Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.2. Формування практичних умінь і навичок 2 рі...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
613.38 Кб
Скачать

Тема (2 години): Закріпити техніку подолання окремих перешкод. Сформувати уміння долати інші пе­решкоди єдиної смуги

Методика навчання: 1. Коротка розповідь (з одночасним показом) про техніку подо­лання найбільш складних перешкод єдиної смуги — зруйнований міст, зруйновані сходи.

2. Практичне виконання учнями завдання із долання окремих перешкод (зруйнова­ний міст, зруйновані сходи), після виконання — повернення на лінію старту бігом у макси­мальному темпі (4-5 разів). Після відпочинку — виконання дій із подолання усієї смуги пере­шкод у повільному темпі з акцентом на техніку виконання (повернення налінію старту бігом у максимальному темпі (3-4 рази)). Відпочинок, під час якого учитель здійснює аналіз вико­наних учнями завдань із долання смуги перешкод.

3. Практичне виконання учнями вправ із удосконалення загальної витривалості (див. 1 рік навчання, розділ 5.1).

Тема (2 години): Сформувати техніку метання гранати ф-1 на дальність та влучність

Методика навчання: 1. Розповідь і показ техніки метання гранати Ф-1 на дальність з розбігу. У першу чергу необхідно наголосити на тому, що знайомство з цією вправою прово­дилося у минулому році (див. 1 рік навчання, розділ 5.1). Далі ще раз зупинитися на основ них елементах техніки метання і в першу чергу на фінальному зусиллі та виконанню дій під час переходу до його виконання. Потім у повільному темпі відтворити техніку виконання вправи, супроводжуючи показ словесним уточненням деталей техніки.

2. Практичне виконання учнями елементів метання: спочатку — метання гранати Ф-1 з місця, потім — удосконалення техніки виконання фінального зусилля і дій, що йому пере­дують. Учитель здійснює загальний контроль і вносить корективи, робить зауваження (у разі потреби).

3. Практичне виконання учнями метання гранати Ф-1 з місця на влучність. Після виконання декількох спроб, учитель робить зауваження, наголошує на особливостях метан­ня на влучність і звертає увагу учнів на виліт снарядв за оптимальною траєкторією як одній з основних умов влучного кидка (правильна робота кисті). Потім учні з урахуванням зауважень учителя продовжують виконувати вправу.

4. Практичне виконання учнями вправ із удосконалення загальної витривалості (див. 1 рік навчання, розділ 5.1).

РОЗДІЛ 5.2. Основи самозахисту

Тема (1 година): Сформувати уміння виконувати рухові дії без зброї (стійки, пересування уперед і назад, удари рукою на місці, удари у русі уперед на 1 крок, удари ногою на місці, удари у русі уперед на 1 крок)

Методика навчання: 1. Розповідь і показ кожної рухової дії окремо у зразковому вико­нанні, спочатку у максимальному, а потім у повільному темпі. Під час пояснення учитель повинен головну увагу зосередити на тих елементах техніки рухової дії, що є найбільш важли­вими для правильного її виконання. Після показу і пояснення учні виконують рухову дію. Після цього переходять до вивчення іншої тощо.

2. Практичне виконання учнями кожної рухової дії: стійки і пересування вивчаються у розімкнутому строю. Головна увага звертається на положення рук, ніг, тулуба, голови (рис. 19). Вправи виконуються у повільному темпі, увага акцентується на правильному відтворенні техніки. Обидві вправи виконуються почергово (стійка — пересування уперед 6-7 кроків — стійка — пересування назад 6-7 кроків — стійка — і т.д.).

Після відпочинку і показу учні переходять до вивчення ударів рукою на місці. їх кількість дуже велика, проте головними вважають: удар прямо, зверху, знизу, збоку (рис. 20).

Удар прямо проводиться кулаком (пальці униз). Поштовхом правої ноги перенести вагу тіла на ліву ногу, з поворотом стегон і тулуба вліво без замаху хутко випростати праву руку і виконати удар (під час удару ліву руку зігнути у ліктьовому суглобі і притиснути до тулуба).

Удар зверху проводиться м'язовою частиною кулака — короткий замах правою рукою вгору. Повертаючи стегна і тулуб уліво, швидким напівколовим рухом у ліктьовому суглобі трохи зігнутої правої руки виконати удар за напрямком зверху-вниз (під час удару ліву руку зігнути у ліктьовому суглобі і притиснути до тулуба).

Удар знизу виконується кулаком. Поштовхом правої ноги, поворотом стегон і тулуба вліво перенести вагу тіла на ліву ногу. Одночасно виконати зігнутою у ліктьовому суглобі правою рукою удар за напрямком знизу-угору (під час удару ліву руку зігнути у ліктьовому суглобі і притиснути до тулуба).

Удар збоку виконується кулаком. Поштовхом правої ноги перенести вагу тіла на ліву ногу. Хутко повертаючи стегна і тулуб уліво, швидким напівколовим рухом зігнутої правої руки виконати удар збоку.

Після відпочинку і показу учні переходять до вивчення удару в русі. Виконується пря­мо з випадом однойменної або різнойменної ноги (рис. 21): поштовх ногою, крок уперед і одночасний удар прямо.

Удари ногою, стоячи намісиі. Головними з них є удари прямо, збоку, убік, назад (рис. 22).

Удар прямо виконується носком (підйомом стопи) у гомілку, колінний суглоб, пах, низ живота супротивника. Трохи нахилити тулуб уперед і перенести вагу тіла на ліву ногу, праву зігнути у колінному суглобі і винести вперед, піднімаючи стегно якомога вище. Хутко випро­стати праву ногу і виконати удар (під час удару ліву ногу трохи зігнути у колінному суглобі, п'яту від землі не відривати).

Удар збоку виконується носком (підйомом стопи) у гомілку, колінний суглоб, пах, живіт, бік тулуба супротивника. Перенести вагу тіла на ліву ногу, одночасно відірвати праву ногу від землі і зігнути у колінному суглобі. Повертаючи стегна вліво, швидким напівколовим рухом правої ноги виконати удар (під час удару ліву ногу трохи зігнути у колінному суглобі, п'яту від землі не відривати).

Удар убік виконується п'ятою (зовнішньою стороною підйому стопи) у гомілку, колін­ний суглоб, низ живота супротивника, який знаходиться збоку. Перенести вагу тіла на праву ногу, одночасно відірвати ліву ногу від землі і зігнути у колінному суглобі, а стегно підняти вгору і відвести убік у напрямку удару. Потім прогнутися у попереку, хутко випростати ліву ногу і виконати удар (під час удару праву ногу трохи зігнути у колінному суглобі, п'яту від землі не відривати).

Удар назад виконується п'ятою у гомілку, колінний суглоб, пах, низ живота супротив­ника, який знаходиться позаду. Нахилити тулуб трохи уперед і перенести вагу тіла на ліву ногу, одночасно відірвати праву ногу і зігнути у колінному суглобі. Голову повернути направо-назад і дивитися у напрямку удару. Нахиляючи тулуб уперед, хутко випростати праву ногу і виконати удар назад (під час удару ліву ногу трохи зігнути у колінному суглобі, п'яту від землі не відривати).

Удари ногою в русі на один крок уперед (див. рис.22). Удари виконуються так само, як і на місці. Одночасно з кроком уперед лівою ногою праву ногу відірвати від землі, зігнути у колінному суглобі і винести вперед, піднімаючи стегно якомога вище. Хутко випростати праву ногу і виконати удар (під час удару ліву ногу трохи зігнути у колінному суглобі, п'яту від землі не відривати).

3. Практичне виконання учнями вправ із удосконалення загальної витривалості (див. 1 рік навчання, розділ 5.1).