Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 8 Электоральное поведение.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Лекція 8. Поведінка виборців

Історіографія вивчення електоральної поведінки. Визначення понять «поведінка виборців», «електоральна поведінка» і т.п. Місце вивчення поведінки виборців у системі наук. Пов’язаність проблеми зі становленням загального виборчого права. Роль О. Поккарді, Е. Еннеля й А. Зігфріда в становленні досліджень електоральної поведінки. Екологічний і соціологічний підходи до вивчення поведінки виборців, їх основні принципи, переваги й недоліки. Школи вивчення електоральної поведінки та їх ключові положення («екологічна», «соціологічна», «соціально-психологічна», «раціонально-інструментальна»). Сучасний стан вивчення електоральної проблематики.

Теорії «середнього рівня» у вивченні поведінки виборців. Поняття теорії «середнього рівня», сфера дослідження поведінки виборців як набір подібних теорій. «Роздільне правління» й «роздільне голосування». Ефект «фургона з оркестром» і його пояснення П. Лазарсфельдом і Е. Ноель-Нойман («Теорія спіралі мовчання»). Моделі поведінки виборців США Ф. Конверса й М. Хаммарберга. «Вирва причинності» Кембелла в електоральних дослідженнях. Географічні ефекти: «друзів і сусідів», «сусідів», виборчої кампанії, «проблемне голосування». «Ефект бумеранга». «Формула Ліпсета – Роккана». Моделі поведінки виборців («залежного виборця», «незалежного виборця», «когнітивна» тощо).

Особливості поведінки виборців України. Домінування регіональних факторів у впливі на особливості поведінки виборців країни. Специфіка поведінки виборців Україні на різних територіальних рівнях. Використання геоінформаційних систем (ГІС) з метою вивчення електоральної поведінки. Математичні методики виявлення «аномалій» у підсумках виборів. Основні особливості поведінки виборців Україні за даними «екологічного» аналізу та соціологічних опитувань.

Питання семінарського заняття:

  1. Історія вивчення поведінки виборців.

  2. Теорії «середнього рівня» у вивченні електоральної поведінки.

  3. Особливості поведінки виборців України.

Можливі теми рефератів і завдань для самостійної роботи:

  • Теоретичні положення «екологічної школи» вивчення поведінки виборців.

  • Ключові положення «мотиваційних» шкіл вивчення поведінки виборців.

  • Сучасні течії у вивченні електоральної поведінки.

  • Моделі поведінки виборців: визначення терміна, варіанти моделей.

  • Написання та подання письмової роботи, присвяченої детальному розгляду однієї з теорій «середнього рівня», що стосується особливостей поведінки виборців, яка розглядалася або не розглядалася (бажано) на лекційному занятті. Пріоритет надається теоріям «середнього рівня», що описують особливості поведінки виборців пострадянського простору.

  • Написання та подання письмової роботи (реферату) на тему: «Особливості поведінки виборців України». Можуть бути використані різні методи дослідження та порушуватися різні хронологічні періоди. Обов’язкова вимога: широке використання порівняльного підходу (підсумків виборів різних років, різних регіонів і країн, різних методів дослідження, соціальних груп тощо) з виходом на аналіз характеристик підсумків останніх голосувань.