділів і начальник продовольчої служби части.

Всі заходи щодо догляду за технікою, що знаходиться на зберіганні, відображаються в річному господарському плані части.

У річний господарський план включаються Заходи, які повинні виконуватися в поточному році (переконсервація, випробування, технічне обслуговування, заміна акумуляторних батарей, шин, пального і змащувальних матеріалів і ін.).

Зняття польових технічних засобів продовольчої служби із зберігання оголошується наказом по частини, в якому указуються: підстава для зняття, найменування, кількість машин, що знімаються, їх марки і номери, для яких цілей і на який термін вони знімаються із зберігання.

Про зняття із зберігання робляться відмітки у формулярах (паспортах) машин і в картці зберігання.

Планування експлуатації техніки.

Планування експлуатації техніки продовольчої служби має на меті забезпечити:

- постійну її справність;

- правильне використання для повного і своєчасного виконання завдань по забезпеченню бойової підготовки і господарської діяльності військ;

- своєчасне проведення технічного обслуговування і рівномірний (ступінчастий) вихід її в ремонт протягом року.

При плануванні експлуатації техніки продовольчої служби визначаються:

- кількість техніки, що підлягає використанню, і витрата ресурсів роботи (моторесурсів) після неї;

- потреба в технічному обслуговуванні і ремонті техніки в цілях змісту її в постійній справності;

- потреба в запасних частинах, інструменті, експлуатаційних матеріалах і грошових коштах для експлуатації і ремонту техніки.

У мирний час при плануванні експлуатації техніки продовольчої служби складається річний план експлуатації і ремонту техніки.

План складається начальником продовольчої служби і затверджується командиром части.

При складанні річного плану експлуатації і ремонту техніки продовольчої служби враховуються:

- річні норми витрати ресурсів роботи (моторесурсів);

- міжремонтні періоди і амортизаційні терміни (терміни служби) техніки;

- час роботи техніки з моменту випуску (виходу з ремонту);

- можливості части (з'єднання) по проведенню технічного обслуговування і ремонту.

У плані відображаються (для кожної одиниці техніки):

- запас ресурсів роботи (моторесурсів) до чергового ремонту;

- плановані і фактичні об'єми робіт техніки по місяцях і час проведення технічного обслуговування;

- встановлена (дозволена) річна норма витрати ресурсів роботи (моторесурсів);

- час постановки (відправки) в ремонт (середній і капітальний).

Початковими даними для складання плану експлуатації і ремонту є:

- план бойової і політичної підготовки;

- річний господарський план;

- вказівки вищестоящого постачаючого органу по забезпеченню виконання запланованих в планованому році заходів.

На підставі річних планів експлуатації і ремонту складаються і представляються в що вищестоящі постачають органи заявки на виробництво ремонту необхідні ремонтний-експлуатаційні матеріали і запасні частини.

Дані про фактичне використання техніки, її технічне обслуговування і ремонт наголошуються в плані експлуатації і ремонту техніки щомісячно, а також вносяться у формуляри (паспорта).

Техніка продовольчої служби, що знаходиться на тривалому зберіганні, планується до експлуатації тільки для забезпечення плану бойової підготовки з дозволу командувача військами округу.

У військовий час в частинах і з'єднаннях, що знаходяться в діючій армії, річні плани експлуатації і ремонту техніки продовольчої служби не складаються, а витрата ресурсів роботи (моторесурсів), а також технічне обслуговування і ремонт техніки плануються, виходячи із завдань майбутніх бойових дій.

Контроль за технічним станом і експлуатацією.

Контроль за технічним станом і використанням техніки продовольчої служби військових частин, її змістом і технічним обслуговуванням здійснюється:

- посадовцями при контрольних оглядах;

- комісіями при перевірках господарської діяльності військової частини;

- комісіями при інвентаризації матеріальних засобів.

Контрольні огляди проводяться:

- командиром взводу постачання (начальником їдальні, начальником, продовольчого складу військової Частини) - не рідше за один раз в два тижні (всієї техніки, що знаходиться в його веденні);

- командиром батальйону - не рідше за один раз на три місяці;

- начальником продовольчої служби військової частини - не рідше за один раз на місяць (всієї техніки);

- начальником продовольчої служби з'єднання - не рідше за один раз на три місяці.

При контрольному огляді обов'язково присутні командир підрозділу і фахівець, за яким закріплена техніка продовольчої служби.

Під час огляду перевіряються: стан всіх агрегатів, механізмів і приладів, наявність і стан комплекту ЗІП, правильність експлуатації машини і ведення формуляру (паспорта).

При інвентаризації матеріальних засобів перевіряється:

- технічний стан;

- правильність експлуатації техніки;

- комплектність техніки;

- правильність ведення і обліку формулярів (паспортів).

При перевірках господарської діяльності військової частини комісія:

- перевіряє забезпеченість стаціонарних військових їдалень і хлібозаводів (хлібопекарень) устаткуванням і ваговимірювальними приладами;

- визначає, в якому ступені в частині здійснюються заходи, що забезпечують підвищення технічної готовності техніки;

- визначає технічний стан і комплектність техніки продовольчої служби, а також заходи щодо поліпшення її експлуатації;

- перевіряє наявність і правильність складання річного плану експлуатації і ремонту техніки продовольчої служби, а також хід його виконання; наявність і правильність ведення первинних документів обліку роботи техніки;

- визначає правильність використання техніки продовольчої служби; наявність і стан спеціальних приміщень (майданчиків) для зберігання техніки, що знаходиться в експлуатації і на консервації;

- перевіряє правильність постановки техніки продовольчої служби на консервацію і зняття її з консервації, наявність і виконання плану перевірок і технічного обслуговування техніки продовольчої служби, поставленої на консервацію;

- перевіряє правильність ведення обліку техніки продовольчої служби (правильність заповнення і ведення книг основного обліку і формулярів).

Про результати перевірки складається акт, в якому указуються виявлені недоліки і пропозиції по їх усуненню, а також терміни усунення недоліків.

Результати перевірки докладаються командиру части і заступнику командувача військами округу по тилу.

Особливості сезонної експлуатації техніки.

Зимовий і літній періоди експлуатації польових технічних засобів продовольчої служби визначаються настанням стійкої температури - повітря відповідно нижче або вище +5° С.

Надійна робота польових технічних засобів в зимовий і літній періоди забезпечується підготовленістю особового складу і дотриманням їм правив експлуатації, а також готовністю матеріальної частини.

Конкретні терміни підготовки техніки до сезонної експлуатації встановлюються наказами командувачів військами округів залежно від кліматичних умов.

У частині розробляється план підготовки до зимового (літньому) періоду експлуатації, в якому передбачаються заходи щодо підготовки особового складу і польових технічних засобів продовольчої служби.

Дата перекладу на зимовий (літній) період експлуатації техніки оголошується наказом командира части.

Об'єм робіт з підготовки польових технічних засобів продовольчої служби до зимового і літнього періодів експлуатації (сезонному технічному обслуговуванню) визначається керівництвом і інструкціями, по експлуатації і технічному обслуговуванню машин і звичайно полягає в проведенні, чергового технічного обслуговування № 1 (ТО-1) або 2 (ТО-2) і додаткових робіт, передбачених цими документами (заміна сезонних палив, масел, мастил і ін.) Рішення про вигляд і об'єм технічного обслуговування по кожному зразку польових технічних засобів приймає начальник продовольчої служби військової частини.

Польові технічні засоби продовольчої служби готуються до сезонної експлуатації водіями, кухарями, пекарями під керівництвом командирів підрозділів і начальника продовольчої служби части.

Для надання допомоги водіям, кухарям, пекарям можуть притягуватися фахівці підрозділів обслуговування і ремонту части.

Про підготовку польових технічних засобів до сезонної експлуатації робиться відмітка у формулярах (паспортах) машин.

При експлуатації польових технічних засобів в зимовий період необхідно дотримувати наступні правила:

- періодично розкривати фільтри паливних систем кухонь і хлібопекарських печей і очищати їх від льоду (води);

- заповнювати (поповнювати) масла і мастила, у разі потреби, відразу після закінчення роботи (поки мастило, агрегати і вузли не остигнули);

- зливати воду з систем водопостачання при перервах в роботі.

При експлуатації польових технічних засобів продовольчої служби в літній період необхідно вживати заходів до оберігання технологічного устаткування від попадання пороши і вологи, захищати від забруднення ходову частину; ретельно оберігати воду, продовольство, сировину готову їжу і хліб від попадання в них пороши; поверхні, дотичні з харчовими продуктами, ретельно промивати водою.

ВИСНОВКИ

В результаті виконання курсової роботи можна зробити наступні висновки:

- були закріплені знання щодо суті і значення продовольчого забезпечення військ, основних вимог до технічних засобів продовольчої служби, режиму харчування військовослужбовців;

- були проведені розрахунки потреби військової частини в технічних засобах продовольчої служби;

- були закріпленні знання щодо тактико-технічних даних технічних засобів продовольчої служби, порядку і правил розгортання продовольчого пункту на місцевості, приготування і видачі гарячої їжі, особливостей організації харчування в різних умовах бойової обстановки, організації експлуатації техніки продовольчої служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]