Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.3.Аналіз потенційного банкрутства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Методи діагностики й прогнозування можливого банкрутства підприємства

Під банкрутством підприємства розуміється його нездатність фінансувати поточну операційну діяльність і погасити термінові зобов'язання.

Сучасна економічна наука має у своєму арсеналі велику кількість різноманітних прийомів і методів прогнозування фінансових показників. Розглянемо три основних підходи до прогнозування фінансового стану з позиції можливого банкрутства підприємства: а) прогнозування показників платоспроможності на підставі нормативних документів; б) розрахунок індексів кредитоспроможності; в) використання системи формалізованих і неформалізованих критеріїв.

Прогнозування показників платоспроможності на підставі нормативних документів

З метою забезпечення однозначності підходів при оцінці фінансово-господарського положення підприємств, виявленні ознак поточної, критичної або надкритичної їх неплатоспроможності й ознак дій, передбачених статтями 1562 - 1564 Кримінального кодексу України, - приховання банкрутства, фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства, а також для своєчасного виявлення формування незадовільної структури балансу для здійснення запобіжних заходів по запобіганню банкрутства підприємств розроблені "Методичні рекомендації з виявлення ознак неплатоспроможності підприємства й ознак дій по прихованню банкрутства, фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства", затверджені наказом Міністерства економіки України від 17.01.2001р. № 10.

Методичні рекомендації визначають три стадії неплатоспроможності: поточну, критичну, надкритичну.

Поточною неплатоспроможністю може характеризуватися фінансове становище будь-якого підприємства, якщо на конкретний момент через випадковий збіг обставин тимчасово суми наявних у нього засобів і високоліквідних активів недостатньо для погашення поточного боргу, що відповідає законодавчому визначенню, як неплатоспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконувати грошові зобов'язання перед кредиторами після настання встановленого строку їх сплати, у тому числі їх заробітної плати, а також виконувати зобов'язання по сплаті податків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше, як шляхом відновлення платоспроможності.

Економічним показником ознак поточної платоспроможності (Тп) при наявності простроченої кредиторської заборгованості є різниця між сумою наявних у підприємства коштів, їх еквівалентів й інших високоліквідних активів і його поточних зобов'язань, обумовлена по формулі:

Тп = А040 + А045 + А220 + А230 + А240 - П620

де А040, А045, A220, A230, A240 - відповідні рядки активу балансу;

П620 - підсумок ІV розділа пасиву балансу.

Негативний результат алгебраїчної суми зазначених статей балансу свідчить про поточну неплатоспроможність суб'єкта підприємницької діяльності.

Фінансове становище підприємства, у якого на початок і наприкінці звітного кварталу є ознаки поточної неплатоспроможності, відповідає законодавчому визначенню боржника, що не здатний виконувати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, у тому числі зобов'язання по сплаті податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їхньої сплати.

Ознаки критичної неплатоспроможності, що відповідають фінансовому становищу потенційного банкрутства, мають місце, якщо на початок і наприкінці звітного кварталу, що передує подачі заяві про порушення справи про банкрутство, є ознаки поточної неплатоспроможності, а коефіцієнт покриття (Кп) і коефіцієнт забезпечення власними засобами (Кс) наприкінці звітного кварталу менше їхніх нормативних значень - 1,5 й 0,1 відповідно.

Коефіцієнт покриття характеризує достатність оборотних коштів підприємства для погашення своїх боргів і визначається, як відношення суми оборотних коштів до загальної суми поточних зобов'язань по кредитах банку, інших позовних засобів і розрахунків із кредиторами.

Коефіцієнт покриття визначається по формулі:

Кп = А260:П620

де А260- підсумок ІІ розділа активу балансу.

Коефіцієнт забезпечення власними засобами характеризує наявність власних оборотних коштів у підприємства, необхідних для його фінансової стабільності, і визначається, як відношення різниці між обсягами джерел власних і прирівняних до них засобів і фактичною вартістю основних засобів й інших необоротних активів до вартості наявних у підприємства оборотних активів - виробничих запасів, незавершеного виробництва, готовій продукції, дебіторській заборгованості й іншим оборотним активам.

Коефіцієнт забезпечення власними засобами визначається по формулі:

Кс = (П380 - А080):А260

де П380 - підсумок І розділа пасиву балансу;

А080 й А260 - підсумки І й ІІ розділів активу балансу відповідно.

Якщо наприкінці звітного кварталу хоча б один із зазначених коефіцієнтів (Кп або Кс) перевищує його нормативне значення або протягом звітного кварталу спостерігається їх збільшення, перевага повинне віддаватися позасудовим мірам відновлення платоспроможності боржника або його санації в процесі виробництва справи про банкрутство.

Якщо протягом строку, установленого планом санації боржника, забезпечується позитивний показник поточної платоспроможності й перевищення нормативного значення коефіцієнта покриття (Кп > 1,5) при наявності тенденції збільшення рентабельності, платоспроможність боржника може вважатися відновленою (відсутні ознаки потенційного банкрутства).

Якщо за підсумками року коефіцієнт покриття менш 1 і підприємство не одержало прибутки, то таке його фінансове становище характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності, коли задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливо не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.

Наявність ознак надкритичної неплатоспроможності (за підсумками року Кп < 1 при відсутності прибутку) відповідає фінансовому становищу боржника, коли він відповідно до Закону зобов'язаний звернутися в місячний строк в арбітражний суд із заявою про порушення справи про банкрутство, тобто коли задоволення вимог одного або декількох кредиторів приведе до неможливості виконання його грошових зобов'язань у повному обсязі перед іншими кредиторами.

З метою своєчасного виявлення тенденцій формування незадовільної структури балансу у прибутково працюючого суб'єкта підприємницької діяльності й вживання попередніх заходів, спрямованих на запобігання банкрутства, проводиться систематичний експрес-аналіз фінансового становища підприємств (фінансовий моніторинг) за допомогою коефіцієнта Бивера.

Коефіцієнт Бивера розраховується, як відношення суми між чистим прибутком і нарахованою амортизацією до суми довгострокових і поточних зобов'язань, по формулі:

КБ = (Ф220 + Ф260) : (П480 + П620)

де КБ - коефіцієнт Бивера;

Ф220 і Ф260 - чистий прибуток й амортизація, наведені в рядках 220 й 260 форми № 2 "Звіт про фінансові результати" відповідно;

П480 і П620 - довгострокові й поточні зобов'язання (підсумки розділів ІІІ й ІV), наведені в рядках 480 й 620 форми № 1 "Баланс".

Ознакою формування незадовільної структури балансу є таке фінансове становище підприємства, у якого протягом тривалого часу (1,5 - 2 роки) коефіцієнт Бивера не перевищує 0,2, що відбиває небажане скорочення частки прибутку, що направляється на розвиток виробництва. Така тенденція в кінцевому випадку приводить до незадовільної структури балансу, коли підприємство починає працювати в борг і його коефіцієнт забезпечення власними засобами стає менше 0,1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]