Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА осв мен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
52.11 Кб
Скачать

3. Модульне навчання

 

Принципові моменти функціонування модульної системи:

1.                 Мета модульної системи — гнучкість навчально-виховного процесу, індивідуалізація навчання.

2.                 Модуль — це відносно самостійна частина навчального процесу, яка містить одне або кілька близьких за змістом і фундаментальних за значенням понять, законів, принципів.

3.                 Засвоєння модуля розпочинається оглядово-установчою лекцією. Далі йдуть індивідуальна самостійна навчальна робота, консультації, потім декілька групових занять за опрацьованими джерелами.

4.                 Організаційне заняття включають письмову роботу, дискусію за змістом опрацьованих задач, бесіди, ділові ігри.

5.                 В списку літератури виділяється мінімум навчального матеріалу, необхідного для систематичного оволодіння предметом.

6.                 Студент може достроково вивчити і скласти звіт з матеріалу, що входить до того чи іншого модуля.

7.                 Для студентів, що засвоїли і відзвітувались за змістом всіх модулей до закінчення семестру, екзамен з даного предмету відміняється.

8.                 Виконання навчальних завдань оцінюється певною кількістю залікових одиниць. Кінцева оцінка успішності визначається сумою залікових одиниць і визначенням оцінки, якій вони відповідають.

 

4. Проблемні ситуації, ділові ігри

 

Проблемні ситуації дають можливість зрозуміти механізми управління шляхом розгляду, вивчення і обговорення ситуацій, в які попадають менеджери в практичній діяльності.

Студент отримує текст з описом конкретної організаційної проблеми. Йому пропонується вивчити ситуацію і намітити оптимальне рішення. В більшості випадків не існує одного єдиного вірного рішення. Одночасне існування альтернативних рішень формують у студента певну гнучкість підходу до розгляду організаційних проблем. Перед студентами виникає задача не стільки знайти єдину відповідь, скільки поставити правильні і корисні питання, що можуть припускати існування декількох альтернативних рішень.

Ділові ігри дозволяють не тільки обговорити можливий розвиток ситуації, а отримати певні ролі і спілкуватись між собою від імені конкретної діючої особи, розробляти і приймати рішення.

Етапи проведення ділової гри:

       I.                  Етап підготовки: постановка мети, аналіз проблеми, планування, регламент, розподіл ролей, формування груп.

    II.                  Етап проведення: робота з інформацією, мозковий штурм, виступ груп, дискусії, робота експертів, захист результатів.

 III.                  Етап аналізу та узагальнення: між групова дискусія, оцінка та самооцінка, висновки, рекомендації.

 

5. Технічні інформаційні технології. Дистанційні технології

 

У вищих навчальних закладах широко використовують інформаційні технології навчання, до яких відносять технології, що використовують спеціальні технічні засоби (ПК, аудіо, відео).

Комп’ютерні технології спрямовані на:

–             формування умінь працювати з інформацією;

–             розвиток комунікативних здібностей;

–             формування дослідницьких умінь та умінь вибору оптимальних рішень;

–             забезпечення великим об’ємом якісної інформації.

Комп’ютерні технології можуть здійснюватись в трьох варіантах:

1.           застосування комп’ютерного навчання з окремих тем дисципліни;

2.           застосування при вивчені базових тем;

3.           весь процес навчання проводиться за допомогою комп’ютера.

Комп’ютер може виконувати функції: викладача, джерела інформації, наочності, тренажера, засобу діагностики і контролю.

Викладач у комп’ютерній технології виконує такі функції: організація навчального процесу, індивідуальне спостереження за студентом, надання допомоги, підготовка компонентів інформаційного середовища.

 

Дистанційна освіта — це система, в якій реалізується процес дистанційного навчання для досягнення студентом певного освітнього рівня.

Дистанційне навчання — це нова форма організації освіти, що заснована на використанні ПК, електронних підручників та засобів телекомунікацій.

В основі дистанційного навчання лежать три компоненти:

1.           відкрите навчання;

2.           комп’ютерне навчання;

3.           комп’ютерна система комунікацій (Інтернет).

Дистанційна освіта характеризується: гнучкістю, модульністю, економічною ефективністю, координат орською роллю викладача, спеціалізованим контролем якості освіти, використанням спеціалізованих технологій і засобів навчання, захистом інформації.