Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6088_Розробка гурткового заняття з виготовлення...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
6.98 Mб
Скачать

Матеріали і інструменти

Для виготвлення листівок необхідні такі матеріали та інструменти:

Кольоровий папір, картом – папір повинен бути не тільки красивий, але і достатньо щільним;

Папір для упаковки подорунків – він, у порівнянні з кольоровим папером, менш щільний, але має більш різноманітні малюнки, які можна використовувати наклеївши на папір або картом.

Калька – прозорий папір. За її допомогою можна переводити необхідні малюнки, а також використовувати як оздоблювальний матеріал.

Наліпки для листівок – дуже добре клеються на паперову поверхню листівки.

Канцелярський ніж – використовуємо при нарізанні паперу.

Двосторонній скотч – дуже зручний у використанні, зклеює одразу обидві сторони.

Також необхідні: клей (як канцелярський, так і ПВА), голки (необхідні звичайні для ниток та більш тонкі для бісера), намастини та бісер.

Мереживо – можна використовувати майже для усіх листівок, в залежності від рисунка та фактури.

Нитки – ними можна вишивати не тільки на тканині але і на папері. Краще використовувати нитки муліне.

Основні прийоми композиції для листівок.

Листівки – це витвір мистецтва у мініатюрі. Тому в ній використовуємо ті ж закони, що і в живопису. Дуже важливо розуміти, яку листівку ви бажаєте створити. Листівка може бути симетричною або навпаки динамічно асиметричною, може бути кольоровий контраст або спокійне поєднання кольорів. Проте, завжди легше визначитись з композицією, якщо точно знати до якого святи виконується листівка. Якщо листівка виготовляється до дитячого свята, то доречним буде використання яскравих кольорів і різних за розміром елементів. Якщо до дня народження дорослої людини, то підійде більш стримана кольорова гама і симетричне розташування декоративних елементів. Різдвяні і новорічні свята говорять самі за себе, тут ми не обмежуємось ні в кольорі, ні в формі. Ювілей передбачає витонченість і стриманість, а весілля ніжну чистоту кольору, легкість і мереживо.

Дуже важливо вірно обрати колір, який визначить характер листівки.

Технологічні поради

Підготовка заготовки під майбутню листівку

Робимо за допомогою канцелярського ножа або ножиць. Спочатку розкреслюється на папері необхідний розмір і відрізається ножем. Щоб ніж різав без особливих проблем, необхідно підкласти під папір склю. При вдрізанні паперу використовується металева лінійка, щоб лінія була рівно. При використанні ножиць потрібно звернути увагу на ширину леза. Обрізаний край буде рівнішим, якщо використовувати велику ножиці, а не маленькі, проте дрібні деталі краще вирізати маленькими (манікюрними) ножицями.

Згин паперу

Для того, щоб зігнути папір використовується канцелярський ніж. Спочатку креслиться лінія майбутнього згину, а потім прорізається верхній шар паперу. Після цього заготівка згинається точно по лінії прорізу.

Використання двостороннього скотчу

При необхідності приклеїти широку деталь (з великою площиною) скотч проклеюється по усій її ширині та довжині. Не потрібно боятись приклеювати деталі тільки по боковим сторонам (не торкаючись середини). Скотч надійно склеює обидві деталі і не залишає пухирів.

Приклеювання мережива

Зовсім не обов’язково приклеювати всю площину мережива. Достатньо натягнути його на поперхні паперу і зафіксувати на виворітній стороні кінці, закріпивши їх клеєм або двостороннім скотчем.

Пришивання бісеру, нимистин і паєток

Щоб шити було зручніше, необхідно проколоти голкою місця майбутніх стібків. Бісер можна пришивати двома способами:

А) Шов «уперед голку». На кожен стібок з лицьової сторони нанизується бісерина. З виворотньої сторони стібок повинен бути коротким. Тоді бісерини розташуються на відстані один від одного.

Б) Шов «назад голкою». На кожному стібку розташовується бісерина. Для отримання цільної лінії бісерини нашиваються більш щільно, але не тісно.

Пришивання паєток: окремо розташовані паєтки закріплюються за допомогою біресу, також можна пришивати паєтки стібками річного строчного шва.

Постлідовність виконання листівки

І етап: складання ескіза листівки.

Щоб легше було скласти ескіз листівки, перш за все необхідно визначитись зі святом, якому буде присвячена листівка; кому ви будете її дарувати, дорослій людині чи дитині. Далі визначаємось з характерними елементами цього свята. Враховуючи ці дані складається ескіз листівки. Композиція повинна бути простою, переважно з окремих ліній. Під час створення ескіза, більше уваги слід приділяти цікавій композиції, гармонійному добору кольорів.

ІІ етап: перенесення ескізу на основу.

На поверхні листівки ескіз виконують тільки олівцем ледь помітними лініями, позначаючи місця, де будуть розташовані різні деталі.

ІІІ етеп: добір матеріалів для оздоблення листівки.

При виборі різних видів оздоблювальних матеріалів для кожного елемента композицій, в першу чергу, слід звернути увагу на те, як ці елементи розташовані відносно один одного, з якого матеріалу їх краще виконати. Слід продумати як доцільніше закріпити дані елементи до основи листівкти.

ІV етап: кріплення деталей до основи.

Деталі до основи можна приклеювати (клеєм або двостороннім скотчем) або пришивати . спосіб з’єднання деталей з основою обирається самостійно. Зпочатку з’єднуються деталі другого плану, а на них основні деталі, роблячи акцент на головний атрибут свята.

Після того як розглянуто всі етапи виконання листівки, учням пропонується практична робота.

Після закінчення роботи проводиться порівняльний аналіз і вибор найбільш вдалої композиції.

Сьогодні ми розглянули історію і технологію виконання листівок. Хочеться вірити, що сьогодні, коли ми з вами перейшли у нове тисячоліття, якому характерне спілкування через Інтернет, традиції наших пращурів будуть збережені і ми будему вітати наших близьких та знайомих зі святами саме лустівками, виготовленими своїми руками, які будуть передедавати наше тепло, піклування та любов.