Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anton.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
93.25 Кб
Скачать

2.3. Особливості організації харчування в різних умовах бойової обстановки.

У бойовій обстановці організація харчування має ряд особливостей, зв'язаних з наступними обставинами:

  1. Імовірністю порушення режиму харчування при настанні.

  2. Зміною норм постачання продовольством убік зниження.

  3. Відсутністю умов для збереження й обробки швидкопсувних продуктів.

  4. Можливістю використання трофейного продовольства.

  5. Обмеженням асортименту продуктів, перевагою консервованих продуктів і концентратів.

  6. Необхідністю організації харчування для окремих невеликих груп (5-10-25 чіл.) і індивідуального харчування (бойові раціони в упакуванні).

  7. Можливість використання супротивником засобів масової поразки створює необхідність захисту продовольства від забруднення РР, ОР і БЗ, а також їхню спеціальну обробку.

Харчування на марші.

При підготовці до маршу поповнюються запаси продовольства до норми, проводиться технічне обслуговування польових кухонь і автомобілів, що буксирують, приймаються міри до збільшення запасу їхнього ходу, розробляється розрахунок забезпечення особового складу на марші гарячою їжею (режим харчування, пункти прийому їжі і забезпеченості водою). Режим і організація харчування на марші залежать від умов його здійснення й у кожнім конкретному випадку визначаються командиром частини.

Якщо марш відбувається в денний час, перший прийом гарячої їжі планується за 1-1,5 ч до виходу. Обід організується в другій половині добового переходу, коли передбачається двогодинний привал для відпочинку і прийому їжі. З огляду на обмежений час привалу, польові кухні повинні прибувати в район відпочинку, маючи в казанах гарячу воду. Мінімальний час, необхідне для готування гарячої їжі з консервованих продуктів і харчових концентратів при наявності в казанах окропу, складає 50-55 хв, у тому числі:

  • підготовка кухонь до роботи - 15 хв;

  • підготовка харчових концентратів круп до теплової обробки - 10 хв;

  • закладка підготовлених продуктів у казан і доведення кипіння - 10-15 хв;

  • закладка м'ясних консервів, жиру, варіння до готовності -15 хв.

Вечеря видається в районі нічного відпочинку. При здійсненні нічного маршу особовому складові перед виходом видається гаряча вечеря, наступні прийоми їжі організуються ранком і вдень під час привалу і денного відпочинку. У нічний час за рахунок добової норми постачання видається проміжне харчування і гарячий чай. Посадам регулювання на маршруті руху гаряча їжа доставляється на автомобілях або мотоциклах.

Харчування у наступі.

Наступ ведеться у високому темпі, неспинно вдень і вночі. Тому організація харчування повинна найбільшою мірою відповідати умовам учбово-бойової обстановки і забезпечувати повне відновлення енерговитратам воїнів. До початку висування з вичікувального району всьому особовому складові видається гаряча їжа. У ході наступу взвод постачання, випливаючи ф бойовими порядками батальйону, продовольчий пункт, як правило, не розгортає. На коротких зупинках виробляється закладка продуктів у казани з киплячою водою, готування їжі здійснюється в русі. Кухні з готовою їжею висуваються якнайближче до розташування підрозділів у пункти, зазначені командиром батальйону (роти), де вона видається особовому складові. Якщо за умовами обстановки зробити роздачу їжі особовому складові з кухонь у казанки не представляється можливим, їжа доставляється йому в термосах підношувачами, виділюваними від підрозділів.

Харчування в обороні.

Взвод постачання в обороні розгортає всі елементи продовольчого пункту. При розміщенні БПП враховуються можливості використання захисних властивостей місцевості (природні укриття), а при наявності часу для укриття автомобілів і кухонь обладнаються інженерні спорудження. Гаряча їжа готується три рази в день переважно зі свіжих продуктів.

Прийом їжі особовим складом організується, як правило, на батальйонному продовольчому пункті в спеціально обладнаних місцях. Роздача гарячої їжі виробляється безпосередньо в казанок кожному солдатові або в термоси на підрозділ через підношувачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]