Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_мс.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
742.91 Кб
Скачать

Хід виконання роботи:

  1. Запустити графічний редактор PaintBrush.

(Головне меню Пуск-> Стандартні ->Paint )

  1. С творити складну геометричну фігуру (а,б,в,г рис. 1)за допомогою палітри інструментів (еліпс , прямокутник , крива , пряма ) та розфарбувати елементи цієї фігури використовуючи елемент – заливка , палітру та сітку для точного коректування зображення.

а.

в.

б.

г.

Рис. 1 Геометричні фігури

  1. Змінити кут нахилу та розміри графічного об’єкта. (Рисунок -> Растянуть/ наклонить ).

  2. Зробити дзеркальне відтворення копії зображення. (Рисунок -> Отразить/повернуть ).

  3. Зберегти файл у форматах GIF, JPEG, BMP та PNG у новоствореній папці. Проаналізуйте розміри збережених файлів.

  4. Скопіювати зображення з монітора та розмістити його в редакторі PaintBrush. (Копіювання зображення з монітора здійснюється комбінацією клавіш Alt+PrtSc або PrtSc).

  5. Виділити непрямолінійний фрагмент зображення та відокремте його від цільного зображення за допомогою інструмента «Виділення довільної області» та скопіюйте його у буфер обміну (Ctrl+C).

  6. Відкрийте новий документ PaintBrush та вставте скопійоване зображення у нього (Ctrl+ V).

  7. Відредагуйте його за допомогою інструмента «Ластик» . Виділіть зображення та створіть візуалізацію шлейфа зображення (натиснувши клавішу Shift).

  8. Підписати роботу (інструмент «Напис» ).

  9. Зберегти файл у форматі GIF у власній папці.

  10. Оформити звіт по лабораторній роботі.

Завдання для закріплення:

Використовуючи набуті знання та навики, занесіть у буфер зображення інтерфейсу редактора PaintBrush та вставте його у новий файл, далі розбийте зображення на сегменти, відокремивши усі елементи інтерфейсу (стрічка меню, палітра інструментів, палітра інструментів, і т.д.), підпишіть кожен з них та вкажіть свої ініціали у кутку зображення. Збережіть файл з розширенням GIF у своїй папці.

Завдання для самоконтролю:

  1. Види комп’ютерної графіки.

  2. Застосування комп’ютерної графіки.

  3. Як здійснюється створення об’єктів?

  4. Для чого використовується сітка?

  5. З яких елементів складається інтерфейс редактора PaintBrush?

  6. З чого складаються атрибути графічного зображення?

  7. Для чого служить комбінація клавіш Alt + PrtSc ?

  8. Як задати нахил об’єкта?

  9. Як вирізати окремий елемент із зображення?

  10. Які є можливості редактора PaintBrush при роботі з кольором?

Лабораторна робота № 2

Тема: Вивчення основних інструментів графічного редактора AdobePhotoshop.

Мета: набути навичок роботи з інструментами виділення фрагментів зображень, навчитися переміщати і копіювати виділені фрагменти.

Розглянемо панель основних інструментів PhotoShop. Це буде нашим основним робочим інструментом, так що саме час розібратися що означають всі ці кнопки. У цьому уроці ми будемо працювати з інструментами виділення, з них і почнемо (рис. 1).

Рис. 1 Палітра інструментів.

Інструмент Zoom (Масштаб) дозволяє отримувати зображення на екрані у збільшеному або у зменшеному вигляді.

Інструмент Crop (Рамка) дозволяє виділити прямокутний фрагмент зображення й видалити ту його частину, що залишилася за межами виділеної області.

Інструмент Move (Переміщення) дозволяє переміщати виділену область за допомогою миші.

Інструмент Magic Wand (Чарівна паличка) дозволяє виділяти фрагменти зображення на основі подібності кольорів суміжних пікселів.

Група інструментів виділення Marquee (Область), до неї входять:

  • Інструмент Rectangular Marquee (Прямокутник) дозволяє виділяти прямокутні області.

  • Інструмент Elliptical Marquee (Еліпс) дозволяє виділяти овальні області.

  • Інструменти "горизонтальний рядок" і "вертикальна рядок" дозволяють визначити виділену область як горизонтальну або вертикальну рядок товщиною всього в один піксель, що проходить по всій ширині або висоті документа

Для швидкого перемикання між інструментами даної групи необхідно натиснути клавішу Alt і клацнути мишею на значку інструмента.

Група інструментів виділення Lasso (Ласо), до неї входять:

  • Інструмент Lasso (Ласо) дозволяє виділяти фрагменти довільної форми

  • Інструмент Polygonal Lasso (Багатокутні ласо) - дозволяє виділяти прямолінійні сегменти кордону

Можливо перемикання з побудови прямолінійних сегментів контуру на побудову сегментів довільної форми і навпаки за допомогою клавіші Alt.

Портрет з овочів

Настав час застосувати свої знання на практиці. Використовуючи інструменти виділення спробуємо намалювати фігурку. Для полегшення роботи ми приготували вихідний файл, який вам варто завантажити і відкрити

Розгляньте панель інструментів. Знайдіть інструмент Rectangular Marquee (Прямокутник). Утримуючи клавішу Alt, клацніть "мишкою" на інструменті виділення прямокутних областей, щоб поміняти його на інструмент Elliptical Marquee (Еліпс). Знайдіть інструмент Lasso (Ласо), натисніть клавішу Alt і клацніть по ньому, щоб включити Polygonal Lasso (Багатокутні ласо). Знайдіть інструменти Magic Wand (Чарівна паличка), Move (Переміщення), Zoom (Масштаб). Переконайтеся, що при активізації того чи іншого інструменту під пунктами головного меню програми з'являється панель його параметрів.

Щоб всі елементи майбутнього портрета (вуха, капелюшок і т.д.) помістилися, щоб збільшити розмір полотна командою Image> Canvas Size. (рис.2)

Рис. 2 Вікно завдання розмірів полотна

Виділення та переміщення дині

Клацанням "миші" увімкніть інструмент Rectangular Marquee (Прямокутник). Простягніть курсором по діагоналі від верхнього лівого кута до нижнього правого, щоб окреслити навколо дині прямокутну кордон виділення.

Клацанням "миші" увімкніть інструмент Move Tool (Інструмент переміщення) і встановіть курсор всередині виділення. Курсор приймає форму стрілки з ножицями.

Перетягніть об'єкт "диню" трохи вправо і вниз.

Скасуйте виділення командою Select> Deselect.

Скасування операцій

Командою Window / History (Відкрити вікно операцій) Виведіть на екран перелік зроблених операцій (якщо тільки вікно вже не виведено). Якщо по ходу роботи виникне необхідність скасувати якісь дії, це легко зробити, клацаючи "мишкою" за останніми в переліку операцій. Перед тим як продовжити роботу, спробуйте скасувати останні дві операції і знову їх застосувати. Один клацання по операції скасовує її, а повторний клацання застосовує.

Запам'ятайте місцезнаходження цього інструменту - він буде вашим великим помічником, якщо щось піде не так, як заплановано. Вивчайте, що зберігається не вся історія дій, а лише останні кілька десятків операцій. А кожен мазок пензликом, наприклад, вважається за одну операцію.

Виділення та переміщення чорниці та моркви

Активуйте інструмент Zoom (Масштаб) і клацніть їм пару разів зображення чорниці, щоб його збільшити.

Активуйте інструмент Elliptical Marquee (Еліпс). Помістіть курсор на зображення чорниці та простягніть зліва направо і зверху вниз від одного краю зображення до іншого. Утворюється виділена область. Не відпускайте кнопку миші.

Якщо межа виділення розташовується не так, як треба, її можна поправити. Не відпускаючи кнопку миші, натисніть клавішу "Пробіл" і простягніть - кордон виділення переміщується. Відпустивши клавішу "Пробіл", простягніть знову. Розмір виділеної області змінюється, а місце розташування немає.

Увімкніть інструмент Move Tool (Інструмент переміщення) і перетягніть виділену чорницю на гурток моркви - обидва ці предмету будуть зображувати очей.

Скасуйте виділення командою Select> Deselect.

Активуйте інструмент Elliptical Marquee (Еліпс). Під пунктами головного меню програми з'явиться панель його параметрів. Переконайтеся, що опція Anti-aliased (Згладжування) включена. Ця функція робить пікселі, розташовані вздовж кордону виділення, частково прозорими, що створює ефект створення пом'якшення країв. Опція Anti-aliased (Згладжування) представлена також на панелях параметрів інструментів "ласо" і "чарівна паличка".

Виділіть скибочку моркви з чорницями.

Активуйте інструмент Zoom (Масштаб) і, утримуючи клавішу Alt, клацніть їм пару разів зображення, щоб його зменшити. Відпустіть клавішу Alt.

Активуйте інструмент Move Tool (Інструмент переміщення), натисніть клавішу Alt, встановіть курсор на виділену область. Курсор приймає форму подвійної стрілки. Це означає, що область буде скопійована. Не відпускаючи клавішу Alt, перетягніть копію "очі" на особа-диню.. Щоб створити друге око, натисніть Alt і, простягаючи, дублюйте першим.

Скасуйте виділення командою Select> Deselect.

Виділення та переміщення об'єкта "ківі".

Виділіть скибочку ківі - майбутній рот. Для цього встановіть курсор інструменту Elliptical Marquee (Еліпс) в центрі скибочки, натисніть клавішу Alt і простягніть. Кордон виділення викреслюється з центру зображення.

Активуйте інструмент Move Tool (Інструмент переміщення), натисніть клавішу Alt, встановіть курсор на виділену область і перетягніть рот-ківі на обличчя-диню. Відпустіть кнопку миші, а потім клавішу Alt. Скасуйте виділення командою Select> Deselect.

Виділення та переміщення об'єкта "груші ".

Активуйте інструмент Zoom (Масштаб) і клацніть їм пару разів зображення, щоб його збільшити.

Активуйте інструмент Magic Wand (Чарівна паличка). і викличте панель її параметрів. Під пунктами головного меню програми з'явиться панель її параметрів. Параметр Tolerance (Допуск) визначає кількість близьких колірних тонів, які мають увійти до області виділення. Значення за замовчуванням становить 16.

Щоб збільшити діапазон відтінків, що включаються в область виділення, введіть у поле Tolerance 48.

Клацніть "чарівною паличкою" в будь-якому місці зображення груші. Виділяється велика частина груші.

Щоб виділити інші області, натисніть клавішу Shift і клацніть у будь-якому місці ділянки, що не потрапила у виділення. Виділивши грушу повністю, активуйте інструмент Zoom (Масштаб) і, утримуючи клавішу Alt, клацніть їм пару разів зображення, щоб його зменшити.

Активуйте інструмент Move Tool (Інструмент переміщення), натисніть клавішу Alt, помістіть курсор у виділену область і перетягніть "ніс" на обличчя-диню. Не скасовуйте виділення. Точніше розмістити виділену область можна клавішами-стрілками.

З кожним натисканням виділена область зміщується на 1 піксель. При тій самій клавіші Shift зсув відбувається на 5 пікселів.

Скасуйте виділення командою Select > Deselect.

Виділення, переміщення і трансформування об'єкта "грейпфрут".

Активуйте інструмент Zoom (Масштаб) і клацніть їм пару разів зображення, щоб його збільшити.

Активуйте інструмент Lasso (Ласо). Розпочинаючи створення області виділення, можна спочатку окреслити приблизний контур навколо фрагмента зображення, а потім поправити його, додаючи нові або віднімаючи зайві ділянки.

Окресліть навколо грейпфрута грубий контур, що нагадує вухо (захопіть край білої області навколо рожевої м'якоті) (рис. 3).

Рис.3 Виділення області серцевини фрукта

Почніть з додатково до вже існуючого виділенню. Помістіть курсор всередині виділеної області. Чи не скасовуючи "ласо", натисніть клавішу Shift. Поруч з курсором з'являється плюс. Це означає, що до виділення можна додавати нові області. Інструментом "ласо" окресліть ділянку, яку потрібно додати до виділення і відпустіть кнопку миші. Викреслюючи кордон виділення інструментом "ласо", завжди завершуйте її в початковій точці, щоб вийшла замкнута лінія. Ділянка додається до виділеної області.

Тепер видаліть деякі виділення. Встановіть курсор на білу ділянку грейпфрута всередині виділеної області. Натисніть клавішу Alt. Поруч з "ласо" з'явиться знак мінус. Окресліть інструментом "ласо" область, яку потрібно відняти з виділення. Повторіть цей процес в іншому місці, поки не буде видалено всі зайві ділянки.

Активуйте інструмент Zoom (Масштаб) і, утримуючи клавішу Alt, клацніть їм пару разів зображення, щоб його зменшити. Щоб приставити "вухо" до голови-дині, увімкніть інструмент Move Tool (Інструмент переміщення), натисніть клавішу Alt і перетягніть копію зображення до лівій стороні голови. Не скасовуйте виділення.

Встановіть курсор всередині виділення, натисніть клавішу Alt і перетягніть копію зображення до правої частини голови. Не скасовуйте виділення.

Командою Edit > Transform > Flip Horizontal (Редагування> Трансформування> Дзеркальне відображення по горизонталі) розгорніть вухо праворуч.

Скасуйте виділення командою Select > Deselect.

Виділення та переміщення об'єкта "метелика"

Активуйте інструмент Zoom (Масштаб) і клацніть їм пару раз "метелика", щоб її збільшити.

Інструмент "ласо" дозволяє створювати виділення, межі яких можуть складатися як з ліній довільної форми, так і з прямих. Починайте протягування від верхнього лівого кута праворуч, обмальовуючи вигини у верхній частині "метелика". Не відпускайте кнопку миші.

Щоб змалювати всі зигзаги правій частині "метелики", необхідно інструмент Lasso (Ласо) замінити інструментом Polygonal Lasso (Багатокутні ласо). Для цього, продовжуючи утримувати кнопку "миші", натисніть клавішу Alt і тільки тепер відпустіть "мишу". Інструмент Lasso (Ласо) автоматично буде замінений інструментом Polygonal Lasso (Багатокутні ласо). Простягніть пряму до внутрішнього куточку і клацніть. Знову простягніть. І так, клацаючи в кожному куточку, змалюйте всі зигзаги.

Дійшовши до нижньої точки, знову замініть Polygonal Lasso на Lasso (Ласо), щоб змалювати вигини нижній частині. Для цього натисніть кнопку "миші" і не відпускайте. Відпустіть клавішу Alt. Інструмент Polygonal Lasso (Багатокутні ласо) автоматично буде замінений інструментом Lasso (Ласо). Подаючи вліво, обведіть нижній вигин метелика. Завершіть виділення лівої зигзагоподібної частини "метелика", знову змінив Lasso (Ласо) на Polygonal Lasso (Багатокутні ласо).

Зменшіть масштаб зображення, активуйте інструмент "переміщення", натисніть клавішу Alt і перемістіть виділену "метелика" під особа-диню.

Скасуйте виділення командою Select> Deselect.

Виділення та переміщення об'єкта "квітки".

Збільшити масштаб зображення.

Виберіть на панелі інструментів "чарівну паличку".

Клацніть один з пелюсток жовтого квітки. Виділяється велика частина квітки, а Тичинка залишається невиділений. Активуйте "еліпс", натисніть клавішу Shift і помістіть курсор у виділену область. Поруч з курсором-перехрестям з'являється "плюс".

Обведіть тичинки, а потім відпустіть кнопку миші та клавішу Shift.

Зменшіть масштаб зображення, активуйте інструмент "переміщення", натисніть клавішу Alt і перемістіть виділений квітка на "метелика".

Виділення, переміщення і трансформування об'єкта "редис".

Збільшити масштаб зображення.

Активуйте інструмент виділення прямокутних областей. На панелі його параметрів (див. під пунктами головного меню програми) у полі Feather (розтушовування) на панелі параметрів Maquee Options (Область) введіть 0.

Окресліть навколо об'єкта "редис" прямокутну область (рис. 4). Включіть в неї білий фон, але не захоплюйте сірого поля.

Рис.4 Відокремлення чітко окресленої області

Тепер з виділення потрібно відняти білу область і залишити тільки об'єкт "редис". Активуйте "чарівну паличку", натисніть клавішу Alt. Поруч з курсором з'являється "мінус". Клацніть у будь-якій точці білої області. Виділених залишається тільки редис. Зменшіть масштаб зображення, активуйте інструмент "переміщення", натисніть клавішу Alt і перемістіть виділений редис, розмістивши його над лівим "оком". Ліва брова готова. Чи не скасовуйте виділення.

Не скасовуючи виділення, додайте копію лівої "брови" над правим оком.

Командою Edit > Transform > Flip Horizontal (Редагування > Трансформування > Дзеркальне відображення по горизонталі) розгорніть "брову".

Скасуйте виділення командою Select > Deselect.

Виділення та переміщення гриба

Збільшити масштаб зображення.

Активуйте "ласо" і виділіть гриб, окресливши навколо нього контур.

Зменшіть масштаб зображення, активуйте інструмент переміщення, перетягніть гриб-ковпак і "надіньте" його на "голову".

Скасуйте виділення командою Select > Deselect.

Виділення та переміщення горошин

Збільшити масштаб зображення.

Активуйте інструмент виділення прямокутних областей, виділіть горошини разом з навколишнім їх сірої областю. Виберіть команду Select > Color Range (Виділення > Колірний діапазон). Ця команда служить для виділення кольорів усередині виділеної області або в усьому зображенні. Діалогове вікно цієї команди дозволяє виділяти задані кольору або тільки певні кольори, вибрані піпеткою в тій чи іншій точці зображення. У центрі вікна – поле попереднього перегляду. За замовчуванням воно чорне, під ним, включена опція Selection (Маска). Чорний колір у полі перегляду означає, що в зображенні нічого не виділено. Три піпетки в правій частині діалогового вікна пропонує різні способи вибору кольорів. Перша піпетка бере пробу тільки одного кольору, піпетка зі знаком "плюс" додає кольору до наявного виділення, а піпетка з "мінусом" віднімає кольору з виділення.

Клацніть піктограму піпетки зі знаком "плюс" у діалоговому вікні Color Range (рис.5), а у вікні зображення простягніть за однією з горошин. Після протягування у полі попереднього перегляду з'являються білі горошини – значить вони виділені. Коли горошини повністю побіліють, натисніть кнопку ОК. У вікні зображення вони постануть виділеними.

Рис. 5 Вікно вибору кольорового діапазону

Зменшіть масштаб зображення, активуйте інструмент переміщення, перетягніть горошини на гриб-ковпак. Скасуйте виділення командою Select > Deselect.

Обрізати зображення

Активуйте інструмент Crop (Рамка). Він розташований на панелі інструментів під "ласо".

Щоб створити рамку "портрета" з овочів, простягніть курсором у вікні зображення по діагоналі від лівого верхнього кута зображення до нижнього правого.

Натисніть клавішу Enter, і зображення буде обрізане по граничним лініям рамки.

Збережіть зображення.

В результаті, у нас повинно вийти от таке диво (рис.6):

Рис. 6 Результат виконання лабораторної роботи