Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гафрокартон стул.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.52 Mб
Скачать

41

М іністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Запорізький технічний університет

Пояснювальна записка

До курсової роботи з дисципліни «Проектування»

На тему:»Ескізний проект меблів з гофрокартону»

Розробила: ст..гр. ГФ-910 Кривонос А.С.

Керівник: ст..викл. Дуднік М.Г.

Запоріжжя

2012

РЕФЕРАТ

Пояснювальна записка: ст. 35 , розділів 18 , рис.26 , додатків 1, джерел 4 .

Об’єкт дослідження – стул з гофрокартону.

Мета роботи – розробити стул із гафрокартону з трансформацією форми.

За допомогою наукових досліджень виявлено необхідність даної розробки. Проведено аналіз аналогів, та патентний пошук. Знайдені перспективні розробки в цій галузі. З урахуванням всіх переваг та недоліків існуючих аналогічних концептів, та після ескізного пошуку, розроблено новий стул. У компактному стані – це звичайний арт об’єкт . При натисканні на рухомі елементи змінюється форма арт об’экту та перетворюється на стул із сидиння. Керування цим об’эктом відбувається за допомогою рук. Розраховано очікувану вартість, та економічний ефект, бо матеріал недорогий та екологічний.

ГОФРОКАРТОН, КЛЕЙ ПВА , ДРАКОН

РЕФЕРАТ

Пояснительная записка: ст.35 , разделов 18 , рис. 26 ,приложений 1 , источников 4

Объект исследования - стул из гофрокартона.

Цель работы - разработать стул с гафрокартона с трансформацией формы.

При помощи научных исследований выявлена ​​необходимость данной разработки. Проведен анализ аналогов, и патентный поиск. Найденные перспективные разработки в этой области. С учетом всех преимуществ и недостатков существующих аналогичных концептов, и после эскизного поиска, разработан новый стул. В компактном состоянии - это обычный арт объект. При нажатии на подвижные элементы изменяется форма арт обьекта и превращается в стул с сидением. Управление этим обьэктом происходит с помощью рук. Рассчитано ожидаемую стоимость и экономический эффект, т.к. материал недорогой и экологичный.

ГОФРОКАРТОН, КЛЕЙ ПВА , ДРАКОН

R ESEARCH PAPER

Explanatory note: pages 35 , sections 18 , pictures 26 , appendix 1 , sources 4.

Object of study - chair of cardboard.

Purpose - to develop a chair with hafrokartonu the transformation form.

Through research identified the need for this development. Analysis counterparts, and patent search. Found promising developments in this area. With all the advantages and disadvantages of existing similar concepts, and sketch after the search, a new chair. The compact state - is simply Art object. Clicking on the moving parts of the shape of the Art and Objects into a chair with sydynnya. Managing Objects this is through the hands. Calculated the expected value and economic benefit for inexpensive material and environmental.

Corrugated cardboard, PVA glue, DRAGON

ЗМІСТ

Реферат (укр.)……………………………………………………………………...2

Реферат (рос.)……………………………………………………………………...3

Реферат (англ.)…………………………………………………………………….4

Вступ…………………………………………………………………………….6-8

1 Результати маркетингових досліджень…………………………….........9-13

2 Дизайнерський аналіз аналогових зразків……………………………….....14

2.1 Аналіз функціональних та конструктивно-технологічних рішень……………………………………………………………………..…14-18

2.2 Аналіз естетичних та ергономічних рішень………………………….19

3. Опис об’єкта проектування…………………………………………………20

3.1 Призначення та галузь застосування……………………………….….20

3.2 Розкриття концептуального та інноваційного рішень……………….21

3.3Опис функціонального та конструктивно-технологічного рішень..22-23

3.4 Опис ергономічного рішення…………………………………………..24

3.5 Опис естетичного рішення……………………………………………...25

4 Дизайнерське вирішення обробки……………………………………….….26

Висновки………………………………………………………………………....27

Перелік посилань………………………………………………………………...28

Додаток А Ескізи……………………………………………………….......29-30

ВСТУП

Дизайн — це творчий метод, процес і результат художньо-технічно го проектування промислових виробів, їхніх комплексів і систем, орієнто-ваний на досягнення найповнішої відповідності створюваних об'єктів і середовища загалом і потреб людини, як утилітарних так і естетичних. Метою дизайну може виступати вирішення проблем проектування від найменшого елементу конструкції до глобальних великих і навіть утопічних ідей.

Таким чином, з мети дизайну можна зробити висновки щодо його завдання. Основним завданням дизайну є:

  • Ергономіка — легкість у використанні об'єкта дизайну

  • Інтерфейс користувача — психологічні особливості оператора, працюючого з об'єктом дизайну

  • Останні тенденції — застосування нових технологій в дизайні для спрощення його інших завдань.

Дизайн є проектною діяльністю у сфері матеріальної культури. Це значить, що він безпосередньо впливає на створюваний людиною штучний світ. А творити його треба так, щоб не нашкодити людям, щоб не просувати людство до самознищення. Через це професійне дизайнерське мислення повинно мати у своєму складі компоненти екологічного мислення. Останнє виникає на грунті знань в галузі екології.

Екологія — від грецького «йокос» — дім, помешкання, місцезнаходження. Екологія є відносно молодою біологічною наукою, хоча перші ботаніко-географічні дослідження екологічного характеру відомі з давніх-давен. В Україні перші спроби екологічного підходу до природо-охоронної справи відомі ще з часів Ярослава Мудрого. У його «Руській правді» — правничому кодексі Київської Русі - на початку XI століття вже існувала система правової оцінки використання природних ресурсів і передбачалася кара за збитки, заподіянні довкіллю.

Не менш актуальною, і вже не в теоретичному, а в суто практичному плані, є серйозна необхідність вирішення нині таких важливих проблем, як раціональне використання природних ресурсів, профілактика забруднення довкілля промисловими відходами, запобігання знищенню природних угрупувань, збереження генофонду рослинного та тваринного світу. Екологічні знання дають розуміння того, як досягти симбіозу техніки, виробництва і природи - цих не узгоджених нині компонентів біосфери і соціосфери.

Саме з цього випливає конча необхідність створювати дизайнерам не тільки гарні ергономічні об’єкти, а ще й екологічно чисті! Дуже зручний у цьому сенсі гофрокартон.

Гофрокартон- використовується в промисловості пакувальний матеріал. Він складається як правило з трьох шарів: двох плоских шарів картону і одного шару паперу між ними, що має хвилеподібну форму. Така композиція шарів робить гофрокартон, незважаючи на характеристики цого компонентів, особливо жорстким, що володіє опором як у напрямку, перпендикулярно площині картону, так і в напрямках вздовж площин.

Також перевагами картону є дешевизна та екологічність.

Меблі з картону виготовляють за певною технологією, тому вони виходять досить міцними, щоб служити за прямим призначенням (столи, комоди, стільці, полиці).

Запропонований проект стільців з гофрокартону є трансформером.

Сучасність диктує свої правила: міста ростуть, площі квартир зменшуються. Зберегти відчуття комфорту і перетворити свій житловий простір на музей потрібних речей допоможуть практичні меблі-трансформери, у нашому випадку стілець.

Їхні переваги- гранична функціональність і економія простору. Багато дизайнерів охоче звертаються до цього жанру, резонно вважаючи, що саме за ними майбутнє.

Меблі, які можуть трансформуватися за бажанням власника, мають значну перевагу перед меблями, котрі не трасформуються.

Мета роботи- створити такі меблі, які б були доступні усім бажаючим, були зручні і багатофункціональні в використанні, економили простір в приміщенні. Саме за такою концепцією розроблено стілець трансформер.

1. Результати маркетингових досліджень

Історія виникнення стільця

Історія використання гофрованого картону налічує більше ста років. Поява гофрованого картону була пов'язана з необхідністю створення не просто пакувального матеріалу, а матеріалу, що забезпечує захист товару від механічних впливів.

Незважаючи на значні зміни, сучасна гофротара не сильно відрізняється від перших її зразків. Саме завдяки нескладній конструкції гофрокартон залишається найбільш вигідним сучасним пакувальним матеріалом, з якого можна створювати тару будь-якої конфігурації, міцності і оздоблення. Більш того, гофрований картон є одним з найбільш екологічно чистих пакувальних матеріалів.

Крім відносної простоти виготовлення, гофрокартон відрізняється своєю універсальністю. Цей матеріал затребуваний у багатьох сферах промисловості, так як саме його вибирають для упаковки своєї продукції виробники продуктів харчування, лікеро-горілчаної продукції, побутової та оргтехніки, канцелярських товарів і так далі. Таким чином, можна з повною впевненістю сказати, що гофрований картон займає величезну нішу на ринку меблів.

В даний час виробники різних груп товарів за краще самі налагоджувати виробництво гофрованого картону і тари з нього, для подальшого використання її в своїх власних потребах. Відкриття такого виробництва дозволяє уникнути істотних витрат на придбання і доставку готової тари з гофрованого картону.

Історія виникнення стільця

Говорячи про історію створення меблів, зокрема стільця, не можна не відзначити те, що меблеве виробництво в найдавніші часи по праву вважалося мистецтвом. Меблі та інші предмети інтер'єру були доступні лише найбагатшим мужам, які займали ключові державні пости, а представники нижчих станів не мали засобів і можливостей комфортно сидіти за столом під час трапези.

У Давньому Єгипті за часів правління великих фараонів, коли ще не існувало повноцінних стільців, прийнято було сидіти на лавках і примітивних табуретах. Існує легенда, яка говорить, що під час поховання одного фараона, хтось із його наближених просто впав з цієї незручної лави. Така подія могла трактуватися як поганий знак.Історики вважають, що саме після цього казусу були придумані прототипи підлокітників, а пізніше і спинки. Ці розкішні предмети інтер'єру виконували функцію швидше трону і були доступні лише правителям. Слід зазначити, що трон виявився настільки вдалим винаходом, що з тих пір жоден правитель від нього не відмовлявся. Більш того, трохи пізніше, наявність стільця стало ознакою приналежності до вищого стану.

Тільки в середині XIX століття в меблевій індустрії стався остаточний перелом. Віденський столяр Михайло Тонет розробив концепцію виробництва меблів з гнутої деревини, що дозволило кожному користуватися звичайним стільцем завдяки практичності і, що найголовніше, дешевизні.

У сучасній інтер'єрі спостерігаються найнесподіваніші дизайнерські тренди. Так з'явився стілець з квадратної труби; придуманий стілець з сидінням у вигляді чашки; в Англії сконструйоване крісло з механізмом, що дозволяє комфортно всідатися в 4-х різних позиціях; в Італії винайдено крісло, яке нескладною маніпуляцією перетворюється на кушетку; офісне крісло зі змінною висотою посадки ; крісла-мішки та інше.

Картонні меблі не тільки практичні і доступні в плані ціни. Їхня головна перевага- при необхідності їх можна легко розібрати і зберігати хоч у шафі, оскільки в розібраному стані вони перетворюються просто на пару аркушів картону.

В основному, меблі з картону розраховані на одноразове використання, але якщо охайно поводитись з ними, вони можуть бути використані декілька разів.

Використовуючи подвбні метеріали при виробництві меблів можна тим самим досягти значного зниження цін, легкість утилізації і перенесення предметів меблювання.

У наш століття раціональності й тяги до мінімалізму сама по собі наявність меблів не так важлива, як можливості та їх функції.

Меблі- трансформ ери мали великий попит на ринку і раніше ( крісло- ліжко, диван-ліжко). Незважаючи на те, що меблі змінюються, їхня функціональність нікуди не йде. Більш того, функціональність меблів висувається вперед.