Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
#16-Pidsumk_Zanya-U.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

11

Міністерство охорони здоров'я України Національний медичний університет ім.Акад.О.О.Богомольця Кафедра терапевтичної стоматології

Методична розробка практичного заняття для студентів ІІІ курсу стоматологічного факультету

Тема: “Підсумкове заняття з розділу «Карієс зубів»”

Підготовила:

Ас.Лєснухіна Г.Л.

Затверджено на засіданні кафедри

терапевтичної стоматології НМУ.

Протокол № від 2006 р.

Завідувач каф. терапевтичної стомат.

професор ___________А.В.Борисенко

Київ 2006 р.

Тестові завдання

1. Пацієнт віком 16 років скаржиться на косметичні дефекти у вигляді білих плям в ділянці верхніх фронтальних зубів, які з’явилися давно і з часом не змінювали свою форму. Об’єктивно: білі плями біля різальних країв на присінкових (вестибулярних) поверхнях 11, 12, 21, 22 зубів, а також на присінкових і жувальних поверхнях 16, 26 36, 46 зубів. Під час зондування поверхня плям гладенька, безболісна, реакція на холод відсутня. Плями не забарвлюються 2% розчином метиленового синього. Назвіть найбільш імовірний діагноз:

А. Системна гіпоплазія емалі

В. Місцева гіпоплазія емалі

С. Гострий початковий карієс

D. Флюороз, плямиста форма

Е. Ерозія твердих тканин зубів.

2. Юнак віком 18 років, що проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 0,43 мг/л, скаржиться на чутливість від солодкого та кислого в ділянці 12, 11, 21, 22, 26 зубів. Під час огляду на присінковій поверхні цих зубів виявлені поодинокі білясті плями з гладенькою поверхнею. Який найбільш імовірний діагноз:

А. Хронічний поверхневий карієс

В. Хронічний початковий карієс

С. Гіпоплазія емалі

D. Ерозія емалі

Е. Флюороз?

3. Юнак віком 18 років, що проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді 3,43 мг/л, скаржиться на наявність білих плям у пришийковій ділянці 16, 12, 11, 21, 22, 26 зубів. Під час огляду в пришийковій ділянці цих зубів виявлені білого кольору плями з гладенькою поверхнею. Який найбільш імовірний діагноз:

А. Хронічний поверхневий карієс

В. Хронічний початковий карієс

С. Ерозія емалі

D. Флюороз

Е. Гіпоплазія емалі?

4. Дівчина віком 18 років звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність численних плям темно-коричневого кольору на зубах верхньої та нижньої щелеп. Народилась і до 10 років проживала в місцевості, де вміст фтору в питній воді 2,2 мг/л. Що могло запобігти розвитку патології твердих тканин:

А. Уведення до раціону морських продуктів

В. Приймання препаратів фтору

С. Санація зубів

D. Ретельний гігієнічний догляд за порожниною рота

Е. Приймання препаратів кальцію і фосфору?

5. Хворий віком 20 років звернувся з метою санації. Об’єктивно: на присінковій поверхні 11 і 12 зубів виявлено кілька крейдоподібного кольору плям овальної форми діаметром 2х3 мм, під час зондування їх поверхня шорстка. Який тест буде найінформативнішим у проведенні диференційної діагностики даного захворювання:

А. ЕОД

В. Вітальне забарвлення

С. Зондування

D. Термодіагностика

Е. ТЕР- тест?

6. Пацієнтка звернулася до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект у пришийковій ділянці верхніх і нижніх іклів. На різні подразники зуби не реагують. Об`єктивно: у пришийковій ділянці на присінковій поверхні верхніх і нижніх іклів виявлені V-подібної форми дефекти твердих тканин. Поверхні дефектів гладкі, блискучі, тверді. Реакція на зондування, холодові подразники відсутня. Був установлений діагноз: клиноподібний дефект. Призначте лікування:

А. Пломбування дефектів

В. Покрити зуби металевими коронками

С. Аплікації 10% розчином кальцію глюконату

D. Втирання 75% фтористої пасти

Е. Стоматологічного утручання не потребує.

7. Хворий віком 47 років, працівник хімічного виробництва, звернувся зі скаргами на біль у зубах від хімічних і температурних подразників. Об’єктивно: на присінковій поверхні верхніх фронтальних зубів емаль матова, з плямами крейдоподібного кольору. Також виявлені дефекти з відколеною емаллю і оголеним темним дентином. Установіть діагноз:

А. Некроз твердих тканин зубів

В. Множинний карієс

С. Ерозія емалі

D. Клиноподібні дефекти

Е. Гіпоплазія емалі.

8. Хворий А. 30 років. Проживає у місцевості з вмістом фтору у питній воді 0,7 мг/л. Скаржиться на чутливість зубів від солодкого, кислого. При огляду на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 12,13,14,23,24 зубів виявлені крейдоподібного кольору матові плями. Поверхня шорстка і болюча при зондуванні. Що з нижче перерахованого найбільш точно підтвердить правильний діагноз?

    1. Вітальне забарвлення

    2. Рентгенографія

    3. Термопроба

    4. Електроодонтодіагностика

    5. Перкусія

9. При обстеженні порожнини рота 19-річної дівчини лікар-стоматолог виявив на вестибулярній поверхні у пришийкових ділянках 11, 21 зубів білі плями. Зі слів пацієнти вони з’явилися близько двох місяців тому і за цей час їх розміри повільно збільшувались. Для якого із перерахованих нижче захворювань найбільш характерний такий перебіг захворювання?

  1. Карієс.

  2. Гіпоплазія емалі.

  3. Некроз емалі.

  4. Флюороз

  5. Ерозія емалі

10. Чоловік 35 років звернувся зі скаргами на швидкоплинний біль від термічних подразників у 46, 47 зубах. Об’єктивно: жувальні поверхні 46, 47 зубів інтактні, контактні поверхні не вдається обстежити внаслідок щільного розміщення зубів. який метод дослідження необхідно використати у даному випадку у разі підозри наявності каріозних порожнин?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]