Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.2.Аналіз майна підприємства. Аналіз оборотних...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
385.02 Кб
Скачать

2.1.Аналіз стану запасів

Аналіз структури і динаміки запасів

За даними балансу підприємства (ф.№1) і додатка до звітності підприємства (ф.№5) можна провести аналіз структури і динаміки змін в обсязі запасів усього і по видах за звітний період. Для полегшення аналізу будуємо порівняльний аналітичний баланс (табл. 6).

Таблиця 6

Групи

Абсолютні величини

Питома ваги,%

Зміни

На початок звітного периода

На кінец звітного периоду

На початок звітного периода

На кінец звітного периоду

В абсолютних величинах

(3-2)

У питомій вазі,%

(5-4)

Базисні темпи росту (6:2)*100

1

2

3

4

5

6

7

8

Сировина і матеріали

Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби

Паливо

Тара та тарні матеріали

Будівельні матеріали

Запасні частини

Малоцінні та швидкозношувальні предмети

Незавершене виробництво

Готова продукція

Товари

Разом

Для характеристики ефективності керування запасами використовуються коефіцієнт оборотності запасів (можливий рассчет для різних груп запасів) і показник тривалості обороту.

Коефіцієнт оборотності запасів показує, як часто обертаються запаси для забезпечення поточного обсягу продажів. Він розраховується по формулі

Чим вище цей коефіцієнт, тим швидше обертаються запаси. Зменшення коефіцієнта, розрахованого на кінець звітного періоду в порівнянні з коефіцієнтом, розрахованим на початок звітного періоду, свідчить про зменшення швидкості оборотності запасів, тобто зниженні ефективності їхнього використання. Про цей факт може також свідчити більш низьке значення даного коефіцієнта в порівнянні зі среднеотраслевыми показниками.

Розділивши тривалість звітного періоду (один рік) на коефіцієнт оборотності запасів, одержимо кількість днів, необхідне на один оборот запасів, тобто період часу, протягом якого запаси перетворюються в реалізовані товари. Відповідно до цифр приклада цей показник дорівнює 130 дням (365 : 2,8). Це означає, що для збереження поточного рівня продажів поповнення запасів необхідно здійснювати через 130 днів.

У цілому, чим вище коефіцієнт оборотності запасів, а отже, менше період обороту запасів, тим менше засобів зв'язано в цій найменш ліквідній статті обротных засобів, тим більше ліквідну структуру мають оборотні кошти, і тем стійкіше підприємство.

У результаті прискорення обороту вивільняються речовинні елементи оборотних коштів, менше потрібно запасів сировини, матеріалів, палива, заділів незавершеного виробництва й ін., а отже, вивільняються і грошові ресурси, раніше вкладені в ці запаси і заділи. Вивільнені грошові ресурси відкладаються на розрахунковому рахунку підприємств, у результаті чого поліпшується їхній фінансовий стан, зміцнюється платоспроможність.

Слід зазначити, що в деяких випадках збільшення оборотності запасів відбиває негативні явища в діяльності підприємства. Наприклад, у випадку підвищення обсягу реалізації за рахунок реалізації товарів з мінімальним рівнем прибутку.