Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 71.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать

§ 2. Порядок формування депутатських фракцій у Верховній Раді України

Формування депутатських фракцій є одним із перших зав­дань, які постають перед Верховною Радою кожного нового скликання, і повинно вирішуватись до розгляду питань про обран­ня Голови Верховної Ради, його заступників та про створення органів Верховної Ради.

Депутатська фракція формується з народних депутатів, які були обраними за списком певної політичної партії (виборчого блоку політичних партій). При цьому кожна з політичних партій (виборчих блоків політичних партій), що представлені у Вер­ховній Раді, має право формувати лише одну депутатську фракцію.

Стаття 59 Регламенту Верховної Ради встановлює наступні умови формування депутатських фракцій:

  1. мінімальна кількість народних депутатів для формування депутатської фракції повинна становити не менше мінімальної кількості депутатських мандатів, отриманих відповідними полі­тичними партіями (виборчими блоками політичних партій) за результатами виборів;

  2. кожен народний депутат може входити до складу лише тієї депутатської фракції політичної партії (виборчого блоку полі­тичних партій), за виборчим списком якої його обрано;

  3. якщо народний депутат не входить до складу депутатської фракції політичної партії (виборчого блоку політичних партій), від якої його обрано, або виходить зі складу такої фракції, його повноваження припиняються достроково.

Остання умова є конституційною нормою (пункт 6 частини другої статті 81 Конституції України), яка згідно із Законом України від 8 грудня 2004 року набирає чинності з дня набуття повноважень Верховною Радою України, обраною у 2006 році. Однак щодо обґрунтованості її змісту виникають сумніви. Народ­ні депутати обираються народом і є його представниками у Вер­ховній Раді — єдиному органі законодавчої влади в нашій дер­жаві. Той факт, що згідно з пропорційною виборчою системою при виборах народних депутатів виборці голосують не персо­нально за певних кандидатів, а за списки політичних партій (виборчих блоків політичних партій), не спростовує факту одер­жання депутатських повноважень безпосередньо від народу. З огляду на це, вбачається необгрунтованим встановлений поря­док, згідно з яким депутатський мандат втрачається за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії (виборчого блоку політичних партій). Виходить, що рішення керівного орга­ну політичної партії (яка за своєю сутністю є громадською орга­нізацією) відміняє рішення народу. Інакше кажучи, демократія підміняється партократією.

Про сформування депутатської фракції складається пись­мове повідомлення, в якому зазначаються назва депутатської фракції, її персональний склад та партійна належність її членів, а також прізвища голови депутатської фракції та заступників голо­ви депутатської фракції з розрахунку не більше одного на 15 чле­нів депутатської фракції. Повна та скорочена назва депутатської фракції повинна збігатися з назвою відповідної політичної партії (виборчого блоку політичних партій). Повідомлення особисто

підписує кожен народний депутат, який увійшов до складу фрак­ції. Надходження такого повідомлення до апарату Верховної Ради є підставою для реєстрації депутатської фракції у Верховній Раді.

Після відповідного оформлення матеріалів про створення депутатської фракції головуючий на пленарному засіданні інфор­мує народних депутатів про утворення і реєстрацію такої депу­татської фракції, про її кількісний склад, голову депутатської фракції та заступників голови депутатської фракції. Одночасно відповідні інформаційні матеріали про депутатську фракцію нада­ються народним депутатам.

У такому ж порядку повідомляється про зміни в складі депутатських фракцій.

Про вступ або вихід зі складу зареєстрованої депутатської фракції народний депутат повідомляє письмово головуючого на пленарному засіданні. При цьому письмове повідомлення народ­ного депутата про входження до тієї чи іншої депутатської фрак­ції попередньо погоджується з головою відповідної депутатської фракції. При виключенні народного депутата зі складу депу­татської фракції повідомлення про це за поданням голови депу­татської фракції робить головуючий на пленарному засіданні.

Через 15 днів після того, як склад депутатської фракції стає меншим від необхідної мінімальної кількості народних депутатів, вона оголошується Головою Верховної Ради України розпущеною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]