Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 РЦП.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
452.55 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 1

Тема: Ринок цінних паперів, його зміст та призначення

1. Принципи функціонування РЦП

2. Загальна характеристика цінних паперів

3. Функції та вартісні фактори цінних паперів

1. Принципи функціонування рцп

До сфер соціально-економічного життя країни безу­мовно належить фінансовий ринок, незмінною складовою в структурі якого є ринок цінних паперів. Роз­виток підприємництва, розширення інфраструктури ринкових відно­син, викликають необхідність подальшого вдосконалення кредитно-грошових відносин. А це, в свою чергу, викликає необхідність створен­ня особливого сектору господарювання, який пов'язаний з обігом цінних паперів, кредитних ресурсів, валютних коштів та інших фінансо­вих інструментів, - фінансовий ринок.

В економіці кожної країни постійно відбувається круго­обіг фінансових ресурсів. Його головними суб'єктами виступають підприємства, організації, приватні фірми, корпорації, держава, індив­ідуальні господарники, різноманітні фінансові інститути /комерційні банки, страхові компанії, інвестиційні фонди та компанії, пенсійні фон­ди і т.д./. При цьому в одних суб'єктів виникає потреба в додаткових коштах, в інших - накопичуються заощадження, які можуть бути вико­ристані для інвестування. Метою ж фінансового ринку якраз і є акуму­ляція та ефективне розміщення заощаджень в економіці країни.

Таким чином, фінансовий ринок представляє собою грошові відно­сини, що складаються в процесі купівлі-продажу фінансових активів під впливом попиту та пропозиції на позичковий капітал, рух якого втілюється в цінних паперах. Таке "вузьке" розуміння досить широкого поняття є прийнятним саме при вивченні ринку цінних паперів та про­цесів, що відбуваються на ньому.

Але слід пам'ятати, що поняття "фінансовий ринок" охоплює най­різноманітніші ринки, які мали місце як в існувавших раніше, так і в су­часних умовах господарювання. При цьому кожний ринок має справу з певним типом зобов'язань, обслуговує різні кола клієнтів, функціонує в різних регіонах, іншими словами, фінансовий ринок є цілісною систе­мою, яка складається із взаємопов'язаних та взаємодоповнюючих еле­ментів, кожний з яких спроможний окремо впливати на розвиток цієї системи.

Отже розглянемо структуру фінансового ринку:

1. Ринок матеріальних активів.

Ринки матеріальних активів мають справу з операціями по купівлі-продажу промислових товарів, комп'ютерної техніки, з нерухомі­стю, споживчими товарами та інше. В межах країни суб'єктами та­кого ринку виступають підприємства, дилерські мережі виробників споживчої продукції та комп'ютерної техніки, індивідуальні спо­живачі. Відносини між ними чітко обумовлюються чинним законо­давством.

2. Ринок цінних паперів.

Під ринками цінних паперів звичайно мають на увазі такі типи ринків, де за незначний час створюються необхідні умови та відбу­вається швидка мобілізація, ефективний перерозподіл і раціональ­не розміщення фінансових ресурсів у соціально-економічному про­сторі держави з врахуванням інтересів та потреб суспільства шля­хом здійснення емісії цінних паперів різними емітентами. В умовах високої вартості банківського кредиту, залучення коштів шляхом розміщення цінних паперів / акцій, облігацій/ на ринку дає підприє­мствам чи не єдиний шанс отримати необхідні кошти для свого розвитку. Даний ринок є одним із найважливіших складових, що найвагоміше впливають на розвиток фінансового ринку.