Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛЕНИЕ ПРОЭКТАМИ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
73.89 Кб
Скачать

Сучасне уявлення про проект-менеджмент

Проект-менеджмент - це застосування знань, здібностей, інструментів і технологій до широкого діапазону різних дій для того, щоб виконати вимоги конкретного проекту .

Так само, як унікальний одноразовий проект відрізняється за своєю суттю від щоденних стандартизованих операцій організації, так і управління ним має свою специфіку. Проекти, як правило, мають чітко поставлену мету, певні ресурси, бюджет і терміни виконання. У більшості випадків специфіка їх полягає в тому, що робота над проектом повинна вестися, не заважаючи іншим видам діяльності організації.

Внести подальшу ясність у це покликано інше визначення. Проект-менеджмент - це активний процес використання відповідних ресурсів організації в структурованої і контрольованою манері, спрямований на вчинення чітко поставлених стратегічними цілями змін.

Таким чином, якщо підсумувати всі наведені вище визначення, можна спрощено сказати, що проект-менеджмент - це процес, спрямований на досягнення чітко поставлених цілей проекту у визначені терміни і використовує знання та ресурси фірми.

Виникнення проект-менеджменту пов'язується з необхідністю управління великими унікальними проектами, які здійснювалися в 1950-і роки в аерокосмічній та оборонній галузях США. Тоді вперше став розроблятися інструментарій для управління окремими проектами в існуючих організаційних рамках.

Подальший розвиток проект-менеджмент отримав через контрагентів і підрядників американських урядових структур. Згодом розроблені методики стали публікуватися і використовуватися іншими комерційними та некомерційними організаціями в міру необхідності. Тим не менш, хотілося б відзначити, що новий інструмент не буде використовуватися до тих пір, поки він не стане необхідним. Тому можна говорити про те, що лише відповідний рівень розвитку економіки західних країн зумовив таку затребуваність проект-менеджменту, що ця теорія виділилася в самостійну галузь знань. У США навіть з'явилася професійна кваліфікація «Проект-менеджер», яку можна отримати в Інституті проект-менеджменту.

У Росії окремі організації як великі промислові чи фінансові холдинги, так і невеликі фірми, змушені виживати в «епоху змін», вже успішно переймають і використовують ці технології. Тим не менш, поки рано говорити про повсюдне досвіді успішного використання проект-менеджменту. Хотілося б докладніше зупинитися на так званому «Проект-менеджмент консалтингу», який пропонується різного роду фірмами - як власне консалтинговими, так і розробниками та продавцями програмного забезпечення.

У багатьох випадках кидаються в очі пропозиції «готових рішень» для проектів. Ймовірно, така реклама дійсно зацікавлює потенційних клієнтів. Однак, якщо замислитися про базове визначенні проект-менеджменту - «застосування знань, здібностей, інструментів і технологій до широкого діапазону різних дій для того, щоб виконати вимоги конкретного проекту», - то стає очевидним, що ніякого «готового рішення» тут в принципі бути не може. Проект-менеджмент є неконкретним алгоритмом дій. Він розрахований на незвичайність поставлених завдань для кожної окремо взятої організації. І якщо для однієї (наприклад, торгової) фірми унікальним проектом буде організація гастролей поп-зірки, то для іншої (продюсерської) фірми це - повсякденна робота, а унікальним проектом може стати відкриття нової студії.

Аналогічна ситуація складалася навколо ERP (Enterprise Resource Planning - Планування ресурсів підприємства) - систем, які у свій час, особливо в 1998-2000 роках, сприймалися як якась панацея від всіх ринкових проблем, просте і універсальне рішення. Ці системи були надзвичайно популярні, особливо якщо врахувати, що багато організацій прагнули замінити своє програмне забезпечення до настання 2000 року. Тобто, купуючи подібний пакет програм за пристойні гроші (від 2 до 8 тисяч доларів), учасники ринку розраховували «вбити відразу двох зайців»: і підготуватися до 2000 року, і впровадити ERP. Зараз, після декількох років з початку ERP-буму, можна сказати, що ці очікування себе не виправдали. Безумовно, ці системи представляють із себе хороший інструмент для планування, логістики, складання моделі бізнесу. Але вони ні в якій мірі не є вирішенням всіх проблем підприємства. Не буває легких універсальних моделей для всіх.

Проект-менеджмент самого початку не був комерційним продуктом. Це галузь знань, що виникла і розвивалася відповідно до потреб економічних суб'єктів. Те, що він підноситься як такої зараз - це цілком природний результат розвитку теорії до певного практичного рівня. Негативним моментом є те, що в Росії під його виглядом намагаються продавати щось, абсолютно не має відношення до проект-менеджменту.

Крім ситуації, розглянутої вище в цій статті, широко поширені інші неправильні або неповні тлумачення суті проект-менеджменту. Дуже часто він пов'язується лише із розвитком «електронних» проектів, таких як, наприклад, створення інтернет-сайту або установка нового обладнання або програмного забезпечення.

Звичайно, це теж відноситься і до проектів, але проект-менеджмент не обмежується тільки цими проектами.

Як правило, при реалізації проектів організація тимчасово адаптує матричну структуру, для якої типово подвійне підпорядкування деяких співробітників - своєму безпосередньому лінійному керівнику та менеджеру проекту. Для класичних проектних організацій, наприклад, будівельних, матрична структура є основною. У більшості випадків все це не розглядається при так званому проект-менеджменті в реалізації «електронних» проектів.

Інше явище, також має мало спільного з проект-менеджментом - це прихована реклама програмних продуктів під виглядом статей про проект-менеджменті і необхідності його впровадження. Так, наприклад, А.В. Цвєтков у статті «Настав час керувати проектами» починає свою статтю зі слів про відставання Росії в галузі управління проектами із застосуванням автоматизованих засобів, яке «давно стало невід'ємною частиною культури ведення всього бізнесу на Заході».

Для виправлення ситуації, що склалася автор пропонує використовувати якийсь зарекомендував себе програмний продукт і присвячує велику частину статті опису його функцій і різновидів. Не викликає жодного сумніву, що описувана програма дійсно може бути корисна організаціям, як при реалізації окремо взятих проектів, так і в повсякденній роботі. Однак, зрозуміти з цієї статті, до чого тут проект-менеджмент, і що це таке, - важко. Єфремов В.С. в своїй статті «Проектне управління: моделі і методи прийняття рішень» говорить про те, що хоча тиражоване програмне забезпечення допомагає менеджеру організувати комплекс робіт і знімає турботу про топології проекту, все одно залишаються питання, які потребують «людського» рішення. Хоча ми згодні з точкою зору Єфремова В.С., його трактування проект-менеджменту також викликає нарікання. У цій же статті він розглядає інструментарій проект-менеджменту, роблячи упор на методи математичного аналізу.

Безумовно, математичний аналіз надає багатий інструментарій для оцінки проектів, але не є єдиним можливим засобом. На нашу думку, метод «критичного шляху» та інші інструменти, що розглядаються в статті, є скоріше способами математичного аналізу, ніж інструментами проект-менеджменту як такого.

У статті «Можливості застосування методів управління проектами при підготовці та реалізації програми реструктуризації підприємства» автори Чернецов Г., Ушаков А. і Коротин Е. висловлюють незвичайну точку зору на проект-менеджмент. У їхній статті будь-яка реструктуризація - це проект, до якого може бути застосовний інструментарій проект-менеджменту. На наш погляд, така теорія має право на існування, але і вона не бездоганна. При реструктуризації більш доречно було б говорити про антикризовому менеджменті та / або управлінні змінами.

Незважаючи на те, що проект може бути будь-яким, для окремо взятої організації - це одноразова захід, що виконується одночасно з основною діяльністю. При цьому керівник проекту несе повну відповідальність і регулярно звітує перед керівником фірми. Реструктуризація ж має на увазі її здійснення та контроль самим керівником. Таким чином, було б неправильно говорити про неї, як про проект. Швидше реструктуризація стає на якийсь час пріоритетним завданням для всієї фірми.

У той же час, можлива ситуація, при якій реструктурується лише якийсь напрямок діяльності фірми. Такий процес може розглядатися як оптимізація діяльності (підвищення якості, ефективності, зниження витрат) і підпадати під поняття проекту.

Залишається тільки сподіватися, що з часом проект-менеджмент в Росії стане більш системним і знайде достатньо широку сферу застосування.