Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нестандартный урок.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать
  1. Завдання додому.

  2. Робота над індивідуальними помилками.

Важливе значення мають уроки систематизації, узагальнення основних тео­ретичних відомостей з теми, розділу, коли спеціальна увага приділяється система­тизації знань, здобутих учнями розрізнено на окремих уроках, у процесі вивчення окремих тем (частини мови, будова слова, речення тощо).

Структура уроку узагальнення і систематизації знань

  1. Перевірка домашнього завдання.

  2. Мотивація навчальної діяльності учнів і повідомлення мети уроку.

  3. Повторення, узагальнення і систематизація найважливіших теоретичних відо­мостей з теми, узагальнення окремих мовних явищ.

IV Узагальнення і порівняння, системи понять, характерних для кількох тем, роз­ділів.

  1. Виконання різних видів творчих вправ.

  2. Завдання додому творчого характеру.

  3. Підсумок уроку. Аналіз ступеня засвоєння вивченого матеріалу з теми, роз­ділу. Чітке виділення, повторення вчителем основних відомостей з теми.

У роботі над розвитком писемного зв'язного мовлення молодших школя­рів важливе місце посідають навчальні перекази і твори — основні види вправ з розвитку зв'язного мовлення. Тому доцільно виділити ще й такі типи уроків і розглянути їх побудову.

Структура уроку навчального переказу

І. Мотивація навчальної діяльності учнів, визначення мети, завдань уроку, спо­собів та послідовності роботи.

  1. Читання тексту для переказу.

  2. Аналіз змісту прочитаного тексту. Словникова робота.

  3. Повторне читання тексту по частинах: робота над планом.

  4. Усний переказ тексту.

  5. Заключне цілісне читання тексту.

  6. Підготовка варіанта переказу на чернетках.

  7. Редагування виконаної роботи. Індивідуальна робота вчителя з окремими учнями.

  8. Переписування учнями остаточного варіанта переказу.

Зрозуміло, що після перевірки учнівських переказів або творів проводиться урок аналізу результатів перевірки та роботи над допущеними помилками. Ми вже розглядали структуру уроку аналізу диктантів, контрольних робіт з граматики і правопису. Урок аналізу учнівських переказів і творів близький за своєю побу­довою до розглянутого, але має і свої особливості, зокрема в організації роботи над типовими помилками.

Структура уроку аналізу учнівських переказів і творів

  1. Перевірка домашнього завдання.

  2. Мотивація навчальної діяльності учнів, повідомлення мети, завдань уроку.

  3. Загальна характеристика результатів перевірених робіт, творчих успіхів окре­мих учнів. Зачитування та аналіз кращих робіт.

  4. Робота над типовими лексичними, стилістичними, орфографічними та пунк­туаційними помилками.

  5. Підбиття підсумків.

  6. Завдання додому.

Проблема ефективності уроку була й залишається актуальною для шко­ли. Творча думка вчителів постійно спрямована на вдосконалення відомих і пошуки нових засобів і методичних прийомів навчання, здатних підвищувати продуктивність уроку.

Які ж сучасні вимоги до уроку мови? ;

  1. Урок повинен бути проведений на високому науково-теоретичному і мето­дичному рівнях з дотриманням основних дидактичних принципів.

  2. Висока результативність (ефективність) уроку. Чітке визначення мети, підпорядкування їй усіх видів роботи на уроці.

  3. Урок повинен не тільки забезпечувати засвоєння певного обсягу знань з граматики, правопису, а й сприяти загальному розвитку учнів: розвивати в них спостережливість, формувати прийоми логічного мислення (вміння аналізувати, зіставляти, порівнювати, синтезувати, встановлювати спільне і відмінне в аналізо­ваних мовних явищах, узагальнювати, класифікувати, доводити, аргументувати), вміння користуватися знаннями, вчити практично володіти мовою як засобом спілкування. Отже, потрібен методично правильний добір різноманітних прийомів навчальної роботи, які забезпечують активізацію розумової діяльності учнів на уроці, розвиток їхніх пізнавальних можливостей.

  4. На уроці в учнів треба виховувати вміння самостійно працювати, набувати знання, користуватися книгою як джерелом знань, орієнтуватися в матеріалі під­ручника, користуватися довідковим матеріалом.

  5. Обов'язковість самостійної творчої роботи на кожному уроці є стимулом розвитку мовлення і мислення молодших школярів.

6. Забезпечення принципу диференційованого навчання, індивідуалізації завдань.

  1. Дотримання на кожному уроці принципу міжпредметних зв'язків.

  2. Забезпечення гігієнічних вимог до організації уроку.

Урок вважається ефективним тоді, коли вчитель забезпечив продуктивну працю учнів, активну розумову діяльність і розвиток їхніх пізнавальних здібнос­тей, створив належні умови для засвоєння конкретних знань, формування вмінь і навичок.

Основна мета кожного уроку полягає не тільки в запам'ятовуванні учнями нових відомостей з мови, а й у розвитку в них уміння самостійно набувати мовні і мовленнєві знання, практичні вміння й навички.

Класифікацію уроків з мови можна здійснювати і за змістом,навчального матеріалу: уроки навчання грамоти, розвитку мовлення, уроки каліграфії, уроки формування орфографічних та пунктуаційних навичок, уроки граматики тощо. Швидкий розвиток науки, зростання обсягів інформації потребує від сучасної школи зміни підходів до використання традиційних форм навчання. Однією з ва­гомих подій вітчизняної школи є широке використання в педагогічній практиці нестандартних уроків, які сприяють підвищенню якості навчального процесу, формуванню позитивних мотивів учіння, розвитку мовлення та пізнавальних інтересів школярів.