Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.2. Формування практичних умінь і навичок 2 рі...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
613.38 Кб
Скачать

Тема (і година): Сформувати навички техніки вибору цілі, точки прицілювання, виконання прицілю­вання. Сформувати павички виконання стрільби з малокаліберної гвинтівки

Методика навчання: 1. Розповідь і показ (із використанням наявних наочних по­сібників) техніки вибору цілі, вибору точки прицілювання, виконання прицілювання. Го­ловними опорними точками розповіді учителя повинен бути навчальний матеріал, яким учні оволоділи на першому році навчання (визначення відстані до цілі за допомогою кутових величин та елементів озброєння).

2. Практичне виконання учнями завдань уроку. Доцільно використати верстат ПС-51, а також організувати декілька навчальних місць на шкільному майданчику: перше навчальне місце - визначення відстані до цілі або лінійних розмірів предмета за допомогою формули тисячної (складові формули — Д, У, В і 1000, де: Д — відстань до цілі; В — лінійні розміри предмета (ширина, висота або довжина); У — кутова величина. Якщо величина Д або У не­відома, то інша завжди записується у знаменник. При невідомому В у знаменник записуєть­ся 1000. Наприклад, невідома Д. Тоді формула буде мати такий вигляд:

Друге навчальне місце — визначення відстані до предмета, розміри якого відомі (на­приклад, ширина фігури людини становить 60 см. Визначення відстані до цілі за допомогою мушки автомата).

3. Розповідь і показ (із використанням наочних посібників) техніки виконання стрільби з малокаліберної гвинтівки. Наголосити, що дія, яка вивчається, належить до нормативних -стрільба лежачи з упору. При цьому необхідно наголосити на послідовності дій учнів: підго­товка до стрільби лежачи з упору - виконання стрільби — розряджання гвинтівки - огляд гвинтівки після стрільби.

4. Практичне виконання учнями підготовчих дій із стрільби. Відпрацювання дій із дотримання правил безпеки під час підготовки і виконання стрільби. Наприкінці заняття учитель здійснює аналіз дій учнів, розглядає помилки, недоліки, зазначає позитивні дії учнів.

Тема (1 година): Сформувати уміння підготовки до стрільби лежачи з упору (норматив №1). Сформувати навички техніки виконання першої вправи зі стрільби з малокаліберної (пневматичної) гвинтівки

Методика навчання: 1. Розповідь і показ (із використанням наочних посібників) алго­ритму дій під час виконання стрільби з малокаліберної гвинтівки та інших дій, що передують виконанню вправи та після її завершення. При цьому необхідно відтворити зміст матеріалу попереднього уроку, зокрема дії зі зброєю, що вивчається, належить до нормативних — стрільба лежачи з упору. Послідовності дій учнів повинна бути такою: підготовка до стрільби лежачи з упору — виконання стрільби — розряджання гвинтівки — огляд гвинтівки після стрільби.

2. Практичне виконання учнями завдань уроку. Учні відпрацьовують послідовність своїх дій у виконанні вправи: прибуття на вогневий рубіж — рапорт учителю від старшого зміни -ознайомлення із напрямком стрільби — повторення правил техніки безпеки — отримання зброї -огляд зброї — підготовка місць до стрільби (встаноапення упорів) — виконання вправи - роз­рядження гвинтівки — огляд гвинтівки після стрільби — доповідь про завершення виконання вправи. Учитель у цей час: інформує учнів про зазначені вище дії, а також здійснює загальний контроль, стежить за правильністю виконання дій учнями, наголошує на дотриманні правил безпеки, оглядає мішені після стрільби, доповідає результати. Наприкінці заняття він здійснює аналіз дій учнів, розглядає помилки, недоліки, зазначає позитивні дії учнів.

Тема (І година): Закріпити техніку підготовки до стрільби лежачи з упору. Закріпити техніку одноманіт­ності прицілювання, визначення прицілу і точки прицілювання. Сформувати техніку виконання другої вправи зі стрільби з малокаліберної (пневматичної) гвинтівки

Методика навчання: 1. Перевірка знань учнів з техніки безпеки та послідовності вико­нання нормативної вправи зі стрільби (на теоретичному рівні).

2. Практичне виконання учнями завдання із прицілювання, визначення відстані до предмета за допомогою елементів зброї.

3. Практичне виконання учнями завдань уроку з підготовки та виконання норматив­ної вправи із стрільби (виконуються дії попереднього уроку).

4. Підведення підсумків заняття.

Тема (1 година): Удосконалити техніку підготовки до стрільби лежачи з упору. Удосконалити техніку одноманітності прицілювання, визначення прицілу і точки прицілювання. Сформувати уміння виконання третьої вправи у стрільбі з малокаліберної (пневматичної) гвинтів­ки. Сформувати уміння розбирання і збирання автомата та спорядження магазину (нор­мативи №№2, 3, 5)

Методика навчання: 1. Практичне виконання учнями дій з підготовки та виконання нормативної вправи зі стрільби. Клас поділяється на дві групи: перша виконує вправу, друга аналізує правильність дій і доповідає учителю. Потім групи міняються функціями.

2. Практичне виконання учнями дій з техніки прицілювання у складі усього класу (загальний контроль здійснює учитель).

3. Практичне виконання учнями нормативної вправи у складі всього класу (загальний контроль здійснює учитель).

4. Розповідь і показ (із використанням наочних посібників) техніки виконання тре­тьої вправи у стрільбі з малокаліберної гвинтівки.

5. Практичне виконання учнями дій. Учитель здійснює загальний контроль, виправ­ляє помилки, усуває недоліки.

6. Розповідь і показ техніки розбирання і збирання автомата та спорядження магази­на. При цьому наголосити, що учні вже вивчали ці питання минулого року. Запропонувати їм виконати відповідні дії. У складі класу здійснити аналіз виконання вправ учнями.

7. Практичне виконання учнями дій із розбирання і збирання автомата, спорядження магазина. Вправи виконуються у повільному темпі, учитель здійснює загальне керівництво, контролює правильність виконання дій, вносить необхідні корективи. Доцільно біля кожно­го навчального місця розмістити необхідний наочний матеріал (алгоритм дій).

РОЗДІЛ 4.2. Дії солдата в бою

Тема (1 година): Сформувати уміння пересуватися на полі бою під час дії пішим чином

Методика навчання: 1. Розповідь і показ (із використанням наочних посібників) спо­собів пересування на полі бою під час дій пішим чином. Учителю доцільно зосередити увагу учнів на видах пересування у бою: прискореним кроком і бігом; перебіжками; переповзан­ням із наступним коротким поясненням сутності виконання кожного виду пересування.

Пересування прискореним кроком використовується для наближення до противника, під час атаки переднього краю. Різновиди пересування: прискореним кроком у повний зріст і пригинаючись; швидкість пересування — 130-150 кроків на хвилину, довжина кроку — 50-60 см (такі параметри пересування дозволяють вести прицільний вогонь на ходу).

2. Практичне виконання учнями завдання. Доцільно проводити навчання у складі відділення (інтервал між учнями 2-3 кроки) та використовувати попередні вправи, зокрема на рахунок "раз, два" — виконати два кроки у визначеному темпі, автомат тримати перед собою, спостерігати за діями противника; "три, чотири" — продовжити рух і виконати при­цільний постріл. Виконання попередньої вправи починається за командою "Вправу на чо­тири рахунки з підрахунком уголос робити почи-най".

Після оволодіння учнями кожним елементом вправа виконується в цілому. Для цього використовується команда командира відділення: "Учні Іващенко, Сидоренко, Ткачук, на рубіж такий-то прискореним кроком - уперед".

3. Розповідь і показ способу пересування бігом. Використовується для зближення з противником, для маневру вийти із зони вогню противника. Швидкість пересування - 165-180 кроків на хвилину, довжина кроку — 85-90 см. Необхідно показати положення зброї під час виконання рухової дії.

4. Практичне виконання учнями завдання. Оскільки за технікою ця рухова дія не є складною, доцільно розпочати її вивчення з виконання у цілому (без поділу на елементи). Вправа виконується у складі відділення. Перед початком виконання вправи подається ко­манда командира відділення: "Відділення, на рубіж такий-то бігом — уперед". Для подаль­ших команд учитель може використовувати прапорці (подає ними відповідні команди "Увага", "Усі до мене"), гучномовець.

5. Розповідь і показ техніки пересування за допомогою перебіжок. Відбувається під вог­нем противника, а тому потребує швидкості і спритності виконання рухової дії. Відстань перебіжок залежить від місцевості, потужності вогню противника і становить переважно 20-50 кроків. Після подолання цієї відстані дії вояка такі: миттєво лягти, відповзти трохи убік, підготуватися до ведення вогню.

6. Практичне виконання учнями завдання. Доцільно поділити вправу на декілька еле­ментів:

- за командою "Уперед" учні швидко підводяться, пробігають 5-6 кроків і поверта­ються у вихідне положення;

- те саме, але учні виконують біг на 20-40 кроків;

- падіння на землю, відповзання убік і підготовка до стрільби.

Вправа виконується за командою "Відділення, у напрямку (наприклад, телеграфного стовпа) на такий-то рубіж перебіжками справа (зліва) по одному — уперед". Прийом вико­нується декілька разів до засвоєння. Для подальших команд учитель може використовувати прапорці (подає ними відповідні команди "Увага", "Усі до мене"), гучномовець.

7. Розповідь і показ техніки пересування переповзанням. Використовується у випадках, коли місцевість і вогонь противника не дозволяють застосувати перебігання, пересування на полі бою здійснюється іншими способами і, зокрема переповзанням по-пластунськи, в упорі на чотири кінцівки, на боці. Застосування кожного з них залежить від ситуації, рельєфу місце­вості, наявного часу, бойового завдання, деяких інших обставин.

8. Практичне виконання учнями завдання. Виконання переповзання по-пластунськи доцільно розділити на декілька елементів: за командою "роби — раз" — лягти щільно на землю, правою рукою взяти зброю за ремінь і покласти її на передпліччя правої руки, підтяг­нути праву ногу коліном до живота і одночасно випростати ліву руку якомога далі уперед; "роби —два" — відштовхнутися зігнутою ногою від землі, тулуб подати вперед, підтягнути до живота другу (ліву) ногу, витягнути уперед іншу (праву) руку.

Для виконання руховоїдії в цілому, подається команда "Відділення, на такий-то рубіж по-пластунськи справа (зліва) по одному - уперед".

Аналогічним чином відбувається оволодіння технікою пересування в упорі на чотири кінцівки та на боці.

Після вивчення усіх прийомів пересування доцільно виконати пересування у комп­лексі із застосуванням змагального методу.