Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ЭА.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

5. Методи оцінки якості виконання функцій.

Якість об'єкту - ця безліч його властивостей, що виявляються через функції та що роблять його придатним для задоволення потреб суспільства.

Розрізняють одиничні і комплексні (інтегральні) показники якості. Одиничний показник характеризує одну властивість виробу, комплексний - декілька. Число показників, що характеризують вироби, може перевищувати число властивостей (наприклад, властивість надійності може характеризуватися декількома показниками - вірогідність безвідмовної роботи, інтенсивність відмов і т.д.).

Як комплексні показники часто використовують:

  • середньо зважену арифметичну

  • середньо зважену геометричну

де mi - значущість i-ої властивості;

qi - відносний показник, що є відношенням одиничного абсолютного показника xi до аналогічного базового xбi.

Т. ч. відносний показник визначається з виразу

де b=1, якщо збільшення числового значення показника xi/xбi свідчить про поліпшення якості, і b= - 1, якщо збільшення qi відображає погіршення якості виробу.

Частіше у ФВА використовують узагальнений (комплексний) показник якості варіанту виконання функції, який оцінюється по формулі

де rij- значущість j-й функції, що належить i-му рівню;

gjv - ступінь виконання j-й функції v-ом варіанті;

k - кількість функцій.

Ступінь виконання функцій оцінюється по наступній шкалі: 4 - дуже добре, 3 бали - добре, 2 - задовільно, 1 - з рядом недоліків, незадовільно - 0 балів. Значущість функцій звичайно визначається з використанням методів експертних оцінок.

6. Види витрат у фdа. Аналіз витрат на здійснення функцій.

Одним з провідних принципів ФDА є підхід, що передбачає облік і мінімізацію витрат на всіх етапах життєвого циклу (ЖЦ) об'єкту.

Кожна із стадій ЖЦ супроводиться додатковими витратами. Наприклад на стадії проектування - це витрати на НДР і ДКР, на стадії виробництва - витрати на підготовку і оснащення виробництва. Це одноразові капітальні витрати. При налагодженому виробництві виникають поточні витрати, які знаходять віддзеркалення в собівартості. В процесі використовування виробу продовжують споживати засоби, що пов'язано з їх експлуатацією (ремонтом, оплатою ел. енергії й т.п.).

Витрати, що виникають на різних етапах ЖЦ, можна розділити на капітальні і поточні. Проте, при ФВА необхідна ув'язка поточних витрат з функціональними особливостями виробів. Тому тут використовуються поняття:

  • функціонально необхідні витрати - мінімально можливі витрати на реалізацію комплексу функцій об'єкту при дотриманні заданих вимог споживачів в умовах виробництва і застосування, організаційно-технічний рівень яких відповідає рівню складності об'єкту.

При розподілі витрат на функцію SF виникає декілька випадків. Коли один або група матеріальних носіїв повністю забезпечує одну певну функцію, витрати на неї визначаються як

де Sij - витрати на i-й носій j-й функції, грош. од.;

р - носії функцій.

Якщо один і той же матеріальний носій бере участь в задоволенні декількох функцій, то витрати розподіляються між функціями пропорційно внеску aij носія в реалізацію цих функцій. Тоді витрати на функцію

Внесок оцінюється частіше за все експертним шляхом.

У ФВА використовується ряд методів аналізу витрат. Розглянемо деякі з них.

1. Метод ранжирування функцій по величині витрат.

Конструкція виробу розчленовується на складові частини (блоки) по функціональних ознаках. Блоки та відповідно функції розташовуються в порядку убування їх собівартості. Потім будується крива, що підсумовує (крива Парето). Сумарна собівартість розбивається на три частини 75%, 20%, 5%, і на графіку проводяться горизонтальні лінії, відповідні цим числам. Точки перетину горизонтальних ліній з кривою, що підсумовує, дають три групи А, В і С. Найбільші резерви економії містяться в блоках, що потрапили в групу А, їм і слід приділити ретельну увагу на подальших етапах ФВА. Даний метод також називають методом «АВС» (див. рисунок. 8.3).

2. Метод дослідження чинників зниження витрат по функціях.

Він виходить з того, що очікувана економія за рахунок заходів ФВА визначається як рівнем початкових витрат, так і можливими чинниками їх зниження.

Після оцінки витрат на здійснення функції виявляються чинники економії за допомогою контрольних питань, таких як: «Чи можна застосувати інший принцип дії для даної функції?», «Чи не можна замінити матеріал на більш дешевий?» і т.п. По кожній функції підраховується кількість позитивних відповідей, яка свідчить про число чинників.

Якщо аналізувати тільки виробничі витрати і як перше наближення прийняти єдину мінімальну оцінку ефективності i-го чинника, виражену у відсотках зниження витрат, рівну 1%, то економія витрат визначиться по формулі

Еф=0,01× Зфв ×f

де Зфв - витрати на функцію у сфері виробництва, грош. од.

Рисунок 8.3 – Крива Парето

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]