Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_мс.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
742.91 Кб
Скачать

Завдання для закріплення:

Використовуючи знання та навики отримані на цій лабораторній роботі, створіть ще один шар та виконайте операції над власним ім'ям. застосовуючи ефекти графічного редактора. Збережіть зображення з розширенням GIF.

Завдання для самоконтролю:

  1. Відмінності між растровою та векторною графікою.

  2. Роздільність поділяється…

  3. Що таке лін’єатура?

  4. Методи растрування.

  5. Основні елементи векторної графіки.

  6. Як задати тінь зображенню?

  7. Спосіб представлення кривої лінії ІІІ порядку.

  8. Принцип створення геометричної моделі сцени.

  9. Що таке візуалізація сцени?

  10. Області застосування тривимірної графіки.

Лабораторна робота № 5

Тема: Робота з фотографіями Adobe Photoshop.

Мета: здобути навички при злитті двох зображень , при роботі з освітленням (перетворення дня у ніч), при регулювання прозорості шарів .

Теоретичні відомості:

Ні для кого не секрет, що за допомогою Photoshop можна творити зі знімком досить цікаві речі. Сьогодні ми навчимося міняти освітлення на фото, саме робити з дня ніч.

Відкрийте зображення, на якому ви хочете поміняти час доби. У палітрі Layers клацніть правою кнопкою миші по шару background (це єдиний шар доступні після відкриття зображення) і виберіть пункт з контекстного меню, що з'явилося Duplicate Layer ..., або виконайте команду Layer> Duplicate layer.

Тепер потрібно виконати десатурацию (зняття кольору) шару, за допомогою команди Image > Adjustments > Desaturate (Ctrl + Shift + U)

Зараз необхідно застосувати так звані криві для того, щоб налаштувати відповідним чином шар. Викликати діалогове вікно їх налаштування можна як за допомогою клавіатурного сполучення Ctrl + M, так і за допомогою команди меню Image> Adjustments> Curves.

Установки необхідно робити в залежності від освітленості вашого зображення. Нам потрібно добитися, щоб на фотографії було якомога менше чітких чорних крапок і чітких білих точок, бо вони сильно виділяють межі об'єктів, що може погано позначитися на кінцевому результаті, внаслідок специфіки застосовуваного методу обробки.

Виконайте команду Image > Adjustments > Levels, або натисніть клавіатурні поєднання Ctrl + L. З'явиться відповідне діалогове вікно (рис.1), в якому вам потрібно здійснити налаштування таким чином, щоб затемнити поточний шар, головне не перестаратися.

Рис. 1 Діалогове вікно налаштування рівнів

Змініть режим змішування шару (Blending mode) на Multiply. Єдине чого не вистачає - місяця. Можна поступити найпростішим способом, відкрити зображення з місяцем.

Вибрати інструмент Elliptical marquee створити виділення по контуру місяця, натиснути Ctrl + C, перейти до роботи з зображенням на яке ви хочете помістити цей об'єкт, натиснути Ctrl + v, з допомогою інструменту Move перемістити шар з місяцем в ту частину зображення, звідки на вашу думку може падати світло відбивається місяцем від сонця.

Curves служить для налаштування тонового діапазону зображення, однак, на відміну від команди Levels (Рівні), на відносно вузьких ділянках діапазону.

Ну і власне Levels, як було зазначено раніше виконує операцію з перерозподілу яскравості пікселів.

У діалоговому вікні цього налаштування ми можемо побачити дві діаграми: верхню і нижню. Перша відповідає за розподіл яскравих крапок на зображенні, а другий являє собою відображення діапазону від 100% білого до 100% чорного.

Також тут є три повзунка, що відповідають відповідно за темну нейтральну і найяскравішу точки в кожному каналі. При пересуванні повзунка відповідає за яскравість найсвітлішою точки в бік темних тонів, відбувається освітлення самих темних ділянок, тобто зменшується контраст зображення, те ж саме станеться, якщо ви будете рухати перший повзунок в бік світлих тонів.

Змінюючи середній повзунок, можна домогтися перерозподілу темних і світлих ділянок.

От власне і все, що вам необхідно знати з даного питання.