Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsya_ep_po_kolonkam.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
393.83 Кб
Скачать

59. Дайте загальну характеристику процесу реструктуризації підприємства? Що таке санація?

У складі комплексу фінансово-економічних і організаційно-правових заходів для фінансового оздоровлення підприємства-боржника важливе значення відіграє реструктуризація (реорганізація).

Реструктуризація підприємства - здійснення організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства, зокрема шляхом його поділу з переходом боргових зобов'язань до юридичної особи, що не підлягає санації, якщо це передбачено планом санації, на зміну форм власності, управління, організаційно-правової форми, що сприятиме фінансовому оздоровленню підприємства, збільшенню обсягів випуску конкурентоспроможної продукції, підвищенню ефективності виробництва та задоволен­ню вимог кредиторів.

Реорганізація підприємства проводиться за рішенням власника його майна або впов­новаженого власником органу, а також за рішенням господарського суду.

Реструктуризація державних підприємств здійснюється у відповіднос­ті з рекомендаціями, затвердженими Міністерством економіки України.

Здійснення реструктуризації передбачає проведення, перш за все, ана­лізу фінансово-господарської діяльності підприємства. Він повинен місти­ти оцінку загальної вартості майна підприємства, активів і пасивів Його балансу, їх структуру, аналіз кредиторської і дебіторської заборгованості, аналіз прибутковості та рентабельності виробництва, а також розрахунок коефіцієнтів абсолютної ліквідності і платоспроможності, які характери­зують рівень фінансового стану підприємства.

Отримані дані аналізу вивчаються, і на їх основі робиться висновок відносно ліквідації підприємства через процедуру оголошення Його банк­рутом або реорганізацію.

Коли приймається рішення про реорганізацію підприємства, склада­ється проект заходів по реорганізації, який мусить включати:

■ економічне обґрунтування необхідності проведення реструктуризації;

■ пропозиції по формах і методах реструктуризації;

■ витрати На проведення реструктуризації та джерела їх покриття;

■ заходи, спрямовані на вирішення фінансових, соціальних та інших проблем, пов'язаних з реалізацією проекту по реструктуризації під­приємстві.

Реструктуризація (реорганізація) підприємства може включати в собі

такі заходи:

■ заміна керівника підприємства;

■ відокремлення від підприємства непрофільних структурних підрозді­лів;

■ продаж зайвих основних фондів та устаткування;

■ розподіл великих підприємств на ряд невеликих;

■ часткова або повна приватизація; часткове закриття;

■ проведення процедури банкрутства та ін.

Реструктуризація може бути: фінансова, оперативна та стратегічна.

Фінансова реструктуризація передбачає зміни структури та розмірів власного й позичкового капіталу та інших пасивів підприємства.

Оперативна реструктуризація полягає у визначенні головних видів діяльності й розробці конкретних пропозицій, а також заходів ліквідації недоліків у господарсько-фінансовій діяльності підприємства з мінімальними витратами. Вона здійснюється в короткостроковому періоді тоді, коли підприємство підвищує платоспроможність та ліквідність за рахунок власних ресурсів при здійсненні санаційної реструктуризації.

Стратегічна реструктуризація полягає в розробці та вжитті довгострокових заходів удосконалення виробництва та поліпшення фінансового стану підприємства і здійснюється за рахунок залучення внутрішніх та зовнішніх джерел фінансування.

Санація(відновлення платоспроможності) боржника - це система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнанню боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника.

60.Розкрийте сутність банкрутства підпр-ва як ек-го явища. Як визначається ймовірність банк-ва суб”єкту господарювання.

Діяльність підпр-ва, особливо в умовах переходу до р-вої ек-ки, має бути еф-ною, а його фін-вий стан – стійким, щоб за рахунок власних коштів формувати власні активи, не допускати необгрунтованої дебіторської та кред-кої заборгованості, вчасно розраховуватись за своїми зобов”язаннями. Однак ек-на криза в Україні призвела до погіршення фін-го стану багатьох підпр-ств: збільшення кіл-ті збиткових підпр-ств, деб-кої та кред-кої заборгованості, затримки або невчасного виконання платіжних зобов”язань, тобто створюються умови для банк-ва підпр-ств.

Банк-во – встановлена господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність і задовольнити визнані судом вимоги кредиторів він здатний лише через застосування ліквідаційної процедури.

Причини бак-ва можуть бути як зовнішніми, так і внутрішніми. До зовн-х причин належать зниженя попиту на продукцію підпр-ва і спад цін на неї; підвищення цін на сировину, матеріали та енергоресурси; ек-на криза та інфляція в Україні.

До внут-х причин належать недостатня кваліфікація керівництва підпр-вом; його нездатність своєчасно і правильно реагувати на зміни в ек-ці;помилки у виробничо-технічній політиці, а також у виборі стратегії розвитку підпр-ва; невміння мобілізуввати колектив на виконання поставлених завдань.

Зовнішнім показником банк-ва підпр-ва є припинення його поточних платежів і нездатність забезпечити виконання вимог кредиторів, якщо вони сукупно становлять не менше 300мінімальних розмірів ЗП і не були задоволені боржником протягом, як правило, 3 місяців з дня настання строків їх виконання.

Найпростішою є двофакторна модель оцінки ймовірності банкрутства підприємства (організації). Вона передбачає обчислення спеціального коефіцієнта Z і має такий формалізований вигляд:

Z = -0,3877-1,0736kзл + 0,579qпк (20.1)

де kзл — коефіцієнт загальної ліквідності;

qпк — частка позикових коштів у загальній величині пасиву балансу.

За двофакторною моделлю ймовірність банкрутства будь-якого суб'єкта господарювання є дуже малою за будь-якого від'ємного значення коефіцієнта Z і великою — за Z > 1.

Більш обґрунтованою та більш поширеною є п'ятифакторна модель Альтмана.

Z= З.ЗК1 + 0,99К2 + 0,6К3 + 1,4К4 + 1,2К5, (20.2)

Значення індуксу “Z”

1,8 і нижче Дуже висока

від 1,81 до 2,6 Висока

від 2,61 до 2,9 Достатньо ймовірна

від 2,91 до 3,0 і вище Дуже низька

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]