Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciji_modul_2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Справа № 2-4965/03

УХВАЛА

19 вересня 2003 р. м. Каменів

Каменівський районний суд у складі:

головуючого судді Кравченко К.О.

при секретарі Новиченко Н.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Фещенко Фаїни Олександрівни до ТзОВ “Elite” про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за весь час вимушеного прогулу,

Постановив

В березні 2003 року позивач звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі та стягненні заробітної плати за весь час вимушеного прогулу. Працювала на підприємстві з 05.12.2002 р. по 20.02.2003 р.

В судовому засіданні просить призначити судово-бухгалтерську експертизу для визначення правильності нарахування заробітної плати за час її роботи на підприємстві та заборгованості із виплати заробітної плати на момент звільнення. Окрім того, позивач вважає, що відповідач неправильно визначив розмір середньомісячного заробітку.

Представник підприємства позов не визнав та вважає, що заробітна плата нараховувалася правильно та відповідно до вимог чинного законодавства.

Сторони в судовому засіданні не прийшли до спільної згоди щодо визначення правильності нарахування заробітної плати, розміру заборгованості із заробітної плати, розміру середнього заробітку. У зв’язку з тим, що суд вважає необхідним застосовування спеціальних знань для відповіді на ці питання, а також керуючись ст.ст. 57, 58 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ

Призначити за справою № 2-4965/03 судово-бухгалтерську експертизу, на розгляд якої винести питання:

  1. Який розмір середньомісячної заробітної плати позивача на день звільнення?

  2. Чи правильно проведені нарахування допомоги з тимчасової втрати працездатності?

  3. Чи правильно нараховано компенсацію за невикористану щорічну відпустку?

  4. Яка заборгованість із заробітної плати мала місце на день звільнення позивача?

Проведення експертизи доручити НОСЕНКУ НАЗАРІЮ ОЛЕКСІЙОВИЧУ, попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 Кримінального Кодексу України.

Провадження по справі зупинити на час проведення експертизи.

Суддя Кравченко К.О.

Ознайомившись зі змістом ухвали та з’ясувавши сутність справи, експерт-бухгалтер визначив, що для відповіді на поставлені питання йому необхідно:

1) керуватися при проведенні дослідження:

  • Кодексом законів про працю України;

  • Постановами Кабінету Міністрів України про порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу), в тому числі для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням;

2) дослідити первинні документи:

  • табель обліку використання робочого часу;

  • особовий листок з обліку кадрів;

  • розрахунково-платіжну відомість і розрахунки до неї з нарахування допомоги з тимчасової втрати працездатності, компенсації за невикористану відпустку.

У процесі дослідження експерту необхідно буде провести:

  • формальну перевірку – для оцінки правильності оформлення документів, а також наявності відміток, які підтверджують достовірність копій документів (якщо оригінали документів судом не буде надано);

  • нормативно-правову перевірку – з метою оцінки відображених в документах операцій на відповідність нормам чинного законодавства, зокрема, дотримання встановленого порядку розрахунку виплат;

  • арифметичну перевірку – для контролю арифметичної точності проведених бухгалтером розрахунків;

  • взаємну перевірку, щоб перевірити тотожність відображення сум нарахованих виплат працівнику в різних документах, встановлення ідентичності даних про особу, фактично відпрацьований час працівником, вказаний у табелі обліку використання робочого часу, розрахунково-платіжній відомісті тощо.

Крім наведених документів, експерт-бухгалтер також повинен буде вивчити один із розпорядчих документів ТзОВ “Elite” – наказ про звільнення працівника з роботи.

Останній документ – наказ – також належить до спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи.

Як видно з прикладу, спеціальні об’єкти відіграють не тільки допоміжну роль в організації експертного дослідження. Вони можуть також стати об’єктом безпосереднього дослідження експерта-бухгалтера, якщо їх використання необхідне для відповіді на поставлені слідчим або судом питання (а не лише для організації роботи експерта-бухгалтера). Така потреба визначається обставинами справи вже на дослідному етапі судово-бухгалтерської експертизи. Розглянемо також застосування спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи на прикладі.

Якщо ж документи справи, які належать до спеціальних об’єктів дослідження, стають об’єктами безпосередньо експертного дослідження, то потрібно з’ясувати можливі методи їх вивчення експертом.

Від загальних об’єктів дослідження експерта-бухгалтера спеціальні відрізняються за змістом, а також формою викладення інформації: дані в останніх викладаються, як правило, в текстовій формі з мінімальним використанням таблиць, що часто зустрічається в первинних документах, облікових регістрах чи звітності. Разом з тим загальні підходи до методики дослідження цих об’єктів не відрізняються від методики експертного дослідження бухгалтерських документів. Тобто, як і в методиці дослідження загальних об’єктів, неможливо встановити єдиний уніфікований перелік методів, які слід застосовувати експерту-бухгалтеру для вивчення спеціальних об’єктів, а також визначити єдину послідовність застосування цих методів у будь-яких справах. Це обумовлено, принаймні, двома обставинами:

  • різноманітністю документів, які є спеціальними об’єктами судово-бухгалтерської експертизи (це сукупність документів, серед яких установча, розпорядча документація підприємств, а також документи, якими оформлюються судові та (або) слідчі дії, результати роботи експертів різних спеціальностей, інших фахівців);

  • несхожістю обставин справ, у яких призначається судово-бухгалтерська експертиза, а також різноманітністю їх матеріалів. Це, у свою чергу, перешкоджає визначенню того, наскільки необхідним буде використання спеціальних об’єктів експертизи в конкретній справі. Тому навіть за подібності справ, склад і ступінь дослідження експертом спеціальних об’єктів буде різним.

У цілому ж, розглядаючи питання методики дослідження спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи, потрібно виходити з того, що напрям експертного дослідження визначають питання, поставлені слідчим або судом перед експертом. Наведемо приклад.

Сукупність способів і прийомів експертного дослідження за будь-якою справою визначаються також і самими матеріалами справи, а точніше, – інформацією, яку вони можуть надати. Це обумовлює необхідність знання експертом-бухгалтером змісту зазначеної інформації. Коротку характеристику відомостей, які можуть надати експерту-бухгалтеру спеціальні об’єкти дослідження – у розрізі груп, – наведено в табл. 9.1.

Таблиця 9.1. Відомості, що надаються спеціальними об’єктами судово-бухгалтерської експертизи

з/п

Група об’єктів

Інформація, що надається документами

1

Установчі та дозвільні документи

Інформація про дату створення (реєстрації) підприємства, дані про його засновників, їх права та повноваження, визначені при створенні юридичної особи (у засновницькому договорі). Крім того, надають інформацію про види діяльності, які передбачені при створенні підприємства, а також дозволені – спеціальними документами (ліцензіями та патентами)

2

Розпорядчі та інструктивні документи

Інформація про внутрішньогосподарські правила та норми, які впливають на порядок ведення обліку та організацію роботи на підприємстві. Положення цих документів також деталізують державні законодавчі акти, враховуючи специфіку технології виробництва, таким чином визначають порядок здійснення господарської діяльності

3

Документи, які складаються слідчим (судом) у процесі розгляду справи

Інформують про предмет і об’єкти дослідження експерта-бухгалтера з конкретної справи, а також про порядок розслідування кримінальної (цивільної) справи, здійснені судові та (або) слідчі дії

4

Документи, які відображають результати роботи фахівців різних спеціальностей, залучених до процесу розслідування

Містять опис і результати проведеного дослідження у процесі розслідування справи фахівцями інших, ніж юридична, спеціальностей: ревізорами, експертами-бухгалтерами, експертами-технологами тощо

Наведені дані підтверджують, що інформація зі спеціальних об’єктів дослідження справи може доповнити інформацію, яка надається експерту-бухгалтеру загальними об’єктами судово-бухгалтерської експертизи. При цьому важливим чинником того, що експерт-бухгалтер повинен вивчати й спеціальні об’єкти, є недостатність інформації загальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи для проведення експертного дослідження та надання відповідей на питання слідчого або суду. Це також визначає допоміжну роль спеціальних об’єктів у дослідженні експерта-бухгалтера. Тобто, якщо даних загальних об’єктів для висновків експерта-бухгалтера недостатньо, то він повинен дослідити й інші матеріали справи, оскільки в протоколах допиту, актах ревізії, клопотаннях різних сторін можуть міститися інформація про причини суперечностей, порушень, які й призвели до судових позовів, або ж порушення кримінальних справ.

Дані інших матеріалів справи часто слугують для характеристики (окрім економічної, яка надається в первинних документах) господарських операцій, які досліджуються. Наприклад, за їх допомогою визначається час і місце здійснення господарських операцій, виписки документу та початкова (дійсна) мета їх створення, дійсний рух, а також час і суб’єкти виконання документу. Найчастіше такі дані містяться у протоколах допиту учасників справи (обвинувачуваних і свідків), їх показаннях, які підтверджують, спростовують або піддають сумніву досліджувані експертом-бухгалтером документи, обставини справи. Це надає можливість експерту-бухгалтеру отримати нові відомості для дослідження, що в підсумку забезпечує достовірність, об’єктивність та обґрунтованість висновків судово-бухгалтерської експертизи.

Ще однією спільною рисою експертного дослідження спеціальних і загальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи є необхідність дотримання експертом-бухгалтером процесуального порядку, встановленого законодавством в процесі дослідження. Це означає, що використання кожного зі спеціальних об’єктів дослідження експерта повинне бути обумовлене та пов’язане зі змістом питань, винесених на вирішення експерта-бухгалтера та сутністю самої справи. Будь-які документи, які належать до складу спеціальних об’єктів дослідження експерта-бухгалтера, можуть вивчатися ним лише після їх огляду слідчим або судом. Тобто, якщо перед експертом-бухгалтером буде поставлено питання щодо визначення точної величини заборгованості із заробітної плати перед працівником, що не є акціонером товариства, то для відповіді експерту-бухгалтеру навряд чи потрібен буде статут підприємства. Ймовірніше, експерту-бухгалтеру необхідно дослідити колективний договір.

Звичайно, кожен з документів містить властиву лише йому інформацію, яка може бути використана тільки в певній ситуації. Це означає, що способи та прийоми дослідження кожного з них різні. Однак риси, що об’єднали інші матеріали справи в одну групу, дозволяють назвати методи, способи та прийоми, що є найбільш необхідними при вивченні цих об’єктів експертом-бухгалтером.

При дослідженні документів, які оформлюються у процесі розслідування чи судового розгляду справи правоохоронними органами або судом, актів ревізії, установчих документів підприємств, експерт-бухгалтер застосовує загальнонаукові методи дослідження, розрахунково-аналітичні методи та способи документального контролю.

Застосування загальнонаукових методів пізнання здійснюється в будь-якому випадку дослідження спеціальних об’єктів експертом-бухгалтером. Так, дослідження цих документів починається із вивчення їх змісту, тобто із застосування методу спостереження. У результаті експерт-бухгалтер приймає рішення щодо необхідності подальшого використання того чи іншого документу та методів його дослідження. Якщо інформація документу важлива для висновку, то експерт-бухгалтер в подальшому буде використовувати інші загальнонаукові методи дослідження та способи контролю. Крім того, при вивченні спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи необхідним є застосування методу абстрагування, яке використовується експертом-бухгалтером при дослідженні актів ревізії, протоколів допиту тощо. Ці документи містять значний обсяг інформації, серед якої міститься багато відомостей, не пов’язаних з предметом судово-бухгалтерської експертизи за певною справою. Для точного та об’єктивного дослідження експерт-бухгалтер повинен зосередитися лише на тих даних зазначених документів, які пов’язані з предметом судово-бухгалтерської експертизи. Порівняння експерт-бухгалтер застосовує для з’ясування відповідності між даними різних матеріалів справи. Порівняння здійснюється у нерозривному поєднанні з аналізом, а точніше – з методами та прийомами економічного аналізу, оскільки, дослідження експерта-бухгалтера тісно пов’язане з господарською діяльністю. Крім того, за відсутності в матеріалах справи первинних і зведених облікових документів, що могли б забезпечити якісний обґрунтований висновок, за допомогою використання методу моделювання та інформації, отриманої з протоколів допитів, судових засідань, висновків експертів інших спеціальностей, експерт-бухгалтер може відтворити обставини та засоби здійснення тієї чи іншої господарської операції. Тобто, усі наведені вище методи забезпечують повноту та об’єктивність експертного дослідження, результати якого за допомогою узагальнення відображаються у висновку експерта-бухгалтера.

У процесі роботи експерта-бухгалтера зі спеціальними об’єктами застосовуються також способи документального контролю. Найчастіше в експертному дослідженні майже всіх спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи використовуються наступні з них: Формальна перевірка – вона проводиться експертом-бухгалтером з метою з’ясування правильності оформлення та юридичної сили документу. Експерт-бухгалтер перевіряє наявність усіх обов’язкових реквізитів документу (особливо, реєстраційних номерів вхідної і вихідної кореспонденції підприємства, договорів з контрагентами, наявність підписів відповідальних осіб, правильність засвідчення копій документу за неможливості залучити до справи його оригінал).

Нормативно-правова перевірка застосовується експертом-бухгалтером в процесі його роботи з установчими, розпорядчими та інструктивними документами підприємства. Так, в установчих документах можуть бути передбачені такі види діяльності, якими юридичній особі займатися без наявності відповідних документів заборонено. Внутрішні розпорядчі та інструктивні документи суб’єктів господарювання теж можуть суперечити законодавству: містити накази керівництва, що передбачають або дозволяють вчинення злочинних дій, передбачати завищені норми витрат, природного убутку, зменшені строки зберігання тих чи інших ресурсів, що дозволяє викрадати майно підприємства без особливих труднощів.

Експертом-бухгалтером може також проводитися арифметична перевірка – якщо спеціальні об’єкти дослідження містять числові дані. Ефективним є поєднання арифметичної перевірки і статистичних розрахунків, тобто, способів документального контролю з розрахунково-аналітичними. Таким чином, забезпечується не лише контроль правильності арифметичних дій, але й аналіз фактичного стану та порівняння між собою різних показників. Так створюється можливість визначення прогнозного (можливого) стану й розвитку явища, яке пов’язане з предметом судово-бухгалтерської експертизи, якщо це необхідно для експертного висновку. Важливо усвідомити, що наведені методи та способи сприяють конкретності та точності здійснюваного експертом-бухгалтером моделювання.

Крім того, експертне дослідження інших матеріалів справи неможливе без здійснення взаємної перевірки. Оскільки правильно оформлені установчі, розпорядчі та інструктивні документи можуть неправильно виконуватися, відображатися в первинних документах, потім облікових регістрах і бухгалтерській звітності. Останнє призводить не лише доведення до користувачів неправильної, викривленої інформації, але й імовірність застосування суворого покарання до підприємства та його посадових осіб у вигляді штрафних санкцій. Тому експерт-бухгалтер повинен встановити, чи правильно оформлені первинні документи на виконання розпоряджень керівництва, чи виконано норми тощо.

Специфічність інформації, яка міститься в інших матеріалах справи (особливо тих, які відображають різноманітні слідчі або судові дії, результати діяльності в процесі розслідування фахівців у різних галузях знань) визначає особливості методики їх дослідження експертом-бухгалтером. До цих особливостей належать:

  • при вивченні змісту документів, які є спеціальними об’єктами судово-бухгалтерської експертизи, експерт-бухгалтер повинен зосереджувати свою увагу лише на даних, які мають відношення до предмету судово-бухгалтерської експертизи в конкретній справі. Найяскравішим прикладом є акт ревізії, проведеної до порушення кримінальної чи цивільної справи. Природно, що в цьому документі містяться дані, які не пов’язані зі справою, що розслідується. Тому при вивченні таких актів ревізії експерт-бухгалтер повинен звертати увагу тільки на дані, що стосуються поставлених перед ним слідчим або судом питань за даною конкретною справою;

  • відомості інших документів справи визнаються експертом-бухгалтером як достовірні, оскільки кваліфікація доброякісності показань обвинувачуваних, свідків, висновків експертів інших спеціальностей виходить за межі компетенції експерта-бухгалтера. Наприклад, експерт-бухгалтер не може виражати сумнів у достовірності висновку експерта-будівельника (за винятком ситуації, коли висновки останнього суперечать іншим матеріалам справи). Поряд з цим, використовуючи висновок експерта іншої спеціальності, експерт-бухгалтер має право і навіть повинен, перевірити розрахунки показників, які наведені в цьому документі. Якщо в результаті перевірки розрахунків експерта-будівельника експертом-бухгалтером буде встановлено помилку, він повинен повідомити про це слідчого, який після проведення додаткових досліджень або допиту експерта іншої спеціальності повідомляє експерту-бухгалтеру нові результати;

  • висновки фахівців інших спеціальностей, а також показання й матеріал допитів учасників розслідування справи можуть складати основну частину висновків експерта-бухгалтера (але не можуть бути обмежені тільки ними). Експерт-бухгалтер, базуючи свій висновок на висновку іншого експерта або показаннях, повинен обов’язково обумовити це в своєму висновку. Оскільки такі відповіді та висновок експерта-бухгалтера в цілому визнаються лише умовними: експерт-бухгалтер не може нести відповідальність за достовірність даних, відображених у зазначених документах. Достовірність висновків фахівців інших спеціальностей, показань учасників розслідування справи може визнати лише слідчий або суд. Тому експерту-бухгалтеру потрібно звертатися з клопотанням до слідчого для одержання підтвердження про доказову силу висновків інших експертів, показань учасників справи;

  • висновок експерта-бухгалтера не може ґрунтуватися на результатах дослідження лише спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи. У будь-якому випадку експертний висновок повинен також бути обґрунтований результатами дослідження облікових документів;

  • використання даних інших матеріалів справи не може бути “відірване” від інформації, яка наведена в загальних та інших спеціальних об’єктах дослідження експерта-бухгалтера. Тому важливо, щоб результати вивчення спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи відповідали даним облікових документів, а також інших матеріалів, які містяться у справі;

  • для експерта-бухгалтера обов’язковим повинно бути правило: жоден документ зі спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи не може замінити документів, на підставі яких він був складений (наприклад, облікові документи в актах ревізій), або документів, на які в ньому є посилання (посилання свідків на договори, первинні документи тощо). Тому, якщо питання, винесені на судово-бухгалтерську експертизу, стосуються документів, що згадуються у тексті інших матеріалів справи, або експертне дослідження потребуватиме вивчення цих документів, то експерт-бухгалтер повинен дослідити їх безпосередньо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]