Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ КП хтнр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
735.23 Кб
Скачать

3 Методичні вказівки до написання розділів курсового проекту

3.1 Реферат

В рефераті наводиться: кількість сторінок, таблиць, рисунків, бібліографічних джерел. Коротко описується зміст курсового проекту. Приводяться 10 ключових слів. Реферат може складатися українською, російською та іноземними мовами.

3.2 Вступ

У вступі необхідно з'ясувати роль і значення виготовленої продукції в сільському господарстві та промисловості, розглянути існуючі економічні та ефективні методи добування продукції, потужності по виробництву в Україні, перспективні напрямки розвитку технології.

3.3 Літературний огляд діючих промислових способів виробництва

3.3.1 Порівняльна характеристика

У цьому підрозділі необхідно розглянути існуючі технологічні схеми та їх апаратурне оформлення, зробити аналіз позитивних сторін і недоліків, приділити увагу перспективним технологічним процесам. Розділ рекомендується доповнити ілюстраційним матеріалом.

3.3.2 Перспективи вдосконалення існуючих технологій

Розглядаються патенти, винаходи, останні досягнення науки, які стосуються виробництва, що проектується.

3.4 Техніко-економічне обґрунтування та вибір способу виробництва і технологічної схеми

Мета хімічної технології ─ здійснити хіміко-технологічний процес якомога вигідніше, вихідну сировину перетворити на продукти реакції повніше, з максимально можливим виходом з узятої сировини, виробляючи продукти з більшою швидкістю за одиницю часу. Економічна ефективність та практична доцільність хімічного виробництва визначаються техніко-економічними показниками:

─ собівартістю продукції : грошовим виразом усіх витрат даного підприємства на виготовлення і збут продукції;

─ видатковими коефіцієнтами : кількістю сировини, палива, водяної пари та інших матеріалів на добування одиниці готового продукту;

─ виходом продукції , або відношенням фактично добутого продукту до максимально можливого, обчисленого за стехіометричним рівнянням реакції;

─ продуктивністю (маса добутого продукту або переробленої сировини за одиницю часу) та інтенсивністю ( продуктивність, віднесена до одиниці об'єму або до одиниці корисної площі апарату) основного апарату. Економічна ефективність ─ показник, що свідчить про досконалість хіміко-технологічного процесу. Вона характеризується капітальними витратами, собівартістю продукції і продуктивністю праці.

3.5 Характеристика прийнятого методу виробництва. Хімізм та теоретичні основи і обґрунтування норм технологічних режимів

У цьому розділі викладають:

─ хімізм процесів усіх стадій виробництва;

─ термодинамічний аналіз виробничих процесів для обґрунтування максимальної утилізації фізичної теплоти матеріальних і теплових потоків і теплоти реакцій;

─ кінетичний аналіз процесів з урахуванням лімітуючих стадій тепло- та масообміну каталізу, газо-(гідро-)динаміки потоків та ін.

Для обґрунтування норм технологічного режиму розглядається вплив параметрів, що регулюються у технологічному процесі (температура, тиск, співвідношення компонентів, швидкості потоків, перемішування, присутність каталізатору) на ступінь перетворення вихідної сировини і на швидкість виходу цільового продукту необхідної якості.

Послідовність :

─ термодинамічні рівняння основних і побічних реакцій;

─ якісна і кількісна характеристика цих реакцій;

─ числові значення констант рівноваги в залежності від температури та тиску;

─ рівняння, за якими обчислюються константи;

─ аналізують вплив термодинамічних факторів (Т, Р, С) на максималізацію виходу цільового продукту та мімінізацію побічних реакцій.

Тоді розглядають кінетику процесу, характер лімітуючої стадії. Аналізують вплив технологічних параметрів, що регулюються в технологічному процесі, на швидкість їх проходження. Виявляють оптимальний режим, якщо має місце протилежна дія параметра. Для каталітичних процесів більш докладно розглядають теоретичні основи конкретного процесу, наводять характеристику каталізаторів, їх вплив на швидкість перебігу процесів.

Аналізують вплив Т, Р на якість цільової продукції, та приводять заходи, що сприяють покращанню якості продукції. Обґрунтування умов максимального використання енергетичних властивостей матеріальних потоків проводять за допомогою ексергічного аналізу виробництва. для цього аналізуються енергетичні показники виробництва, розглядають можливість одержання вторинних енергоресурсів з максимальними показниками, а також можливість створення енерготехнологічної схеми виробництва з максимальною рекуперацією енергії.

Проводять теоретичний аналіз впливу регулюємих технологічних режимів на зменшення викидів у навколишнє середовище з метою покращання категорії екологічної безпеки виробництва. Аналіз впливу технологічних режимів на основні виробничі показники проводять з використанням табличних, графічних або формулярних даних, запозичених з науково-технічної літератури. Посилання на літературу у курсовому проекті обов'язково.

Розділ закінчується висновками, у яких подаються технологічні параметри, що є обов'язковими для проведення процесу та для розрахунків матеріального і енергетичного балансів.