Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні інспектування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
435.2 Кб
Скачать

Хід роботи

Установіть важіль перемикача в нейтральне положення, ввімкніть тахометр. Уставте пробозабірний зонд газоаналізатора у випускну трубу автомобіля. Повністю відкрийте повітряну заслінку карбюратора. Запустіть двигун, збільшіть частоту обертання колінчастого валу за Ппідв і попрацюйте в цьому режимі 15 с. Установіть мінімальну частоту обертання валу двигуна і не раніше ніж через 20 с виміряйте вміст СО та СпНт. Установіть підвищену частоту обертання вала двигуна і не раніше ніж через 30 с виміряйте вміст СО та СпНт Результати вимірювань занесіть у журнал.

Ф Робота № 16 Визначення загальної кількості кислот у повітрі*

Гази-забруднювачі повітря Б02 і N02, сполучаючись із вологою, утворюють дрібні крапельки кислот (відповідно сульфатної й нітратної), які дуже негативно впливають на рослинний, тваринний і людський організм, спричиняють появу смогу, корозії металів, будівельних матеріалів, архітектурних споруд і пам'ятників. Наявність кислотного аерозолю в повітрі можна виявити за допомогою нескладного хімічного аналізу.

, (25);

де а - загальний об'єм проби (10 мл); Ь - об'єм проби взятийдля аналізу (4 мл);

m - кількість 8042" в пробі, знайдена на калібрувальному графіку, мкг;

V0- об'єм протягнутого повітря, зведений до нормальних умов, л.

Зробити висновок.

Питання для самоперевірки

лабораторна робота № 9

Відбір проб повітря за допомогою електроаспіратора єа - 1а

Мета роботи:

ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

Електроаспіратор ЄА - 1А (рис. 23) призначений для аспіраційного відбору разових проб пилу та газоподібних засмічень атмосферного повітря з метою наступного хімічного аналізу.

Кількісний аналіз атмосферних засмічень проводять після їх концентрування, яке досягається протягуванням повітря через поглинаючі прилади за допомогою електроаспіратора.

Вловлювання пилу виконується на фільтруючі матеріали, закріплені в спеціальних патронах. Об'єм повітря, необхідний для аналізу, - це добуток часу відбору на швидкість аспірації, яка визначається за показниками фотометрів, вмонтованих в електроаспіратор.

Хід роботи

З'єднайте гумовими трубками фільтротримач (1) зі скляним перехідничком (4). Закріпіть фільтротримач із фільтром на тринозі за допомогою кріпильних скоб (2,3). З'єднайте електроаспіратор з блоком акумуляторів.

Поверніть розвантажувальний клапан (8) в крайнє ліве положення. В цьому положенні клапан відкритий і може пропускати повітря, не допускаючи надлишкового розрідження, зменшуючи цим навантаження на електродвигун. При великому опорі повітронадувних трактів клапан перекривається, забезпечуючи необхідну швидкість проходження повітря.

Увімкніть перемикач (7) електропроводу електроаспіратора, проведіть попередню установку необхідної витрати повітря в

клапанах за допомогою вентилів (10) ротаметрів. Витрату встановіть за верхнім зрізом поплавка. По закінченні установки вимкніть електропривід електроаспіратора перемикачем (7). Приєднайте гумовими трубками (5) перехідник (4) до вихідних штуцерів ротаметрів. Увімкніть перемикачем (7) електропривід електроаспіратора.

Проведіть регулювання витрати повітря по каналах. По закінченні відбору вимкніть електропривід.

Об'єм проби визначте як відношення швидкості аспірації (л/хв.) до часу відбору проби (хв.). Зведення об'єму проби до нормальних умов проведіть за рівнянням Менделєєва-Клайперона:

, (26)

де Vи - об'єм газу при нормальних умовах, л; V- об'єм газу, визначений за результатами вимірювань, л; Рб— барометричний тиск, кПа (мм рт. ст.); t - температура проби в умовах відбору, °С; Рн - 101,3 кПа (760 мм рт. ст.).

У ході відбору слідкуйте за тим, щоб швидкість аспірації підтримувалась на заданому рівні з максимально можливою точністю.

Зробити висновок.