Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_BO_pit-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

17 Дворівнева структура Плана рахунків. Рахунки балансові та тимчасові.

Усі рахунки у плані рахунків згруповані у 10 класів. План рахунків побудований за дворядною системою. Всі рахунки за такою системою поділяються на балансові і тимчасові.

До балансових відносяться рахунки активів, рахунки власного капіталу і зобов’язань. До тимчасових – рахунки витрат, доходів і рахунки фін. результатів.

Рахунки 1-го класу призначені для відображення об’єктів бух. Обл., які довгий час використовуються на підприємстві – «необоротні активи» №10-19. По стр-рі ці рахунки активні за винятком рахунку 13(знос необ. Активів).

2-й клас – об’єднує рахунки, на яких відображаються запаси підпр-ва «20-29. Всі рахунки активні.

3-й клас об’єднує рахунки, на яких наводиться інформація про кошти підпр-ва, дебіторську заборгованість та інші ресурси підпр-ва – «Кошти, розрахунки та інші активи» - № 30-39. Всі рахунки активні, крім 38 (резерв сумнівних боргів).

4-й клас клас об’єднує рахунки, на яких наведена інформація про різні види власного капіталу. По стр-рі ці рахунки пасивні крім рахунків 45, 46, рахунок 44 – Активно-пасивний.

5-й клас об’єднує рахунки, на яких наведена інформація про «Довгострокові зобов’язання». Рахунки пасивні.

6-й клас об’єднує рахунки, на яких відображається інформація щодо поточних зобов’язань банку, бюджету, постачальникам, по з/пл.. та інша інформація. «Поточні зобов’язання» №60-69, Рахунки пасивні.

тимчасові рахунки, не пов’язані з балансом. Інформація з цих рахунків наводиться у інших формах фінансової звітності. Ці рахунки відкриваються на початок місяця з 0 сальдо і закриваються у кінці місяця на балансові рахунки. Клас 7 об’єднує рахунки, на яких відображаються доходи підприємства і фін. рез. Діяльності «Доходи і результати діяльності» №70-79.

Клас 8 об’єднує рахунки, на яких наведена інформація про витрати підпр-ва за економічними елементами.»№80-89. Це означає, що господарська операція одночасно відображається за дебітом і кредитом 8-го класу.

9 класобєднує рахунк, на яких наведена інформація про витрати підпр-ва за різними видами діяльності. «90-99.

Клас 0 «Позабалансові рахунки». Об’єднує рахунки, на яких наводиться інформація про об’єкти бухг. Обліку, які не належать підпр-ву на даний момент (орендовані основні засоби,…)

Операції на позабалансових рахунках відбуваються без застосування подвійного запису.

18 Відповідність Плана рахунків показникам фінансової звітності.

План рах побудов таким чином, щоб його розділи відповідали та сприяли складанню достовірної бух звітності.

План рах зорієнтов на потреби склад фін та внутр звітності, тому чітко розмежовані балансові рахунки, обєднані в класи з розділами акт і пасиву балансу, номінальні рах для обліку витрат, дох і результ діяльн, а також позабаланс рах.

План рах та його застосув є важлив засобом держ регулюв БО та фін звітності, що здійсн з метою створ єдиних правил ведення БО та склад фін звітності, яка є обязковою для всіх під-в та гарантує та захищає інтереси користувачів облік інфо.

Класи 1-3 Плану рахунків відповідають Активу Фін звітності, класи 4-6 Плану рах відповідають Пасиву Фін звіт, Класи 7-9 Пл рах відповід Звіту про фін результати, Клас 0 відповід Приміткам до фін звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]