Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні інспектування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
435.2 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

    1. У чому суть бактеріального забруднення води.

    2. Що відноситься до мікроорганізмів водних екосистем.

лабораторна робота № 7

Визначення забруднення повітря різними шкідливими газами за допомогою газоаналізатора уг-2

Мета роботи:навчитись визначати забруднення повітря різними шкідливими газами.

ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

Газоаналізатор УГ-2 (рис. 20) призначений для вимірювання концентрації шкідливих газів (парів) у повітрі. Принцип роботи газоаналізатора УГ-2 оснований на зміні забарвлення шару індикаторного порошку в індикаторній трубці після прокачування через неї повітря збірним пристроєм УГ-2.

Довжина зафарбованого стовпчика індикаторного порошку в трубці пропорційна концентрації газу в повітрі та вимірюється за шкалою, градуйованою мг/м2.

При роботі з газоаналізатором необхідно дотримуватись таких умов експлуатації:

> І навколишнього повітря 10-30 °С;

> пропанон-2 з поглинаючою трубкою -15-30 °С, пропанон-2 без поглинаючої трубки-10-25 °С;

> відносна вологість повітря не більше 90 %;

> атмосферний тиск від 90 до 104 кПа (від 680 до 780 мм рт. ст.);

> масова концентрація пилу не більше 40 мг/м2.

При роботі з газоаналізатором УГ-2 необхідно дотримуватися техніки безпеки (паром).

Рис.5. Повітрозабірний пристрій УГ-2: - корпус; 2 - сифон; 3 - пружина; 4 - кільце розпірне; 5 - канавка з двома поглибленнями; 6-шток; 7 - втулка; 8 - фіксатор; 9 - плата; 10,12- трубка гумова; 11 - штуцер.

Необхідно бути обережним при роботі зі склом. Не допускати попа­дання пилу на шкіру та в очі. З інди­каторними порошками працюйте в спецодязі. По закінченні вимірю­вання добре вимийте руки з милом.

Хід роботи

Перед початком роботи індикаторні трубки витримайте на повітрі протягом ЗО хв. для прийняття навколишнього середовища. Для визначення концентрації газу відкрийте кришку повітрозабірного пристрою УГ-2 і перевірте відповідність штока номеру повітрозабірного пристрою УГ-2. Відведіть фіксатор, візьміть із гнізда шток і вставте його в направляючу втулку, щоб наконечник фіксатора ходив по канавці штока, над якою вказаний об'єм закачуваного повітря. Натискайте ручкою на головку штока доти, поки кінець фіксатора потрапить у верхнє заглиблення в канавці штока. При цьому кінець гумової трубки залишіть вільним, трубку не переламуйте.

Індикаторну трубку звільніть від герметизуючих ковпачків, намагаючись її не засмічувати. Постукуючи стержнем по стінці трубки, перевірте її ущільнення і якщо при цьому між стовпчиком порошку і тампоном створився просвіт, усуньте його натисканням стержня на тампон. Після цього приєднайте його до гумової трубки повітрозабірного пристрою УГ-2 і розмістіть у місці вимірювання.

При наявності в повітрі парів (газів), що заважають визначенню, нейтралізуйте їх фільтруючим патроном, який пристикуйте за допомогою гумової трубки до індикаторної трубки вузьким кінцем, у стик. Вимірювання потрібно починати не пізніше як за 1 хв. після розгерметизації трубок. Натискуючи однією рукою на головку штока, другою відведіть фіксатор, і як тільки шток почне рухатись, фіксатор відпустіть і увімкніть секундомір. Коли фіксатор увійде в нижнє заглиблення канавки штока, пролунає тріск, але просмоктування повітря ще продовжується. При просмоктуванні заданого об'єму повітря тривалість ходу штока повинна вкладатись у межі, вказані на етикетці вимірювальної шкали для визначення газу.

Індикаторний порошок після впливу газу, що визначається, змінює забарвлення. Концентрацію газу, яка визначається, знайдіть, приклавши нижню межу стовпчика зафарбованого порошку індикаторної трубки до нульової позначки вимірювальної пікали етикетки. Цифра на шкалі, збігаючись із верхньою межею зафарбованого стовпчика порошку, вкаже концентрацію газу, яка визначається.

Вимірювання проводьте не менше 2-3 разів, кожний раз новою трубкою.