Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciji_modul_2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Тема 9. Використання інших матеріалів справи в дослідженні експерта-бухгалтера

9.1. Значення спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи та особливості методики їх дослідження

Розглядаючи питання методики дослідження будь-якого з об’єктів судово-бухгалтерської експертизи, потрібно пам’ятати про сутність діяльності експерта-бухгалтера. Експерт-бухгалтер запрошується слідчим або судом, коли необхідними є його спеціальні знання (з бухгалтерського обліку, економічного аналізу, господарського контролю) для встановлення фактичних обставин справи, що розслідуються. Відповідно до спеціалізації експерт-бухгалтер здебільшого досліджує документи, пов’язані з веденням бухгалтерського обліку. Це, зокрема, первинні документи, якими оформлюються господарські операції, синтетичні та аналітичні облікові регістри, бухгалтерська звітність. Проте в деяких випадках для надання повної та об’єктивної відповіді на поставлені перед експертом-бухгалтером питання цих документів не досить. У зв’язку з цим експерт повинен досліджувати й інші документи, що містяться в справі. Вони є спеціальними об’єктами судово-бухгалтерської експертизи.

Ці документи не є підставою для здійснення записів у бухгалтерському обліку, але деякі дані, викладені в них, можуть стати необхідними для дослідження експерта-бухгалтера.

В Інструкції про порядок проведення судово-бухгалтерських експертиз зазначено, що в процесі дослідження можуть використовуватися відомості, які містяться в актах документальних ревізій, висновках експертів інших спеціальностей, показаннях обвинуваченого, свідків, а також в документах, у яких відображено результати проведення інших слідчих або судових дій. Це обумовлюється питаннями, які поставлені слідчим або судом перед експертом-бухгалтером, оскільки вони можуть вимагати оцінки правильності висновків ревізора чи експерта-бухгалтера, що проводив попереднє експертне дослідження за даною справою, або визначення осіб, які були відповідальними за здійснення певних господарських операцій підприємства у визначений період. Експерт-бухгалтер повинен вміти досліджувати документи, необхідні для надання відповідей на такі питання. Крім того, в сучасних умовах прогресивного розвитку інформаційно-комп’ютерних технологій, недосконалості законодавства, що регулює господарську діяльність та бухгалтерський облік, правоохоронним і контролюючим органам все важче ідентифікувати порушення, а тим більше довести наявність складу злочину, встановити винних осіб. Як наслідок, експерту-бухгалтеру також важче провести повне дослідження та сформулювати об’єктивні висновки лише на підставі дослідження первинних документів і облікових регістрів, які при зовнішній правильності можуть відображати незаконні операції. У зв’язку з цим, дедалі більшу роль у дослідженні експерта-бухгалтера починають відігравати саме спеціальні об’єкти судово-бухгалтерської експертизи.

Більшість науковців зазначають, що використання інших матеріалів справи експертом-бухгалтером визначається обставинами справи, за якою призначено експертизу. Причому необхідність їх дослідження встановлюється на дослідному етапі судово-бухгалтерської експертизи. Проте слід з’ясувати, чи дійсно це так?

Для проведення ґрунтовного та повного дослідження, надання об’єктивних відповідей експерт-бухгалтер повинен, перш за все, знати сутність справи. Короткий опис її обставин наводиться у постанові (ухвалі) про призначення судово-бухгалтерської експертизи. Відповідно до положень процесуального законодавства, експерт-бухгалтер розпочинає свою роботу із ознайомлення саме з цим документом. Таким чином, експерт-бухгалтер з’ясовує обставини справи та вивчає питання, поставлені на його розв’язання, слідчим або судом. Тобто, робота експерта-бухгалтера розпочинається з дослідження одного зі спеціальних об’єктів судово-бухгалтерської експертизи. Якщо інформації, наведеної у постанові чи ухвалі про призначення судово-бухгалтерської експертизи недостатньо для розуміння сутності справи, експерт-бухгалтер повинен вивчити безпосередньо матеріали справи, а саме: ознайомитися зі змістом протоколів судових засідань, допитів свідків, обвинувачуваних, акти ревізії, податкових перевірок тощо.

У процесі ознайомлення зі справою саме небухгалтерскі документи справи виступають об’єктами вивчення експерта-бухгалтера. За підсумками цієї роботи експерт визначається з тим, які нормативні акти йому слід використати, які документи справи необхідно дослідити для відповіді на поставлені питання та яких документів для цього у справі не вистачає. Крім того, в результаті вивчення документів справи експерт-бухгалтер визначає можливі методи свого дослідження. Виходячи з цього, інші матеріали справи – спеціальні об’єкти судово-бухгалтерської експертизи – відіграють роль інформаційного джерела при ознайомленні експерта-бухгалтера з обставинами справи, а також засобу організації роботи та побудови методики експертного дослідження на підготовчому та організаційно-методичному етапах проведення судово-бухгалтерської експертизи. Роль цих документів розглянемо на наступному прикладі.

Судово-бухгалтерську експертизу призначено судом за цивільною справою, порушеною за заявою громадянки Ф.О. Фещенко щодо поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за весь час вимушеного прогулу на ТзОВ “Elite”, де громадянка раніше працювала. Експерту-бухгалтеру направлено ухвалу суду про призначення судово-бухгалтерської експертизи наступного змісту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]