Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОСЛІДЖЕННЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

Мова та скорочення

Мова бібліографічного опису повинна відповідати джерелу (мові вихідних відомостей документа). В усіх елементах при складанні опису застосовуються скорочення. Однак, потрібно пам’ятати, що не скорочуються: • назви (основна, альтернативна, паралельна, інші назви видання, назви серій та підсерій); • елемент «Загальне позначення елементу»; • відомості, що належать до назви, коли вони складаються з одного слова: словник, посібник, підручник. Скорочення повинні відповідати вимогам ДСТУ 3582 – 97.

Вимоги до бібліографічного опису

При складанні бібліографічного опису необхідно дотримуватися певних вимог:

  • Точність — усі бібліографічні відомості мають відповідати даним документа;

  • Повнота — повний набір даних, що допомають встановити відмінність документа від інших подібних;

  • Єдність опису — склад відомостей, форма і послідовність мають бути стабільними;

  • Стислість, оскільки бібліографічні описи вміщають на невеликій площі;

  • Зрозумілість і чіткість.

Види бібліографічного опису

Залежно від об’єкту, на який необхідно скласти бібліографічний опис, виділять 3 види описів: монографічний, аналітичний, зведений. Монографічний складають на окремо виданий документ (книгу, карту). Аналітичний складають на частину документу (статтю, главу, розділ). Його укладають під узагальнюючою назвою, яку приймають за основну. У відомостях, що стосуються назви, зазначають характеристику описаної групи статей чи матеріалів: статті, доповіді,відгуки, дискусії. Зведений складають на багатотомне серіальне або продовжене видання. В залежності від повноти набору елементів, бібліографічний опис буває: короткий, розширений, повний.

  • Короткий — це опис, який складається тільки з обов’язкових елементів (основна назва, порядковий номер видання, місце та рік випуску видання, обсяг). Короткий опис найбільш підходить для бібліографічних посилань, які допомагають читачу знайти об’єкт опису в бібліотеці.

  • Розширений — з обов’язкових та деяких факультативних елементів. Він застосовується при книжкових і статейних бібліографічних списках і покажчиках.

  • Повний — складається з обов’язкових та усіх факультативних елементів.

Схема однорівневого бібліографічного опису

Основна назва [Загальне позначення матеріалу] = Паралельна назва : відомості, що стосуються назви / перші відомості про відповідальність ; відомості про інших осіб чи установи, які несуть інтелектуальну відповідальність за видання. — Відомості про повторність видання / Відповідальність за повторне видання. — Зона специфічних відомостей. — Місце видання : Видавництво, рік. — Фізична (кількісна) характеристика. — (Серія. Підсерія ; №, т.). — Примітки. — Стандартний номер та умови доступності.

Джерела

  • Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання [Текст] : (ГОСТ 7.1—2003, IDT) : ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. — Чинний з 2007—07—01. — К. : Держспоживстандарт України, 2007. — ІІІ, ІІІ, 47 с. ; 29 см. — (Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи) (Національний стандарт України).

  • Карачинська Е. Т., Удалова В. К. Бібліотечні каталоги. — Харків: Основа, 1992. — 160 с.

  • Васильченко М.П., Кушнаренко Н.М., Мільман В.А. Бібліотечні фонди. — Харків: Основа, 1993. — 152 с. — ISBN 5-11-001085-4

  • Антоненко І.П., Баркова О.В. Каталогізація електронних ресурсів : науково-методичний посібник. — К.: Нац. б-ка України імені В.І. Вернадського, 2007. — 115 с. — 300 прим. — ISBN 978-966-02-4608-9

  • Василишин Д. В. Рекомендації зі складання й оформлення списку використаних джерел і літератури [Текст] / Д. В. Василишин, О. М. Василишин. — Л.: Укр. акад. друкарства, 2008. — 168 с. — ISBN 978-966-322-125-0

Моногра́фія (рос. монография, англ. monograph, нім. Monographie f) — це наукова праця у вигляді книги з поглибленим вивченням однієї або декількох (тісно пов'язаних між собою) тем.

Серед учених прийнято будь-яку досить тривалу роботу з дослідження певної теми завершувати публікацією відповідної монографії, що містить детальний опис методики дослідження, виклад результатів проведеної роботи, а також її інтерпретацію.

У бібліотечній науці термін «монографія» позначає будь-яку несерійну публікацію, що складається з одного або декількох томів (обмеженої їхньої кількості). І саме це відрізняє її від серійних публікацій, таких як газети або часописи (журнали).