Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5. Вибірча інженерія та створення іміджу(є...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

1) Зробити кандидата впізнанним, або проблема популярності; 2) переконати виборців в його якостях, або проблема іміджу; 3) завоювати свого виборця, або проблема впливу.

Багато політиків змішують ці три різні мети і у результаті терплять ураження. Так, вже на фазі зростання популярності має бути прийнята низка обережностей. Найважливіше - це те, що при дуже швидкому зростанні популярності негативні риси запам'ятовуються набагато кращим, ніж позитивні.

Конструювання іміджу – це один з етапів рекламної кампанії, передуючої виборам, і йому передує не менш важлива і копітка робота. Фахівці із стратегічного планерування виборчих кампаній рекомендують починати із збору інформації: обстеження громадської думки і вивчення суперників. Вивчення громадської думки передбачає кількісне дослідження, у вигляді опиту репрезентативної вибірки виборців, і якісне, у формі аналізу фокусних груп. Кількісне дослідження, в ході якого виявляються наміри електорату, відношення до положення в регіоні, до економічної ситуації; проблеми, що найгостріше стоять перед виборцями, сприйняття ними іміджів партій і кандидатів, що вже склалися, дозволяє отримати повну карту політичної території, на якій розгортатиметься кампанія. Більш глибоко проникнути у настрої електорату дозволяє аналіз фокусних груп, що полягає в інтерв'юванні 6-8 чоловік, що направляються підготовленими ведучими воно включає аналіз даних соціологічних опитувань в територіальних межах передбачуваного висунення; соціодемографічних характеристик в даному регіоні, особливо з точки зору переважання тих або інших категорій виборців; стани соціальної сфери, навколишнього середовища і так далі Наступний етап для організаторів передвиборної кампанії полягає у виявленні цільових груп дії. Необхідність обхвату максимально великої аудиторії не звільняє творців політичних іміджів від цього процесу.

Суспільство неоднорідне. Його політична культура специфічно виявляється в діяльності різних шарів і груп населення. Ця специфіка відбивається в понятті субкультура. При виявленні об'єкту цільової рекламної дії не можна не враховувати властивий соціальним групам тип політичної субкультури. Для молодіжної субкультури, наприклад, характерне переважання нонконформізма, радикалізму; для старшого покоління найбільшими цінностями є стабільність, традиції. Відповідальним етапом в підготовці рекламної кампанії є вивчення пристрастей виборців відносно свого потенційного “героя”. Образ політика, що створюється в процесі зусиль рекламістів, повинен в найбільшій мірі відображати очікування електорату. Необхідність відповідності образу, яким наділяється предмет реклами, очікуванням аудиторії, на яку він проектується, вважається за одну з основних вимог до нього фахівцями як комерційної, так і політичної реклами. “Реклама в своєму прагненні спонукати людину зробити покупку представляє йому його власний образ, що відповідає його сподіванням і очікуванням.

Образ інформації включає знання суб'єкта про владу, її функції і призначення політика. Чим менш розвинена політична культура, тим більше забобонів і стереотипів має такий образ. Він найбільш схильний до рекламної дії імперативного характеру. Образ-значення вдає із себе особисту зацікавленість індивідів в діяльності даного політика.

Завдяки образу-значенню існує можливість засобами реклами довести до виборців думку про те, що лідер, через свої якості, є тією людиною, яка потрібна суспільству в даний момент. Незалежно від стосунків тих або інших лідерів до використання певних прийомів конструювання іміджу, імператив у них має бути однаковий: “Якщо ти не приймаєш мене таким, який я є насправді, я стану таким, яким ти хочеш мене бачити”.

i

ii

iii

iv

v

vi

vii

viii

ix

x

xi

xii

xiii

xiv

xv

xvi

xvii

14