Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція ВІДПУСТКИ.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
521.36 Кб
Скачать

2. Щорічні додаткові відпустки

Щорічні додаткові відпустки тривалістю до 35 календарних днів передбачені для працівників, діяльність яких пов'язана з шкідливими і важкими умовами праці, негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих факторів, підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням, особливими природними умовами, підвищеним ризиком для здоров'я або ненормованим режимом робочого дня (статті 7 - 8 Закону про відпустки).

У разі надання даного виду відпусток необхідно керуватися положеннями відповідних нормативних актів:

- Постанова Кабінету Міністрів України від 13.05.2003 р. № 679 «Про нову редакцію додатків 1 і 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 р. № 1290» (Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників у яких надає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці і за особливий характер праці);

- Порядок застосування Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затверджену наказом Мінпраці і соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16;

- Порядок застосування Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервовоемоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах і умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затверджений наказом Мінпраці і соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16;

- Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом Мінпраці і соціальної політики України від 10.10.97 р. № 7.

Основною умовою для надання будь-якої з перерахованих додаткових відпусток є наявність на підприємстві колективного договору, оскільки саме в цьому документі закріплюється конкретна тривалість додаткових відпусток для кожної категорії персоналу. Якщо колективний договір між адміністрацією і трудовим колективом підприємства не укладений, відповідне положення має бути внесене до трудових договорів із співробітниками, які користуються правами на додаткові відпустки.

3. Соціальні відпустки.

Передбачені розділом IV Закону про відпустки. До цього виду належать відпустка у зв'язку з вагітністю і пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, додаткова відпустка працівникам, які мають дітей.

Найбільшу кількість питань і розбіжностей викликає застосування на практиці статті 19 Закону про відпустки, в якій йдеться про надання соціальної відпустки працівникам, що мають дітей. У цьому плані кадровиків, без сумнівів, потішить одне з останніх роз'яснень Мінпраці, в якому детально висвітлюються всі деталі цієї теми, у тому числі:

- визначення віку дітей для права на отримання додаткової соціальної відпустки;

- визначення підстав для надання даного виду відпустки;

- умови і порядок надання додаткової соціальної відпустки самотній матері та ін.

(Дитальніше - у листі Міністерства праці і соціальної політики України від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 «Роз'яснення щодо застосування статті 19 Закону України «Про відпустки» (додаткові відпустки працівникам, які мають дітей) (див. с. 36 - прим. ред.)

Соціальні відпустки. Законом встановлено види соціальних відпусток, їх тривалість та порядок надання. Розрізняють три види соціальних відпусток.

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами. На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю: • до пологів — 70 календарних днів;

• після пологів — 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів) починаючи з дня пологів.

Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів, а в разі народження двох чи більше дітей та в разі ускладнення пологів — 140 календарних днів. Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

Жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустка у зв'язку з вагітністю і пологами тривалістю 90 календарних днів до пологів і 90 календарних днів після пологів обчислюється сумарно і надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів, з оплатою в розмірі повного заробітку незалежно від стажу та місця роботи1.

Жінкам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей).

За заявою жінки до відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов'язаний приєднати щорічну відпустку незалежно від тривалості роботи в поточному робочому році.

За бажанням жінки після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Цю відпустку можуть використати повністю або частинами також батько дитини, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.

За бажанням жінки або осіб, які фактично доглядають за дитиною, у період перебування у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною.

Підприємство за рахунок власних коштів може надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

Див.: ст. 30 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28 лютого 1991 р.

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей. Жінці, яка працює і має двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, за її бажанням щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 5 календарних днів без урахування вихідних.

Жінці, яка усиновила дитину, батькові, який виховує дитину без матері (в тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину, ця відпустка надається на умовах і в порядку, встановлених частиною першою ст. 19 Закону.