Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваціцйні технології.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

Технологія підготовки й проведення колективних творчих справ (методика і.П.Іванова)

Колективна творча справа (КТС) спільний пошук кращих рішень життєво важливих завдань, тому що робиться спільно з дітьми і дорослими – виконується, організовується, задумується, вирішується, оцінюється. У кожній КТС вирішується цілий ряд педагогічних завдань, відбувається розвиток колективістських, демократичних основ життя, самостійності та ініціативи дітей, самоуправління, активного ставлення до оточуючого середовища.

Етапи впровадження колективної творчої справи (ктс):

І етап – Попередня робота колективу або колективне цілепокладання: визначення теми, мети, завдань майбутньої діяльності, висування перспектив перед учнями, вироблення у них переконання в суспільній значущості та необхідності майбутньої діяльності, захоплення всіх загальною справою.

ІІ етап. Колективне планування справи: обговорення різноманітних пропозицій, варіантів плану, конкурс на кращу розробку плану, визначення оптимального для даних умов варіанту, підбір матеріалу, складання запитань-завдань, вибір ради справи. На цьому етапі головна роль відводиться дітям.

ІІІ етап. Колективна підготовка справи: розподіл доручень між учасниками, визначення завдань мікро колективам, вибори відповідальних, проведення анкети, організація контролю за виконанням завдань.

ІV етап. Проведення справи: зміст і методика проведення справи залежить від її форми, мети і завдань: збір, ділова гра, конференція, диспут, ярмарок тощо.

V етап. Колективний аналіз: чи була користь, радість від діяльності навколишнім людям? Чи був колектив дружнім, організованим, доброзичливим? Хто показав себе з кращого боку і в чому? Кому можна висловити загальну подяку? Що треба враховувати в майбутній роботі? Головне, щоб кожний брав участь в аналізі досвіду (і свого власного, і своїх товаришів) проведеної КТС, навчався оцінювати, аналізувати, брати уроки на майбутнє.

VІ етап. Найближча післядія: виконання рішень, прийнятих після аналізу справи, колективно накреслити програму наступних дій.

Проектна технологія

Проектна технологія (Д.Дьюї та В.Кілпатрік) – це технологія, сутність якої полягає в стимулюванні інтересів учнів до певної проблеми, що вимагає використання різноманітних методів, засобів навчання та інтегрування знань, умінь з різних видів діяльності, галузей науки, техніки, творчості.

Етапи роботи над проектом:

І етап - підготовчий етап. Має на меті набуття певних знань та вмінь, котрі необхідні для створення успішного проекту.

ІІ етап - визначення актуальних проблем з теми, які доречно було б дослідити в процесі роботи

ІІІ етап - вибір проблеми дослідження, яка була б найбільш актуальною, корисною та цікавою.

ІV етап - збір інформації. Для того, щоб повно й об’єктивно проаналізувати та дослідити обрану ситуацію, необхідно зібрати всю інформацію, яка стосується цієї проблеми.

V етап - творчі пошуки шляхів розв’язання проблеми. Пов’язаний з проявами творчості дітей: ми оцінюємо всі існуючі шляхи розв’язання проблеми та зупиняємося на більш оптимальному або пропонуємо власні ідеї.

VI етап - практична реалізація ( безпосередня участь: створення і оформлення проекту). Робимо спробу повного чи часткового практичного втілення нашого плану розв’язання проблеми: пишемо та естетично оформлюємо роботи.

VII етап - підготовка до представлення проекту. Форми презентації можуть бути різноманітними (гра, дискусія, конференція, вистава, свято, випуск стінгазети, тощо).

VIII етап - презентація проекту. Демонстрація знання змісту вибраної теми, аргументоване і переконливе відстоювання власного варіанту дослідження проблеми.

ІХ етап - підведення підсумків. Після закінчення кожної роботи завжди корисно подумати над тим, що дітям вдалося найкраще, над яким етапом було працювати цікавіше, чому учні навчилися, яких помилок можна було б уникнути. Таким чином здобувається важливий навчальний і життєвий досвід, який допоможе вашим учням уникнути помилок у майбутньому і навчатися краще.

ОПИС ПРОЕКТУ

ТЕМА:

АВТОР(И):

ТИП ПРОЕКТУ:

УЧАСНИКИ:

АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОБЛЕМИ:

МЕТА:

ЗАВДАННЯ:

ОПИС ПРОЕКТУ:

ТЕРМІН (ТРИВАЛІСТЬ):

ЕТАПИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ:

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ:

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОЕКТУ:

ПЛАН ДІЙ

ЕТАП

НАЗВА

ЗАХОДІВ

ТЕРМІН

ВИКОНАВЦІ

РЕСУРСИ

РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ:

Критерії оцінювання проекту

  • Актуальність

  • Цілісність

  • Практична цінність

  • Раціональність

  • Оригінальність

  • Оформлення результатів

  • Якість представлення

ОСОБИСТІСНО ОРІЄНТОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ

НАВЧАННЯ І ВИХОВАННЯ

Особистісно-орієнтоване навчання і виховання забезпечує раціоналізацію можливостей кожного учня.

У цій площині вирішуються такі проблеми:

- створення "суб'єктно-суб'єктних" відносин між учителем та учнем;

- запровадження педагогіки співпраці, співдружності, діалогу;

- створення умов для самостійної роботи учнів із вивчення навчального матеріалу;

- створення умов для роботи з дітьми різного рівня розумових здібностей та індивідуальних ритмів розвитку.