Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СР-1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
148.48 Кб
Скачать

4. Таксономія, номенклатура, ідентифікація, квантифікація та види небезпек

Таксономія небезпек — наука про класифікацію та систематизацію небезпек: явищ, процесів, інформації, об'єктів, які здатні завдати шкоди.

Номенклатура небезпек - перелік назв, термінів, систематизованих за окремими ознаками.

Ідентифікація небезпек — виявлення типу небезпеки та встановлення її характеристик, необхідних для розробки заходів щодо її усунення чи ліквідації наслідків.

При ідентифікації небезпек необхідно виходити з принципу «все впливає на все», тобто джерелом небезпеки може бути все живе і неживе, а підлягати небезпеці також може все живе і неживе.

Квантифікація небезпек - введення кількісних характеристик для оцінки ступеня (рівня) небезпеки. Найпоширенішою кількісною оцінкою небезпеки є ступінь ризику.

Види небезпек: мікро- та макро-біологічна, вибухопожежна, гідродинамічна, пожежна, радіаційна, фізична, хімічна, екологічна

Мікро-біологічна небезпека – біологічні речовини, до яких відносять патогенні мікроорганізми, збудники інфекційних захворювань (бактерії, віруси, грибки, рикетсії, спірохети, найпростіші) та продукти їх життєдіяльності.

Макро-біологічна небезпека – біологічні речовини, до яких відносять макроорганізми (рослини та тварини).

Вибухопожежна небезпека – небезпека вибуху (процесу надзвичайно швидкого горіння, який супроводжується швидким наростанням тиску і має велику руйнівну здатність), який станеться при наявності відкритого джерела вогню, якщо в повітряному середовищі виникає така концентрація пилу, парів або газів, яка досягне значення між нижньою і верхньою межею займання.

Найменша концентрація горючої речовини (газу, пилу), при який вже можливе горіння, називається нижньою концентраційною межею займання.

Найбільша концентрація таких речовин, при якій ще можливе горіння, називається верхньою концентраційною межею займання.

Вибухи та їх наслідки — пожежі, виникають на об'єктах, які виробляють вибухонебезпечні та хімічні речовини.

Гідродинамічна небезпека. Безпосередню небезпеку має стрімкий і могутній потік води, що викликає руйнування гребель, дамб і гідровузлів, поразку, затоплення низинних районів і руйнування будинків і споруд. Жертви серед населення і різні руйнування відбуваються через високу швидкість величезної кількості води, що все змітає на своєму шляху.

Пожежна небезпека – можливість виникнення і (чи) розвитку пожежі, що міститься в якій-небудь речовині, стані чи процесі.

Пожежа – неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що спричиняє матеріальний збиток.

Радіаційна небезпека полягає в радіоактивності (явищі довільного розпаду ядер речовини, яке супроводжується, як правило, випромінюванням; створюються ядра нових елементів). Ці випромінювання викликають шкідливі відхилення в роботі органів і процесів, які відбуваються в організмі людини.

Фізична небезпека полягає в загрозі дії фізичних факторів, взаємодія яких з людиною та навколишнім середовищем основується на перетворенні енергії. До них відносяться фактори:

  • механічні (характеризуються потенційною або кінетичною енергією),

  • термічні(характеризуються тепловою енергією),

  • електричні (характеризуються електричною енергією),

  • електромагнітні (характеризуються енергією електромагнітних коливань).

Хімічна небезпека полягає в загрозі шкідливої дії на людей, тварин і рослин таких хімічних елементів, речовин, або сполук, які при певній кількості, що перебільшує гранично допустимі величини концентрації, викликають у них ураження різного ступеня важкості.

Екологічна небезпека – тривалі негативні зміни в навколишньому природному середовищі внаслідок діяльності людини або руйнівного впливу стихійних сил природи, що ставлять під загрозу здоров’я людини і збереження природних об’єктів.

11