Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція ВІДПУСТКИ.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
521.36 Кб
Скачать

Грошова компенсація за невикористані відпустки

У разі звільнення працівника компенсація всіх невикористаних щорічних відпусток, а також додаткових відпусток працівникам, що мають дітей, є обов'язковою.

Згідно зі статтями 9 і 24 Закону про відпустки в разі переведення працівника на інше підприємство йому надано право вибору:

- отримання компенсації за невикористані щорічні основну і додаткові відпустки;

- не використані ним дні щорічної відпустки за попереднім місцем роботи будуть зараховані в стаж роботи, що дає право на щорічні основну і додаткові відпустки за новим місцем роботи;

- грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток буде перерахована на рахунок підприємства, на яке він переведений.

Законодавство передбачає лише варіант грошової компенсації. В іншій формі компенсація не допускається.

У разі виплати компенсації відпустки співробітнику, який працює, необхідно враховувати наступні умови:

- тривалість наданих працівникові щорічної основної і додаткових відпусток має становити не менше 24 календарних днів;

- грошовою компенсацією може бути замінена лише частина щорічної відпустки виключно за бажанням працівника;

- заборонене ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам у віком до 18-ти років і працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці або з особливим характером праці.

Виходячи з цього, в період роботи (без звільнення) частина щорічної відпустки може бути замінена грошовою компенсацією лише при одночасному дотриманні наступних умов:

- у складі щорічної відпустки немає додаткових відпусток за роботу із шкідливими і важкими умовами або з особливим характером праці;

- загальна тривалість щорічних (основної і додаткових) відпусток більше 24 календарних днів;

- працівник використовував не менше 24 календарних днів щорічних (основної і додаткових) відпусток;

- упродовж попереднього року роботи працівнику була надана відпустка повної тривалості;

- працівнику виповнилося 18 років;

- працівник сам бажає замінити частину відпустки грошовою компенсацією.

Вказані умови рівною мірою стосуються як працівників, які працюють за основним місцем роботи, так і сумісників.

Документальне оформлення відпусток

Надання працівникам підприємства відпусток оформлюється наказом (розпорядженням), у якому вказують прізвище, ім'я, по батькові працівника, його посаду, вид і термін відпустки, період, за який вона надається, дату початку і закінчення відпустки.

Підставою для видання наказу в більшості випадків є заява працівника. У разі надання щорічних відпусток згідно з затвердженим раніше графіком за умови повідомлення працівника про майбутню відпустку за два тижні підставою для видання наказу може бути сам графік.

До заяви про надання інших видів відпусток додаються документи (або їх копії), які підтверджують право працівника на використання відповідного виду відпустки. Дані документи (копії) також вказуються в наказі як його підстава.

Наприклад, підставами для видання наказу про надання навчальних відпусток будуть заява і довідка-виклик навчального закладу; додаткової відпустки працівникові, який має дітей, - заява і копія (копії) свідоцтв (а) про народження дитини (дітей) і тощо.

Після підписання наказу про надання відпустки відповідні записи вносяться до Книги обліку надання відпусток і в особисті картки працівників.