Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsya_ep_po_kolonkam.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
393.83 Кб
Скачать

38. Сформулюйте сутність планування та його необхідність. На які ключові питання відповідає планування?

В умовах ринкової економіки планування є важливим, оскільки без глибоких розрахунків, без обґрунтування і передбачення різного роду змін у майбутньому, вижити в конкурентній боротьбі дуже важко. Тому методам передбачення і планування, як найважливішим складовим управління, необхідно вчитися.

Планування— це процес перетворення цілей підприємства в прогнози та плани, процес визначення пріоритетів, засобів та методів їх досягнення.

Планування є важливою частиною господарської практики. Багаторічний досвід закордонних та українських підприємств довів, що недооцінка планування в умовах ринку, зведення його до мінімуму частіше за все приводить до значних економічних втрат. Досвідчені керівники розуміють, що всі великі бої спочатку виграють на папері - на плані, а тільки після цього у реальному житті. Ринок не пригнічує, не заперечує планування взагалі, а тільки зміщує цей процес у первинну виробничу ланку, як важли­вий елемент господарського механізму управління.

Успішно працюючі підприємства здійснюють не тільки довгострокове планування, але і детальну розробку оперативних поточних планів по кожному підрозділу кожному робочому місці. Календарні плани (декадні, місячні, квартальні, піврічні) конкретизу­ють цілі і завдання підприємства, включають відомості про замовлення, про забезпе­ченість їх матеріальними ресурсами, про ступінь завантаження виробничих потужно­стей та їх використання з врахуванням терміну виконання кожного завдання. В них передбачаються витрати на реконструкцію потужностей, заміну обладнання, онов­лення продукції, навчання працівників тощо.

План погрібний не тільки великим та середнім, але й малим підприємствам. Використання трудових та матеріальних ресурсів регламентуються нормами і нормативами. Нормативність встановлює вимоги до ефективності використання ресурсів та результатів господарювання.

Розглянемо деякі специфічні особливості планування:

  1. Планування – це попереднє прийняття рішень.

  2. Потреба в плануванні виникає тоді, коли необхідно одночасно прийняти безліч рішень, причому різних за своєю складністю та їх взаємозалежністю.

  3. Тому економісти стверджують, що планування – проблема комплексна. Комплексність випливає з того, що рішення можуть бути не мільки складними, а й значними. Прийняття цих рішень може бути одночасним або послідовним. Тому для їх здійснення необхідно залучати різні органи управління та виробничі колективи. Завдання планування не можна поділити на незалежні під завдання, оскільки всі вони взаємопов`зані. Це означає, що рішення, прийняті на ранніх етапах процесу планування, повинні враховуватися при виборі варіантів рішень на подальших етапах, тобто планування потрібно проводити завчасно.

Практика господарювання свідчить про те, що планування створює для суб'єктів господарювання важливі переваги:

* забезпечує підготовку до використання майбутніх сприятливих для підприємства умов;

* попереджує про можливі проблеми;

* стимулює управлінський персонал до реалізації своїх рішень в по дальшій діяльності;

* поліпшує координацію дій управлінського персоналу підприємства;

* сприяє раціональному використанню ресурсів на підприємстві.

Планування відповідае на питання:

— що треба зробити підприємству, щоб досягти потрібних результатів

— яку тактику і стратегію вибрати підприемству

— яку маркетингову політику вибрати підприемству

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]