Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гафрокартон стул.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.52 Mб
Скачать

2. Дизайнерський аналіз аналогових зразків

2.1 Аналіз функціональних та конструктивно-технологічних рішень

1. "Easy Edges"

Frank Gehry добре відомий саме тим, що в ході створення меблів він завжди використовував незвичайні матеріали. Він змінив меблі шляхом надання нових естетичних аспектів такого повсякденного матеріалу, як картон. Не дивлячись на те, що картон є крихким матеріалом, архітектор домігся такої обробки цього матеріалу, що він став надзвичайно надійним і міцним, адже термін служби меблів - це не маловажний питання.

Одне з крісел Френка Генрі отримало назву "Easy Edges". Воно виконане в двох варіантах. Цей стілець виконаний з листів гофрованого картону, які складені в стрічку, потім ця стрічка вже формує сам дизайн "Easy Edges". Краю картону оброблені так, що вони стають особливо твердими, і можуть бути лакованими.

У сучасні інтер'єри цей дизайн вписується з легкістю, хоча він був створений в 1972 році! Це все тому, що в ньому немає жодних хитромудрих і нестандартних деталей - його конструкція - простіше не буває. Дизайн виконаний в одному кольорі.

2. «Bold Chair»

У дизайн-студії SanSanserif Creatius (Іспанія) створили незвичайний стілець Bold Chair з 100% переробляється гофрокартону.

Стілець зроблений без єдиного шурупа, шляхом приєднання листів гофрокартону товщиною 5 мм один до одного.

Незважаючи на гадану неміцність матеріалу, випробування тиском показало, що картонний стілець витримує до 2 тисяч фунтів (приблизно 900 кг).

3. «Tiger Products»

Проект австралійського дизайнера Ентоні Данна Paper Tiger Products спочатку націлений на тих, кому потрібна тимчасова меблі - для виставок, заходів, магазинів. Такі складні стільці можна використовувати для пікніка, дитячого свята або просто на новосілля. Взагалі, потреба в чомусь вічному не виключає необхідності в тимчасових, а то й одноразових предметів в нашому житті, навіть якщо мова йде про меблів:

Paper Tiger Продукція по з гордістю зроблено в Австралії, і були визнані в численних нагород в області дизайну, в тому числі Pad Indesign запуску, Idea Awards,і Bombay Sapphire Design Discovery Awards.

4. «Kraftwerk»

Бельгійський дизайнер Tom de Vrieze розробив чарівне сидіння під назвою Kraftwerk. Матеріалом для цих стільців служить звичайний четирехмілліметровий картон. Поліграфічний картон, а не гофрований, що використовується при виробництві упаковки. Є, правда, одна особливість: вони заповнені всередині поліуретановою піною. Приблизно тієї самої, яка дуже широко використовується в будівництві. Десятки її видів можна знайти в балонах різних розмірів на будь-якому будівельному ринку. Ще однією важливою деталлю конструкції є монтажний скотч. Як видно на фотографіях, сидіння вельми міцне, на ньому можна не тільки сидіти, але й стояти. Воно дуже легке і, зрозуміло, вкрай дешеве в виготовленні. Наскільки я розумію, автор продає не самі сидіння, а креслення розкрою та інструкцію по складанню. Оскільки це звичайний картон, його поверхню можна обробляти будь-яким доступним способом. Можна забарвити або обшити тканиною. А можна покрити водостійким лаком і зробити ваші меблі частково захищеної від бризок. Що стосується самого Тома де Вріз, в 2002 році він організував у містечку Стекене невелику студію Tovdesign, де і займається промисловим дизайном, в основному, розробкою меблів. Меблями Том захопився ще в 1996 році.